Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerint az OECD-országok közül Magyarországon van a legkevesebb diplomás munkanélküli.

Az OECD-országok (OECD: Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) közül Magyarországon a legalacsonyabb a diplomások között a munkanélküliség – mondta Palkovics László, a felsőoktatásért felelős államtitkár szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Palkovics: nálunk van a legkevesebb diplomás munkanélküli

Fotó: MTI/Kovács Attila

Az államtitkár szerint az említettek körében a munkanélküliség nem éri el a 2,5 százalékot, ami alacsonyabb, mint Németországban.

Tehát ez azt jelenti, hogy diplomát szerezni Magyarországon nagyon jó befektetés, nagyon gyorsan megtérül és ezzel jól el lehet helyezkedni

- tette hozzá.

Palkovics László szerint hasonló a helyzet a szakképzésben szerzett tudásra is: a munkanélküliség az ilyen képzettséggel bírók között 4,5 százalék, de szakmai végzettséggel nem rendelkezők körében az OECD-átlag a jellemző, azaz mintegy 15 százalék nem talál állást.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Kovács Attila)

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Te oktatasugyi diszfasz! Azert nalunk van a legtkevesebb diplomas munkanelkuli, mert ok huztak el eloszor az orszagbol!!!
Mennyi rakomany van a te agyad helyen?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vladimir putin
Hát csak úgy felmerül az ecceriemberben a kérdés, hogy csak úgy nem-e, hogy tán mert mind elmentek Angliába mosogatni?
magyarbakancs
"Palkovics: nálunk van a legkevesebb diplomás munkanélküli"
Talán mert elmentek innen hazulról.
Vagy az állam apparátusban dolgoznak mint hivatali fullajtárok?
papa.49
Nyilván könnyebben tudnak maguknak állást találni nyugaton is, mint a nyelvtudás nélküli betanított munkás !!!
Palkovics te ,,segghülye vagy,, !!!
karma1
Te oktatasugyi diszfasz! Azert nalunk van a legtkevesebb diplomas munkanelkuli, mert ok huztak el eloszor az orszagbol!!!
Mennyi rakomany van a te agyad helyen?
RonaGyuri
mindez csak statisztika kérdése! a derék KSH-ban lehet bízni!
más;
bezzeg az alkalmatlan, munkakerülőkből Dunát lehet rekeszteni! =))
Nessy
csak azok a "diplomások" maradnak itthon, akik politikai tisztánlátásuk okán jól fizető státuszokban ücsörögnek, és többet ártanak, mint javítanak! Többek közt Palkovics is!
papa.49
@RonaGyuri: Ott van mindjárt a ,,HODÁLY,, az egész brancsot betolni a Dunába, csak a halakat sajnálom mind kipusztulna több km. körzetben !!!
magyarbakancs
@karma1: "Mennyi rakomany van a te agyad helyen?"
Papagáj betegségben szenved mind mindig ugyan azt kántálják.
karma1
@Nessy: Huuu, most mondtal egy erdekeset! Szerinted ennek a csecsemoarcu baromnak VAN DIPLOMAJA? Ja, a Tango meg most is mukodik?
kokopelli
@karma1: ...vagy azért,mert mélyen a képzettségük alatt helyeszkedtek el? Kényszerből!!!
Van diplomája,mint Orbánnak,pár zsák krumpliért,vagy fél malacért?! Miért politikusok?...
..naa éppen azért! :--)
Nessy
@karma1: Persze, hogy van!Két tánciskola, és három faiskola! Várom, mikor lesz doktor Debrecenben!
peterkelemen
Ne zavarja, hogy a diplomások szinte azonnal elmennek ma Magyarországról.
karma1
@Nessy: Most mar semmi nem all ennek utjaba! Debrecenben a tudos tanarok mar prostitualtak magukat rendesen, eggyel tobb ide vagy oda - nem szamit
karma1
