Ahol kirívóan magas a készpénzállomány, többnyire a feketegazdaság aránya is magasabb - kritizálta a helyzetet Varga Mihály pénzügyminiszter. Ott is kimagasló ez az arány egyébként, ahol az intézményesített korrupció mozgatja a gazdaságot.

Bár az elektronikus fizetési megoldások egyre népszerűbbek, Magyarország továbbra is ragaszkodik a készpénzhez - derítette ki a legfrissebb jegybanki adatokat elemezve a Napi.hu. Ez elméletben azt jelenti, hogy minden egyes magyar polgárra csaknem 50 ezer forint készpénz jut.

Rekordmennyiségű készpénz forog az országban

Idén augusztus végén ugyanis a forgalomban lévő készpénzállomány 4 815 000 000 000, azaz 4 815 milliárd forintot tett ki, amire az ilyen irányú statisztikák vezetése, azaz 1998 januárja óta nem volt példa.

A magyarok nem tudnak leszokni a készpénzfizetésről

Akkoriban, 1998 augusztusában 704 milliárd forintot tett ki a készpénzállomány, ami fokozatosan növekedett, és 2007 augusztusában lépett először 2000 milliárd fölé.

A nokiásdobozok országa nem működhet kápé nélkül

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tavaly a tranzakciós illetéket hibáztatta a kártyahasználat népszerűtlenségéért, a bankkártya-elfogadóhelyek alacsony számát és fenntartásuk költségét, valamint azt, hogy a bankkártyával ingyenesen felvehető készpénz mennyisége és az ingyenes felvételi alkalmak száma korlátozott.

Azokban az országokban, ahol magas a készpénzállomány, ott általában a feketegazdaság aránya is magasabb – mutatott rá Varga.

Varga a napokban, az 55. közgazdász-vándorgyűlésen pedig arról beszélt, ősszel kiemelten foglalkozik még az NGM a készpénzforgalom visszaszorításával. Ennek érdekében például a nemzetgazdasági tárcánál készül egy program, amely a kártyaelfogató terminálok számának bővítését célozza.

Fotó és címlapkép: illusztráció, Pixabay / Digitalwunder CC0

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Az ám a fő gond, hogy a kisebb üzletekben szinte sehol nincs kártyás fizetési lehetőség!
Ez a helyzet a futárszolgálatokkal is, hiába jelzik, hogy a futárnál kártyaelfogadás is van, egyszerűen nem hozza magával a terminált.
CsipkeRózsa
Az Orbán-adók bevezetésével a nem a kártyával való fizetést ösztönözték.
Equus1
az a baj a bankszámlával, h fejére állított tölcsérként működik: ahelyett, h a bank fizetne, mert használja a pénzemet, nekem kell fizetnem a számlavezetésért és az összes banki tranzakcióért, amihez még az állam is tartja a markát. Nem éri meg. Egyszerűbb zsebben tartani vagy a párnacihában.
Aztán ott van a másik kockázat: jön selmeczi szenátorasszony és úgy dönt, h majd ő megvigyázza az én pénzemet.
Akinek esze van, nem tart magyar számlán nagyobb összeget.
Milyen jó is lenne a NAV-nak mazsolázni, h pl. egy ingatlan adásvétele esetleg magasabb áron történt, mint a szerződésben írva van. Esetleg egy járművásárlás esetén nem elég a "vagyonosádi illetékre " keresztelt büntetés, lenne ok magasabb ÁFA megfizettetésre is.
Mindezt csak azért, h több jusson a csókosoknak.
Tolvaj, rabló maffiózók. Keresik az újabb lenyúlások lehetőségét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.