Támogatási rendszer kidolgozását és áfacsökkentést sürgetnek a sütőipari vállalkozások mert a vállalkozások többsége veszteséges. 

A Magyar Pékszövetség elnöke beszélt erről az MTI-nek. Septe József szerint a sütőipari ágazat tartalékai kimerültek, a költségcsökkentési lehetőségek elfogytak. 

Az ágazatból 6 ezer munkavállaló, közülük mintegy 3 ezer pék hiányzik. Emellett a költségek, például a munkabérek, logisztikai kiadások folyamatosan nőnek.

Hozzátette: a költségek emelkedését ugyanakkor a nagy áruházláncokkal nem lehet elismertetni, noha most például a liszt ára nő majd előreláthatólag 5-10 százalékkal.

Az ezer magyar, működő sütőipari vállalkozás mintegy 60 százaléka veszteséges – jegyezte meg.

Septe József arról is beszélt, hogy a magyar sütőipari cégek versenyhelyzetét a belföldi piacon rendkívüli mértékben rontják az albán pékségek, mintegy 500 ilyen működik Magyarországon. Az albán pékségek ugyanis Septe József szerint nem tartják be a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, így költségeik, ebből következően áraik is alacsonyabbak, mint a magyar vállalkozásoké.

Lenyomják a magyar pékségeket az albánok, akik a pékszövetség szerint nem tartják be az előírásokat

(Illsuztráció: Pixabay, CC0)

(MTI)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..." a vállalkozások többsége vereséges. "...

ez új kereskedelmi fogalom?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
22Az albán pékségek ugyanis Septe József szerint nem tartják be a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait""
Valóban, pont a lisztet hagyják ki a kenyérből. Meg a kovászt, a vizet, a sót és a napon sütik meg.
Érdekes, de pl. a kenesei Katica Pékség kenyere, ami nem olcsó, de mégis elfogy. Lehet, csupán csak jó kenyereket kell készíteni és a kuncsaftot nem zavarja, ha drágább, de ehető?
hetöndöe
Veszteséges?Ne má! Aki látott már csóró pékségtulajdonost ,szóljon.:-)
wagabund
..." a vállalkozások többsége vereséges. "...

ez új kereskedelmi fogalom?
volvós
Viszont az albánok ehető kenyeret sütnek...
ila51
@wagabund: hacsak nem ökölharcra mennek...az albán pékség nonstop a Vámház körúton , edzésben van
1magyar
Én nem szeretem a albán pékség termékeit. Valamit raknak bele amitől pihe-puha de ha összenyomod a terméket úgy marad mint a gyurma.
Egy kis magyar pékségből vásárolok, össze lehet nyomni a kenyeret az bizony nem ragad össze, visszaáll az eredeti formájára.
ila51
@1magyar: én is megjártam velük , nem akartam még egyszer visszamenni a csarnokba , így tanácsra náluk vettem , melegen elszelték , bezsacskózták , mire hazaértem vele tiszta harmat volt ...igen ráadásul pihe puha is volt. Az öregem nagyon örült neki , én inkább azt szeretem , amihez rágni is lehet ...
peterkelemen
A magyarok pékek kapják be! Lófaszt veszteségesek csak bénák. Még kenyeret sem tudnak sütni.
quadrocopter
Szikkadt kifli, zsemle, a kenyér, 2 nap után kezd penészedni némelyik kenyér, ami elfogadható lenne, az meg drága, mi a lószarra verik a taknyukat a sütőlapát gyöngyei?
Macskaszem
Nem szeretem az albán pékárút, fel vannak fújva, és az édes és sós cuccok ugyanabból az enyhén édes tésztából készülnek. Egy sósperec vagy egy sonkás akármi nekem ne legyen édeskés tésztából basszus. Eleinte jártam oda, mert az illat behúzott, de már kiábrándultam belőle.
Equus1
sima rágalmazás, hitelrontás, amit művel ez a balfasz. Talán vmi adattal megtámaszthatná, amit állít. Egyébként meg a piac eldönti, mi az, amire kereslet van. Ha nem megy a pékség, ki kell tanulni a lakatos szakmát, arra nagy a kereslet.
vadsanca
Egy vezetőhöz min tíz robotpék legyen. Legjobb esetben is 3 fővel működhetne a pékség. Így olcsóbbá, ill. jobb minőségűvé tehetnék a terméket.
De lehet, hogy még ez egyenlőre viccesen hangzik, de erre felé haladunk. Be kell állni a sorba és fel kell venni a versenyt a technikai fejlődéssel!
staro2
Amikor a veszteséget kihozták, bele számolták a feketén eladott kenyérből és egyéb pékáruból befolyt összeget?
Kivették-e belőle a kamuból 40-50 km-re elfuvarozott cucc horribilis költségeit?
Ezek elég fontos tételek az eredményszámításkor.
A tulaj terepjárója ugye rendesen el van számolva?
Javaslom számolják újra :))
Desischado
Ezek sem tudnak mást, csak siránkozni, tisztelet a kivételeknek. A kenyér meg a többi áru meg semmit sem ér jóformán.
peterkelemen
1989 után gyakorlatilag az ország visszafejlődött ezen a területen mindenképp, mert a pékáruk minősége régebben ezerszer jobb volt.
solidedge
Tipikus magyar hozzáállás. Nem felnőni a feladathoz, hanem a konkurenciát kinyírni. Így van ez a tejjel és sokmindennel. Miért nem az albánok és a szlovákok panaszkodnak saját hazájukban, hogy a magyar pékárú és tej lenyomja őket?
1magyar
@solidedge: Az albánok miért nem a saját hazájukban etetik a népüket? A csalók mindig nyereségesebbek.
solidedge
@1magyar: a németek meg a japánok miért nem otthon szerelik össze autóikat?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.