Több Tesco-áruházat be kellett zárni, például Hatvanban, illetve óriási fennakadások vannak egyebek mellett Komáromban és a győri hipermarketben – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke pénteken délután az MTI-nek.

Hatalmas káosz lett a Tesco-sztrájkból
Kép: Wikipédia

A szakszervezet bejelentése szerint pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig sztrájkolnak a Tesco-Global Zrt. munkavállalói.

A fővárosban a Fogarasi úti Tescóban négyen dolgoznak, ötven munkavállaló letette a munkát, hasonló a helyzet a Pesti úti áruházban is, a munkavállalók folyamatosan teszik le a munkát – tette hozzá a KDFSZ elnöke.

A Tesco áruházak többsége továbbra is nyitva tart, jelenleg 6 hipermarket, és több kisebb üzlet bezárását rendelték el, mert nem tudták volna a vásárlókat a megszokott színvonalon kiszolgálni – közölte a Tesco sajtóosztálya pénteken az MTI-vel.

 Pont a nagybevásárlásra időzítették

Hangsúlyozzák: a helyzet folyamatosan változik.

A Tesco közleményében elnézést kér a kellemetlenség miatt, és közölte, szombaton reggel a megszokott nyitva tartási rend szerint várják vásárlókat.

A Tesconál működő szakszervezetek pénteken délután jelentették be, hogy pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig sztrájkolnak a Tesco-Global Zrt. munkavállalói.

A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Kölcsön-munkaerőt ültethettek a kasszák mögé

Az MTI tudósítója az egyik legnagyobb budapesti Tesco áruházban azt tapasztalta, hogy bár a dolgozók többsége sztrájkolt, az áruház üzemelt. A kasszáknál azonban hosszan kígyózó sorokban várakoztak a vásárlók és az áruházi parkoló is tele volt gépjárművekkel.

A sztrájkolók egyike elmondta: a kasszákban fiatal, számukra ismeretlen, valószínűleg kölcsönzött dolgozók ülnek.

A munkabeszüntetésben résztvevők az áruház előtt csoportokban beszélgettek, a hangulat nyugodt volt a dolgozók és a vásárlók között is.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mirabilis
@darvinkettő: Ez az élet rendje, ahol többet fizetnek, oda kell menni. Ennek semmi köze a tesco sztrájkhoz. Még Mo.-on kívül is így van.
darvinkettő
@Mirabilis: Nagyon sok a független nő a kereskedelemben.Nem azt mondtam,hogy nincs,hanem azt,hogy menekülnek.Akik pedig ott maradtak,sztrájkolnak,mert jobban meg kellene fizetni ezt a munkát.Nem vagyok a kereskedelemben,de voltam,belelátok.
darvinkettő
@Mirabilis: Azért hoztam fel a 20 ezres elvándorlást,mert megkérdezted,hogy kit húz ki a szarból 20- 30 ezer forint.Nagyon sok embert.A munka törvénykönyvéről pedig:Hol élsz?Az átlagos munkaidő egy hónapban kb.180 óra.Ha csak a hivatalos túlórát számolom,az 40 óra pluszban.Hivatalosan!A kereskedelemben évek óta a dolgozók takarítanak,munkaidő után,ingyen!
Vitázhatunk még a dologról,de nem látom értelmét.Az én véleményem az,hogy jogos a sztrájk,a tied pedig az,hogy nem.Ennyi.
Mirabilis
@darvinkettő: A jelenleg hatályos munka törvénykönyve rendelkezései meghatározzák a napi rendes törvényes munkaidő mértékét (ez napi 8 óra), a heti rendes törvényes munkaidő mértékét (heti maximum 48 óra - 5 x 8 + egyszer 8 óra rendkívüli vagy rendes munkaidő)
A heti kettő nap pihenőnap miatt a heti rendes munkaidő átlagban is csak 40 óra lehet.
Az Mt. maximalizálja az elrendelhető évi rendkívüli munkaidő mértékét, ami Kollektív szerződés nélküli munkáltatónál évi 250 óra, kollektív szerződés esetén évi 300 óra lehet.ű
https://www.monster.hu/?intcid=CA_TopNav_Logo...
Szóval 160 a havi munkaóra.
Hogy dolgoznak-e ingyen munkaidő után az kétlem, különben most a sztrájk idején mondták volna.
Mirabilis
@darvinkettő: Ugye nem általánosságban beszélünk a kereskedelmről, hanem konkrétan a tescoról.
Mirabilis
Tudjam már mennyit keresnek a tescoban. Mert még mindig nem tudom, csak többet akarnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél