Augusztus 18-a óta Budapest egyetlen mérőállomásáról sem érkeznek légszennyezettségi adatok. A helyzetre a Levegő Munkacsoport hívta fel a figyelmet, amely elfogadhatatlannak tartja, hogy 25 napja a 12 automata mérőállomás egyikétől se juthatnak semmiféle adathoz a fővárosi levegő minőségéről sem a hivatalos szervek, sem az állampolgárok, sem civil szervezetek. 

Majd egy hónapja nem továbbítják a budapesti mérőállomások a légszennyezettségi adatokat

(Az illusztráció forrása: Pixabay, cc0)

A 444 megkereste az Országos Meteorológiai Szolgálatot, ahol azt az információt kapták, hogy technikailag ugyan nem igaz, amit a munkacsoport állít, mivel az állomások igenis működnek és folyamatosan mérik a szennyezettséget viszont az adatokat augusztus közepe óta valóban képtelen továbbítani. 

Emiatt van az, hogy az OMSZ met.hu nevű oldalán a budapesti légszennyezettségi előrejelzés linkjére kattintva ez a szöveg fogad:

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatnál felmerülő technikai okok miatt (adatkimaradás a Pest Megyei Kormányhivatal mérőállomásai esetén) az előrejelzés átmenetileg szünetel.

Az OMSZ a 444-nek azt írta, hogy a szennyezettségi adatokat valóban ők kezelik, de maga a hálózat és annak üzemeltetése nem az ő kezükben van, hanem a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontjáéban.

A kormányhivatal a lap kérdésére hangsúlyozta, hogy bár tényleg leállt az adattovábbítás, folyamatosan mérnek a műszerek és folyamatosan elemzik a szakemberek az adatokat a budapesti légszennyezettséggel kapcsolatban. A levegő minőségében rendkívüli intézkedésre okot adó változást nem tapasztaltak sem augusztusban, sem szeptemberben.

Válaszukból kiderült hogy áramkimaradás történt augusztus 18-án, amelynek következtében informatikai probléma lépett fel.

És hogy, miért tart eddig az elhárítás? A lap ezt firtató kérdésére az alábbi válasz érkezett:

A műszaki meghibásodást követően a Pest Megyei Kormányhivatal megtette a szükséges intézkedéseket az adatszolgáltatás mielőbbi helyreállítására. A számítógépek javítása már megtörtént, jelenleg a rendszer tesztelése és az adatbázis telepítése történik. A hét második felében várhatóan a teljes helyreállítás befejeződik.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
"...Pest Megyei Kormányhivatal mérőállomásai esetén" Magyarul: a maffia esetén.

Amit nem lát a rebellis, az nincs! Oszt' jó napot! Sumákolnak megint, nyilán van rá okuk!
papa.49
Gondolom ha tisztán véletlenül valami mozgolódás támadna az emberek között, akkor egyből elrendelnék a ,,nem továbbított adatokra,, hivatkozással a felvonulás beszüntetését !!!
Sámannus
A választásra nem a légszennyezés adatai kellenek, hanem pl. a Momentumé.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.