Ukrajna hátba támadta Magyarországot – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Retorzióra számíthat Ukrajna Magyarországtól a nemrég elfogadott nyelvtörvény miatt – mondta Lázár János a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Az új közoktatási törvény szerint Ukrajnában közép- és felsőfokon az oktatás nyelve kizárólag az ukrán lesz. A magyar nyelvű oktatás csupán az óvodában és az alapiskola alsó tagozatában maradna meg.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint érdemes megvárni, hogy a kárpátaljai politikusok milyen módszert választanak a tiltakozásra. Azt is mondta: várhatóan hamarosan Orbán Viktor is felszólal az ügyben.

„Ukrajna hátba támadta Magyarországot, ez nem kérdés. Magyarország óriási lobbit fejtett ki annak érdekében, hogy az ukrán állampolgárok vízum nélkül jussanak be az európai unió területére, ennek szorgalmazója Orbán Viktor volt először 2015-ben, elsőként az Európai Unió vezetői közül. Most, úgy gondolom, brutális, a sztálinista időkre emlékeztető lépés született meg, és Magyarországnak, hogyha Porosenko elnöknél a közbenjárás kérése nem lesz sikeres, akkor a legkeményebben és a leghatározottabban kell fellépnie. Ez ellehetetlenítené a teljes magyar nyelvű oktatást Kárpátalján” – jelentette ki a miniszter.

Holnap délután közösen tiltakozik az ellenzék az ukrán oktatási törvény ellen Budapesten. A demonstrációt a Közös Ország Mozgalom szervezi, csatlakozott hozzá a DK, az Együtt, az LMP, a Liberálisok, az MSZP, a MOMA, a Momentum és a Párbeszéd is. A szervezők számítanak a Fidesz, a Jobbik és a Kétfarkú Kutya Párt képviselőire is.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."Lázár: Retorzíóra számíthat Ukrajna a nyelvtörvény miatt"...

hát kérem...Ukrajnának annyi. Az oroszok nem bírnak velük, de majd mi...ökölrázásban kimondottan jók vagyunk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
János,János!Ukrajnában elsötétítés van,próbálják a szirénákat, és a tartalékosokat
behívták,mert összetartás van! Vidd magaddal a Lalit,mert akkor rohan az ellenfél
egyenesen Putyin karjaiba!...nem szótál vón,okos marattál vón..! :--))
Cicamama55
Miért szólunk bele más állam ügyeibe?! Ki sem látszunk a slamasztikából az ország belső problémái miatt! Azokat kellene rendbe tenni, eltakarítani, nem basáskodni a nemzeti lobogónk árnyékában!
Zeta
Hogy ebből milyen kemény retorzió fog melldöngetve kibújni? Ha életbe léptetjük a vizumkényszert, azzal megint az unió döntéseit szabotáljuk. A vizummentességet az uniótól kapták az unió területére. Nem tőlünk, csak Magyarországra. Mi lobbiztunk értük a magyarok jobb helyzetéért- azaz O. Viktor-
reménykedett még az új munkaerő megjelenésében. Hat abból is kevedebben jöttek a vártnál. Nyugdíjasból többen, talán most már jobban odafigyelnek majd arra is. Egy szó, mint száz , megszivatták rendesen a Nsgy Gondolkodót.
Hofipisti
Pártunk és kormányunk Ukrajnában is - mint ahogyan a nemzeti büszkeség diktálja, mindenhol - "túltolja a biciklit". A 45 milliós Ukrajnában élő alig 150 ezres magyar (?) kisebbségre a magyar adófizetők sokkal többet költöttek - nyilván vezéri- és alvezéri döntés alapján. Hogy ez csípi a többi ukrán állampolgár szemét, azon azért ne csodálkozzunk.
Persze abba is bele kellene gondolni, hogy mit tud kezdeni továbbtanulása során egy kárpátaljai magyar fiatal, ha akár a nyolc osztályt, akár jobb(?) esetben az érettségit magyar nyelven végzi, ill. szerzi meg, csak éppen fogalma sincs bizonyos szakszavakról - ukrán nyelven?
vadnarancs
'39-ben Lengyelország is két tűz közé került, Bő hét alatt el is tűnt. Felkészül Ukrajna! ;)
quadrocopter
Él még a magyar ősi virtus, a magyar vitézség, majd mi megmutatjuk az ukránoknak, hogy nem oda Buda, meg eb ura fakó, meg alamuszi macska partot mos, meg lesz nemulass, kerítéssel lesznek leválasztva, szedte vette teremtette!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.