Egy újraélesztéshez hívtak mentőt szerda reggel a szabolcsi Vajára. Az operátor viszont Vaja helyett Baját értett, így a Bács-Kiskun megyei településre küldte a mentőt. A két település között 473 kilométer a távolság.

Egy háziorvosi rendelőben kellett újraéleszteni egy 29 éves nőt, aki elveszítette az eszméletét. A település mindkét háziorvosa próbálta ezt megtenni, miközben kihívták a mentőket. 

Vaja helyett Baját értett az operátor – rossz helyre ment a mentő

(Fotó: Pixabay, cc0)

A Népszava cikke szerint miután Baján az esetkocsi személyzete nem talált beteget, visszaszóltak a mentésirányításnak. Közben Vajáról is sürgették a segítséget, így hat perccel később a valódi címre is indulhatott mentő, ahova hat perc alatt oda is értek, és folytatták az újraélesztést, de az nem sikerült.

A lapnak a vajai háziorvosok azt mondták, hogy a kiérkező mentők profik voltak, de a 112-es operátorának tévedésről nem tudtak mit mondani. Az ORFK közölte, hogy négy hívás érkezett a Hívásfogadó Központba, az operátor a későbbi hívások közül kettőben hibázott, aminek a konkrét esetben a mentésre nem volt hatása.

A lap megemlíti, hogy a tervek szerint idén év végére az egész országban átirányítják a mentők 104-es számát a 112-es Központi Hívásfogadóba. Augusztusban Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj, Hajdú-Dorog, Jász-Nagykun- Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét kapcsolták be a rendszerbe.

RÖVID IDŐ ALATT A MÁSODIK ESET

Júliusban az operátor a Pest megyei Tóalmás helyett a Nógrád megyei Tolmácsra riasztotta a mentőket, tűzoltókat, közben a bajba jutott felborult traktor vezetője akkor életét vesztette. Akkor a Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el az ügyben.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
az vessen követ az operátorra, aki nem tévedett volna...

igaz, hogy illene egy beszédfelismerő progit is telepíteni, így monitoron is látná a kezelő, amit hall..vagy nem..

...azontúl a telefonálók artikulációja sem tökéletes vészhelyzetben, a telefonok (szar)minőségét már meg sem említem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
quadrocopter
Ezen múlhat egy ember élete, ne mentegessük az operátort, ugyanis az országban több hasonló hangzású helységnév is van, talán a megyére kellett volna rákérdezni, pont a hasonlóságok miatt!
szaboria1
Kötelezővé kell tenni a vissza olvasást és kérni kell az irányító számot is. A softverbe be kell építeni az irányító számot mert akkor a gép a helyes helység nevet adja ki.
elnyomott
@szaboria1: - úgy véled, komolyan az a cél, hogy hamar megérkezzen a segítség?
És most itt nem az operátorokra és mentősökre gondolok!!!
szaboria1
@elnyomott: Azt amire gondolsz a kórházakban dől el. Csak egy kis adalék. A párom stroket kapott júniusba másfél hét után át helyezték egy hangzatos krónikus belgyógyászatra ahol katéter, pelenka és infúzió volt az ellátás. Semmi rehabilitáció erre én haza hozattam és láss csodát nem kell pelenka már járunk igaz egy kicsit nehezen beszél de megvagyunk. Az orvos szerint már menthetetlen volt.
elnyomott
@szaboria1: - nem csak a kórházakban. Amit a mentőkkel, tűzoltókkal, rendőrséggel művelnek, az szintén magáért beszél.
A kórházakban sem az orvos, vagy a nővér a bűnös, hanem azok, akik a lehetetlen körülményt megteremtették.
Több ez már, mint kapzsiság, mint harácsolási kényszer - ez tudatos népirtás.
Hajrá fidesz-fanok, ezt akartátok!
papa.49
Nem igazán értem mindent tudni akar az operátor, egyetlen infóval behatárolható a hely ez az IRÁNYÍTÓ SZÁM ezt kell megkérdezni, na de ehhez ész is szükségeltetik, az meg még a rendszer kitalálójának sincs !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.