@kokopelli: Nem nagyon hiszem,... Van egy baratnom, aki nyelvtanari diplomaval a mellrak mutetje utan el akart menni dolgozni nehany oras munkara arufeltoltonek a kozeli Tescoba - a felvetelnel addig el sem jutott, hogy az egeszsegi allapotara rakerdezzenek: mikor meghallottak, hogy diplomaja van, kozoltek Vele, hogy tulsagosan kepzett erre a munkara, es elveszi mas munkanelkuliektol a lehetoseget, akik viszont semmi masra nem lennenek kepesek. (Nemet-francia nyelvtanar, szinkrontolmacs (nemetrol franciara es vissza is!) - szoval ma egy diplomas ember (ha no, akkor meg plane) nem hat meg otthon senkit sem...::o((((
namihami
@karma1: @kokopelli: @Nessy: Hogy arról a szimpla tényről már ne is beszéljünk, hogy nálunk van a lakosság számához képest arányában a legkevesebb diplomás is. Így persze a kevesebb diplomás munkanélküliek száma is jobban érthető.
Klubtag
A diplomás elvándorlást (mint indokot) többen felemlítik és helyesen. De azért engem az is érdekelne - nem feltétlenül a KSH interpretálásban - hogy úgy arányaiban hogyan állunk diplomások tekintetében a többi országhoz képest. (Az Eurostat összehasonlításának jobban hiszek)
Talán ezt az elemzést sem ártana áttanulmányozni, mert igencsak árnyalja a képet és egyáltalán nem igazolja Palkovics úr hurráoptimizmusát.
nepszava.hu/cikk/1127820-csokkent-a-diplomasok-aranya
karma1
@namihami: Gondolom, a statek az utobbi evekben alakult igy...Azelott azert az oktatasunk sokkal nivosabb volt, tehat tobb volt a diplomas is, nem? (en csak remenykedem,, hogy igy volt, de konkretan nem tudom...:o((((
karma1
@Klubtag: Csodalkozol? Mar evek ota azt harsogja a futyiszes propaganda, hogy NEM KELL annyi diplomas! Na, a hoffmanrozsacska kozbenjarasaval segitettek is ezt rendesen...
Klubtag
@karma1: ...szerintem ez nem csak remény, tény is...Maguk a szakemberek (és ez most oldaltól független) is elismerik, hogy használhatatlan diplomásokból "túlkínálat" van. Viszont számtalan olyan állás van (főleg a politika által koncként osztogatott), melyben ugyan előírás a diploma (főleg, hogy az ellenzék száját be lehessen tömni), azonban a feladathoz az illető egyáltalán nem konyít. Egyre több ilyen tapasztalatom van az állami kötelező szolgáltatások területén.
Mit is állapított meg a PISA felmérés 2016-ban? Egyre siralmasabb a magyar teljesítmény, és ők a felsőoktatás "alapanyagai"!!!
Fradigege
@karma1: Ő csak parancsot hajt végre. Mást nem mondhat. Főleg az igazat nem.
Clavigo
Te ökör,,,,...,,aki tudott,,az már megszököttt ebből a kretén országból...
Pálinkafőző Rézüst
Esetleg a Piréziában közzétett adatokhoz képest... hüjje(ék)...
Zeta
A megállapítás helyes csak az érvelés nem.
Ők a legmobilabbak.
De tudok olyaz nem eggyet aki segédmunkásként dolgozik!
Nekik is van munkájuk, csak éppen semmi közük nincs tanult szakmályukhoz.
Yoda69
@karma1: Ugyanezt akartam irni :)
Es ezek a barmok meg buszkek is ra. Katasztrofa.
Lassan nem tudom ki a hulyebb a fideSSes politikus, vagy birka amelyik koveti.
Eladott Ország
Szakmunkásból is a legkevesebb van mert már elhagyták az országot, a "permanens béremelések" következtében. Ebben az országban csak a fidesz hűbéresei , vazallusai keresnek, az "eredmény" kézzel fogható.
Eladott Ország
A mangalicaszerelő lesz az értelmiségi.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/06/penzmosas2.jpg
Ebben a széleskörű elbutulásban a nemzeti gáz- és mangalicaszerelők fogják jelenteni az ország értelmiségét. Egy rendszerváltás is kevés lesz helyrerakni/újra felépíteni mindazt, amit szétvertek, amire rátették a gátlástalanságtól ragacsos kezüket.
Cicamama55
Igen, mert nagy részük régen külföldön dolgozik...A diploma előtt állók nagy százaléka már eleve külföldön tervezi megalapozni az életét! :(((( Ezekkel kiegészítve kerek Palkovics úr gondolatmenete...
lampa laz
A hsz-eket olvasva arra jutottam, h itt aztán nem tudott meggyőzni senkit sem ez a víziló a "szuper" statisztikai adatairól. Ja, engem sem, de a saját barmait azt igen.
namihami
@lampa laz: Azokat nem kell meggyőzni. Azok ""hisznek"", mint a templomban.
lampa laz
@namihami: Igazad van, isszák minden szavukat, mint pap a misebor.
Desischado
Akin értelmes, az már rég lelépett innen. Mire örömködik ez a barom?!
kisrigó
Kevés diplomás munkanélküli van!? Pedig azon dolgoztok rendesen, hogy több legyen. Bocs, elfelejtettem, hogy Soros és Gyurcsány őket is ellopta! Palkovicskám, menj már el logopédushoz, mert ha olvasom a szöveget, akkor is hallom a beszédhibás hablatyodat!
Ludmilla
diplomás,nyelvet beszélő fiataljaink zöme Angliában mosogat,és tízszeresét keresi foshoni diplomás bérének
Cicamama55
@namihami: Azért nem minden templomba járó ember gyomra veszi be a nagyvilági hazugságokat, akadnak szép számmal gondolkodó emberek is köztük! Gondolom ebben megegyezhetünk!
Eladott Ország
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/09/oktat.png
Bár nagyon érdekes Palkovics úr mesedélutánja, de mintha a számok nem éppen őt igazolnák.
És itt egy eléggé mellbevágó ábra – bár Palkovics az OECD tagországokkal hasonlítja össze
hazánkat, de sokkal érdekesebb, ha a környező, hasonló adottságokkal és azonos szintről induló országokhoz mérjük magunkat – nem sok hozzáfűznivalóm akad. Ha a fenti adatokhoz hozzávesszük, hogy a diplomások elvándorlása aggasztóan magas, miközben az oktatásba egyre kevesebben kerülnek be, semmi jóra nem számíthatunk. Az alapfokú és középfokú képzés esetében érdekes lenne látni, hogy hogyan oszlanak meg a kiadások az állami és az egyházi intézmények között (bár azt tudjuk, hogy az állam háromszor annyi pénzt fordít egy egyházi iskolában tanuló diákra, mint egy állami iskolában tanulóra), akkor még a jelenleginél is jóval aggasztóbb helyzettel szembesülünk. Lehet hazudozásra, csúsztatásokra, torzított adatokra hivatkozva sikerpropagandát folytatni, de mi lesz a választás után? Mert a tények tények maradnak és sokan csak akkor fognak szembesülni a valósággal, amikor már késő lesz.
namihami
@Cicamama55: Én soha nem a hívő emberekről próbálok, szeretnék beszélni. Az én nagyimnál nehezen lehetett hívőbbet találni. De tudod, az az elvem és véleményem, hogy más a vallásos és más a hívő ember. Ez a kormány tele van (régi és új) vallásos emberrel, de megérne egy vizsgálatot, hogy ebből hány a hívő.
""Aki túl hangosan imádkozik a templomban, az nem Istenhez, hanem a szomszédaihoz beszél."" --és ez az élet minden területére igaz.
Ludmilla
@namihami: a rendszerváltás környékén részt vettem egy több éves vallástudományi kurzuson.Minden évben egy hét aktív tábor volt Esztergomban,ahol minden nap misével kezdődött.Röhejes volt,amikor néhányan térdre vágták madukat és a tárdeplőn zokogtak...nyilván való volt ,hogy fogalmuk nincs a liturgiáról /egyházi szertartásrend/
Cicamama55
@namihami :Egyetértek!!! Ezért írtam, hogy nem minden templomba járó...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.