Levelet írt Orbán Viktor Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének. Orbán továbbra is a magyar határkerítéshez kér szolidaritási támogatást – 270 milliárd forintot. Szerinte Magyarország nem bevándorló ország, és nem is lesz az.

Sem az uniós joggal, sem a magyar történelmi hagyományokkal nincs összhangban az, ahogy a brüsszeli bizottság elnöke a szolidaritást értelmezi – egyebek mellett ezt írta Orbán Viktor miniszterelnök Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének küldött válaszlevelében, amelynek szövegét a kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan csütörtök délután bocsátotta az MTI rendelkezésére.

Először is megelégedéssel nyugtázom, hogy Ön is elismeri Magyarország erőfeszítéseit a határvédelemben. Az elmúlt két évben Magyarország komoly terhet jelentő magyar költségvetési források mozgósításával, a védelmet szolgáló kerítés kiépítésével és több ezer határvadász szolgálatba állításával védte a közös határokat

- írta Orbán Viktor, majd megismételte az európai kormány- és államfők tanácsülésén kifejtett álláspontját, miszerint Magyarországnak mindig is olyan országként kell viselkednie, ahol ugyan schengeni határ húzódik, de ahová földrajzi okokból csak úgy érkezhetnek migránsok, hogy más európai uniós tagállamokban lépték át az unió határait, elsősorban Görögországban.

Ezért Magyarország eddig sem vett részt, és ezután sem kíván részt venni olyan projektekben, amelyek ezt a kérdést nem teszik nyilvánvalóvá

- szögezte le Orbán Viktor levelében.

Orbán megdöbbent, hogy az Európai Bizottság nem ad pénzt a határkerítésre

FotóMTI/Koszticsák Szilárd

A magyar kormány nevében szeretném világossá tenni, hogy az Ön által ismertetett interpretációja a szolidaritás elvének véleményünk szerint nem áll összhangban az európai uniós jogszabályokkal, és nincs összhangban a magyar történelmi hagyományokkal sem

- folytatta levelét a kormányfő, kiemelve: szemben néhány jelentős uniós tagállammal, Magyarország nem rendelkezik gyarmattartó múlttal.

Ezek a jelentős uniós tagállamok, a gyarmattartó múltból eredő kötelezettségeik miatt, mára bevándorló országokká váltak. Magyarország azonban nem bevándorló ország és nem is kíván azzá válni. És nem is fogadhatja el, hogy erre a változásra rákényszerítsék. A szolidaritás elvének az Ön levelében ismertetett interpretációja lényegében nem más, mint a magyar polgárok akaratával szemben Magyarország bevándorló országgá alakítása. Ez véleményem szerint nem szolidaritás, hanem erőszak

- tartalmazza a levél.

Orbán Viktor "értetlenül áll" Juncker levelének azon passzusai előtt, amelyek összefüggést teremtenének a bevándorlás kérdése és a kohéziós alapok között.

Ilyen összefüggés nem létezik, és ezt a hatályos európai jog nem is engedi meg. A magyar kormány véleménye szerint a kohéziós alapok forrásainak nagy része a befizető országok cégeinél landolt. Így a nagy európai uniós tagállamok gazdasága sokat profitált a kohéziós alapok elköltéséből. Ahogy az új tagállamok piacainak megnyitásából is

- írja a miniszterelnök, aki megdöbbenésének is hangot adott:

megdöbbenéssel és értetlenül olvastam, hogy Ön és az Európai Bizottság a kerítésre nem hajlandó pénzt adni. Meggyőződésem, hogy aki a kerítést nem támogatja, az nem tudja és nem is akarja megvédeni az Európai Unió polgárait. A határok illegális átlépésére irányuló tömeges kísérletek esetén ugyanis fizikai akadályok létesítése nélkül lehetetlen a védekezés. Ha a határok megvédése helyett az Európai Bizottság kizárólag a migránsok befogadására irányuló intézkedéseket és intézményeket hajlandó finanszírozni, akkor a migráció megállítása helyett csak újabb ösztönzést adunk olyan migránsok százezreinek, akik Európa felé vennék az irányt.

Éppen ezért szeretném megismételni a magyar kormány azon kérését, hogy az Európai Unió fizesse ki a közös schengeni határok megvédésére irányuló magyar intézkedések, így a kerítés építési költségeinek felét. Ezt az összeget, 270 milliárd forintot, az elmúlt két évben teljes egészében a magyar adófizetők állták. De a kerítés és a magyar határvadászok nem csak a magyar polgárokat, hanem az osztrák, a német és más európai uniós polgárokat is védik

