Mintegy 7,5 milliárd forintos a hiány Pécs költségvetésében, ezért intézkedési tervvel állt elő a városvezetés: összevonnak, leépítenek, adót is emelnek, a PMFC kezét elengedik. Természetesen a szocialisták tehetnek szinte mindenről.

A pécsi önkormányzat gazdálkodásában keletkezett mintegy 7,5 milliárd forintos hiány konszolidációja érdekében intézkedési tervet fogadott el a baranyai megyeszékhely közgyűlése csütörtökön. Az intézkedések a lakosságot nem terhelik – jelentette ki az esti szavazás előtt Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester.

A szocialisták több mindenről tehetnek Páva szerint

Az önkormányzat pénzügyi helyzetének okairól azt mondta: a pécsi gazdaság "nem kellő színvonalú jelenléte", a gazdag és minőségi, de jelentős forrásigényű (kulturális) intézményrendszer, a korábbi "szocialista presztízsberuházások", és a közösségi közlekedés rendberakásához szükséges 6 milliárd forintos "gigahitel" együttesen okozta az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező mintegy 7,5 milliárd forintos hiányt.

Annak kétharmada az előző városvezetés működése nyomán "az összeomlás szélére került" közösségi közlekedés rendberakásából származik – emelte ki.

Tudatos adópolitika – lesznek emelések

Mint beszámolt róla, a tudatos adópolitika következtében három év alatt 400 millió forinttal nőtt az önkormányzat iparűzési adóbevétele. E növekményt – meglátása szerint – a délelőtt elfogadott helyiadó-koncepció módosítás tovább tudja gyarapítani.

Az önkormányzat a helyi építményadó-rendelet módosításától további 150 millió forintos bevételnövekedést vár. Annak lényege, hogy a pénzintézeti, biztosítási, távközlési és energiaellátási tevékenységet folytató cégek, illetve üzemanyag-töltőállomást, gyorséttermet és bevásárlóközpontot üzemeltető társaságok eddigi 1700 forintos négyzetméterenkénti építményadó-terhe 1840 forintra nő.

7,5 milliárd forintos a hiány Pécsen – jön a karcsúsítás és adóemelés

Fotó: pixabay.com CCO

Ezzel szemben – mutatott rá a koncepció délelőtti ismertetésekor Páva Zsolt – az önkormányzat a termelő cégek tevékenységét adócsökkentéssel "serkenti", mivel az eddigi 600 helyett 500 forintra csökkentik számukra az éves négyzetméterenkénti építményadó-terhet.

A magánszemélyekre vonatkozó adóteher nem változik – erősítette meg a polgármester.

Az intézkedéseknek köszönhetően hatékonyabbá, olcsóbbá válik az önkormányzat működése – hangsúlyozta a testületi ülést záró előterjesztés tárgyalásánál Páva Zsolt.

Nem támogatják tovább a PMFC-t

A részletekről közölte: megszüntetik a jelenleg az NB III.-ban szereplő Pécs Mecseki Futball Club (PMFC) évi 200 millió forintos önkormányzati támogatását.

Összevonják a városi cégeket, megszüntetik a tanácsadói szerződéseket

Szintén megszüntetik a tanácsadói szerződéseket, csökkentik az önkormányzat reprezentációs kiadásait és a polgármesteri keretet, ugyanakkor a városi közösségi életet segítő civil- és képviselői keret megmarad – mondta.

A városvezető szólt arról, hogy a jelenlegi 20-ról a jövőben 15 alá csökkentik az önkormányzati tulajdonú cégek számát.

Az előterjesztés vitája során Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) közgyűlési képviselője 28 pontból álló intézkedési tervet ismertetett, amelyben a városüzemeltetés eszközeinek korszerűsítésére, a konszolidált gazdaságfejlesztésre és a közpénzek átlátható felhasználására tett javaslatot.

Keresztes László Lóránt (LMP) vélekedése szerint a benyújtott intézkedési terv gazdaságpolitikai koncepció helyett csupán politikai kommunikáció. Az ellenzéki képviselő egyúttal a gazdaság- és a fenntartható városfejlesztés szükségességét is hangsúlyozta.

A képviselő-testület az ÖPE javaslataival is kiegészült intézkedési tervet nagy többséggel hagyta jóvá; két szocialista és egy DK-s képviselő nem vett részt a szavazáson.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Haj mit találtam, 2015. Pécs költségvetése.
Miután az ellenzéki pártok képviselői aggódtak, hogy a bevételek felültervezettek, és emiatt év végére hiány fog keletkezni...

"Csizi Péter országgyűlési képviselő is felszólalt az ülésen. Mint mondta, Pécsnek 5,6 milliárd forintot kellene hitelekre költenie, de a kormány átvállalta a város hiteleinek törlesztését. A büdzsé teljesüléséről azt mondta, az állam – ahogy eddig – ezt követően is kisegítheti az önkormányzatot. Felidézte: az elmúlt öt évben nyolcmilliárd forint érkezett Pécsre ilyen forrásból."

?
Emútnyócév?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@simmering73: Duplacsavaros figuraval...:o)))) Szegyellje magat ez a visszamutogato, sikkaszto bagazs...
Szoval akkor mit is vallalt at a kormany?@JAJMÁR:
Kookas
@simmering73: csak a tánc mert a zsebét degesztre tömte nem is tud felszállni a vármegye házára.
Sámannus
A vízmű költségeik és a Zsolnai körül pedig röpködnek a milliárdok, uniós támogatások.
https://blog.atlatszo.hu/2017/05/uj-tulajdono...
Főlökött
@JAJMÁR: Páva nem véletlenül nem nyilatkozik :) :

http://berkeczbalazs.blog.hu/2017/02/25/pecs_...
http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/rejtelyes-ve...
http://berkeczbalazs.blog.hu/2017/04/27/bukot...
https://atlatszo.hu/2013/02/27/vazallusmedia-...
http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/a_felmon...
https://atlatszo.hu/2017/02/20/pava-zsolt-ugy...
http://szabadpecs.hu/item/1080-az-egyik-legna...
http://szabadpecs.hu/metal/item/1076-majdnem-...

Szóval van balhé rendesen és mindezt ezen csoda banda hozta össze. Amikor az állam átvette a tartozás-halmot, még Páva nyilatkozta, a város össz tartozása 2 millió forint. Most pedig 7,5 milliárd, melyre nem igazán lehet mit mondani, a hasba-akasztós dumán kívül. A számok pedig beszélnek helyette is :)
JAJMÁR
@Főlökött: @karma1: A Páva egy nagy balek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél