Több Tesco-áruházat be kellett zárni, például Hatvanban, illetve óriási fennakadások vannak egyebek mellett Komáromban és a győri hipermarketben – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke pénteken délután az MTI-nek.

Hatalmas káosz lett a Tesco-sztrájkból
Kép: Wikipédia

A szakszervezet bejelentése szerint pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig sztrájkolnak a Tesco-Global Zrt. munkavállalói.

A fővárosban a Fogarasi úti Tescóban négyen dolgoznak, ötven munkavállaló letette a munkát, hasonló a helyzet a Pesti úti áruházban is, a munkavállalók folyamatosan teszik le a munkát – tette hozzá a KDFSZ elnöke.

A Tesco áruházak többsége továbbra is nyitva tart, jelenleg 6 hipermarket, és több kisebb üzlet bezárását rendelték el, mert nem tudták volna a vásárlókat a megszokott színvonalon kiszolgálni – közölte a Tesco sajtóosztálya pénteken az MTI-vel.

 Pont a nagybevásárlásra időzítették

Hangsúlyozzák: a helyzet folyamatosan változik.

A Tesco közleményében elnézést kér a kellemetlenség miatt, és közölte, szombaton reggel a megszokott nyitva tartási rend szerint várják vásárlókat.

A Tesconál működő szakszervezetek pénteken délután jelentették be, hogy pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig sztrájkolnak a Tesco-Global Zrt. munkavállalói.

A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Kölcsön-munkaerőt ültethettek a kasszák mögé

Az MTI tudósítója az egyik legnagyobb budapesti Tesco áruházban azt tapasztalta, hogy bár a dolgozók többsége sztrájkolt, az áruház üzemelt. A kasszáknál azonban hosszan kígyózó sorokban várakoztak a vásárlók és az áruházi parkoló is tele volt gépjárművekkel.

A sztrájkolók egyike elmondta: a kasszákban fiatal, számukra ismeretlen, valószínűleg kölcsönzött dolgozók ülnek.

A munkabeszüntetésben résztvevők az áruház előtt csoportokban beszélgettek, a hangulat nyugodt volt a dolgozók és a vásárlók között is.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mackoka46
Na most bérfeszültség mögött az állam külön adói miatti meg nem fizetett dolgozók állnak.
Klubtag
@Kookas: ...igen, erről beszéltem, ezt kell tanulni...a HATÉKONY SZOLIDARITÁST... a nagyközönség és a kollégák részéről egyaránt...
darvinkettő
@Mirabilis: A dolgozók nem csak béremelést kérnek,hanem azt is,hogy bővítsék a létszámot,mert 190-210 órát dolgoznak a bruttó 185 ezerért,ami kb 125 ezer kézhez kapva.Tehát minimálbér van,csak a sok túlóra miatt ennyi a bruttó.A családos nők elhagyják a céget,mert a tecsók mindegyike nyitva van hétvégeken ,némelyik pedig nonstop.Még mindig sok az a bér?
darvinkettő
@Mirabilis: A kérdés demagóg,és nem csak erről szól a sztrájk.Ahol lakom,nagyon sok összeszerelő üzem van.Ha elterjed,hogy valamelyikben 20 ezerrel több a fizu,tömegesen vándorolnak át.Sok embernek a 20 ezres többlet létkérdés,amikor 100 ezer körül van az átlagkereset.
darvinkettő
@Mirabilis: Nagyon sok a független nő a kereskedelemben.Nem azt mondtam,hogy nincs,hanem azt,hogy menekülnek.Akik pedig ott maradtak,sztrájkolnak,mert jobban meg kellene fizetni ezt a munkát.Nem vagyok a kereskedelemben,de voltam,belelátok.
darvinkettő
@Mirabilis: Azért hoztam fel a 20 ezres elvándorlást,mert megkérdezted,hogy kit húz ki a szarból 20- 30 ezer forint.Nagyon sok embert.A munka törvénykönyvéről pedig:Hol élsz?Az átlagos munkaidő egy hónapban kb.180 óra.Ha csak a hivatalos túlórát számolom,az 40 óra pluszban.Hivatalosan!A kereskedelemben évek óta a dolgozók takarítanak,munkaidő után,ingyen!
Vitázhatunk még a dologról,de nem látom értelmét.Az én véleményem az,hogy jogos a sztrájk,a tied pedig az,hogy nem.Ennyi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.