- zárul Orbán Viktor Jean-Claude Junckerhez intézett levele.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
Mi is megdöbbentünk, hogy az adónkat a kerítésre költötted b+!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Kérte az EU, hogy építsen kerítést a létrás törpe? Nem. Akkor meg most min görcsöl?...
namihami
Hát ez bizony megmarad közpénznek, nem veszíti el közpénz jellegét. És főleg, az EU kasszájában folytatja. Ezt nem sikerül sajátpénzzé átkonvertálni a fiúknak.
quadrocopter
"Ez felháborító!" Pedig meg akarták geciék hosszabbítani a Nemzethy Drótot egészen az USA-mexikói határig, ki védi meg a Marsot, a Holdat, "he?"
nevemnick
Mi is megdöbbentünk, hogy az adónkat a kerítésre költötted b+!
papa.49
Csutigörény az Unió NEM KÉRTE, HOGY A GYODÁDAT FELÉPÍTSD A HATÁRRA, csupán ,,HATÁRŐRIZETET KÉRT,, te verted magad a földhöz, hogy ,,akkor is kerítés lesz,, akkor most mit pofázol tetű???
Levendula
Lassan öregebbnek néz ki, mint az apja...
colibri
@Levendula: Fekete lett a vastagbőre a tengerparti nyaraláson, az is öregíti, de tény, hogy a haja is nagyon megfogyatkozott és megfehéredett.
Desischado
Hát ebből nem lesz lopás, viktátor! Ezt megszívtad!
quadrocopter
@durbincs: Ideges vagy ismét, csicska! Készülj csicska! Szedd össze magad csicska!
Tegyél rendet a szemétdombodon paraszt, költözni fogsz, a bűzöd se maradjon a fészekben, fertőtlenítsd ki maga után, érkeznek a menekültek, ők a házadba, te meg a szemétdombra! te fogod a kaját felszolgálni nekik, füröggyé le, nehogy megfertőzd őket, másra alkalmatlan vagy! He?
Tehetetlen vagy, mi? Kínban vagy, mi?
quadrocopter
@durbincs: Figyelnek téged csicska, szem előtt vagy! Nincs változás a géped beállításaiban? vagy csak nem vetted észre, mert ahhoz is hülye vagy?

Ideges vagy ismét, csicska! Készülj csicska! Szedd össze magad csicska!
Tegyél rendet a szemétdombodon paraszt, költözni fogsz, a bűzöd se maradjon a fészekben, fertőtlenítsd ki maga után, érkeznek a menekültek, ők a házadba, te meg a szemétdombra! te fogod a kaját felszolgálni nekik, füröggyé le, nehogy megfertőzd őket, másra alkalmatlan vagy! He?
Tehetetlen vagy, mi? Kínban vagy, mi?
nevemnick
döglött@durbincs: 08:23 írtam, hogy kussolj
nemkati
Én meg attól döbbentem meg, hogy egy ilyen férget mint 0rbán mennyien szolgálnak nyelvlógatva, se@@étnyalva.
nemkati
@durbincs: Nem megmondtam, hogy ne szólj hozzám? Idióta.
silber13
@durbincs: " Tic-tabcc, meg mak-mak! Ez minden ?Büntiből mars a szobájába: a disznóólba, ahová való!
silber13
@durbincs: 23:09-re: Kibic kuss, pofa súlyba!
silber13
@durbincs: 10:50-re:Kussoljon maga disznó!
CsipkeRózsa
Nem hiszem, hogy valóban megdöbbent, tudta ő nagyon jól, hogy nem kapja meg a kerítés-pénzt.
silber13
@durbincs: Kretén vénember! Tanulja meg az idegen szavak jelentését, aztán ugasson! Nem ártana a magyar nyelvet is elsajátítani, mert így olyan hűlyén fogalmazo, hogy a szülei ( ha vannak egyáltalán ilyenek ) bizonnyal letagadják! Konkluzió: Magánajk a disznóólban a helye! ott aztán eldadoghatja a szokott szintjén: " similis simili gaudet " Persze annál bunkóbb, semhogy ezt a japán mondást megértse!:-)))
quadrocopter
@durbincs: Szopsz, csicska? Mert buta vagy, csicska! Ma sincs nyitva a gyógyszertár, pondró? Kitakarítottad és fertőtlenítetted már a büdös fészkedet a menekültek számára? Te a kutyaólban alszol, csicska!
nevemnick
@durbincs: 12:01 amíg meg nem vakulsz... Bunkó, kijelentő mondat után nem kell kérdőjel.
Vadbarom.
lusta
megsúgták a sorosbérenc felcsúti kis pocakos zsebcézárnak, aki g..i és besúgó, hogy adnak, de ahhoz be kell mutatni a közbeszerzési kiírásokat, a pénzügyi ellenőrzések és elszámolások jegyzőkönyvét, hogy tényleg menni is a mennyi. Na ez az, ami valójában felháborította űtett, meg a bandáját.
silber13
@durbincs: Kuss paraszt! Takarodjon a disznóólba, ahová való!
1magyar
Nem kell megdöbbenni, hiszen tudjuk mi a célja a banyának. Jöhetnének a migrik szabadon.Zöldhatáron, gyalog az autópályákon, stb.mehetnének hozzá szabadon.
Ha nem lennénk áldozatai a sáskajárásnak hagyni kellett volna.
quadrocopter
@durbincs: Dobjál még be valami színezett hírt a nyalogányoktól, hadd röhögjek, csicska.
A mai szopcsin már túl vagy, töröld meg a szutykos szádat, paraszt.
A primitív vegetációk így járnak, mint te csicska! Majd megszokod!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.