A november elsejétől módosuló a gyógyszerfinanszírozási rend érinti az innovatív onkológiai terápiákat, szűkítheti az elérhető gyógyszerek körét – írja a Magyar Narancsra hivatkozva a napi.hu.

A hírt a gazdasági napilapnak kommentáló szakértő arra figyelmeztet, az onkológiai gyógyszerek új rendszerbe sorolásánál a költséghatékonyság szem előtt tartása mellett a hazai szakmai, terápiás tapasztalatokat is objektíven kell elemezni, különben könnyen mellékvágányra futhat a rendszer.

November elsejétől változhat a gyógyszerfinanszírozás, az intézkedések jelentősen szűkíthetik az innovatív onkológiai terápiák elérhetőségét – értesült a Magyar Narancs.

Mint a napi.hu írja, a hetilap információi szerint a módosítás lényege, hogy az innovatív onkológiai gyógyszerek esetében is bevezetnék a vaklicitet, azaz azt az eljárást, amelynek során az OEP utódja, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) árajánlatot kér a gyógyszergyártóktól, s a győztes a legalacsonyabb árat ajánló gyártó lesz, azaz ezt a gyógyszert fogadja be a NEAK a támogatási rendszerbe.

Onkológiai gyógyszerek: a betegek egy része nagyon rosszul járhat a vaklicittel

Kép: Youtube

A vaklicitet eddig nem alkalmazták innovatív készítményekre, csak olyanokra, amelyeket az eredeti (innovatív) gyógyszerek szabadalmi védettsége után, azonos hatóanyagból más gyártók rendszerint olcsóbban állítottak elő. Az eljárás célja egyértelműen az azonos hatóanyagú (hatású) gyógyszerek közül a legolcsóbb kiválasztása, csupán ezzel a lépéssel tízmilliárdokat spóroltak meg a gyógyszerkasszán a vaklicit indulása óta. Noha a vaklicit gazdasági haszna – főleg a bevezetést követő időszakban – nem volt kérdéses, szakmai alapon azonban több támadás érte a rendszert, a tapasztalatok szerint ugyanis azonos hatóanyag – tehát elvileg teljes helyettesíthetőség – mellett sem sikerül mindig ugyanazt a hatást kiváltani, a generikumok eltérő mellékhatásairól nem is beszélve.

Önmagában az a célkitűzés, hogy az onkológiai gyógyszereket olyan új rendszerbe sorolják, amelyben a költséghatékonyságot is figyelembe veszik, akár helyesnek is tekinthető

- kommentálta a hírt lapunk kérdésére Poller Imre onkológus. Az innovatív onkológiai terápiák esetében viszont súlyos hiba volna kizárólag gazdasági alapon szelektálni.

További részletek a napi.hu-n.

Címlapkép: Youtube

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Több rákellenes gyógyszer is elérhetetlenné válhat novembertől, ugyanis költséghatékonysági okokból (ott spórolunk, ahol tudunk, lehetőleg a rákos betegeken) módosul a gyógyszerfinanszírozási rend, ez pedig érinti az innovatív onkológiai terápiákat, és szűkíteni fogja az elérhető gyógyszerek körét. Az a végtelenül frusztráló ebben, hogy egyébként mindenhol szórják a pénzt, mintha nem lenne holnap, és ott igyekeznek hatékonyan a gazdálkodni, ahol a leginkább szükség lenne a finanszírozásra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@Desischado: Eben a kérdésben már leírtam: Van aki magától is meggyógyul, van akin az Isten se tud segíteni. Minden csak szerencse kérdése.
Zeta
@Zeta: 24 évesen átestem rajta tehát tudom mit jelent az embernek a remény, a félelem, a legyőzöm, a vesztésre állok. Tudom mit jelentenek a társak örömei, bánatai. A mások szemében a szánako zás. Várni a segítségre. Ezzel az imtézkedéssel a beteg lelki erejét taszítják le a Taigetoszról!
mackoka46
Nemcsak az onkológiai betegek. Nyilvánvaló, hogy rengeteg pénzt megspóroltak az egészségügytől, amit az elftársak egyszerűen elsikkasztanak.
Lackó50
@Desischado: Nekem másfél éve kivették a jobb tüdőmet, mert rákos lett. Mikor észre vették, még csak a jobb felső lebeny volt rákos, de mire kivizsgálgatták (mert mindenre várni kellett!) már a teljes jobb tüdőm re átterjedt. Szerencsém volt, hogy a jobb tüdő elvesztésével megállt. Azóta kemózgatnak 3 hetenként, hogy nehogy kiújuljon. Nagy öröm ez nekem. Így legalább élesbe tapasztalom, hogy mennyire toppon van az egészségügy, annak ellenére, hogy Balog úr szerint milliárdokat költenek rá. (Ha mond ez valakinek valamit: PetCT-re 4 helyre lehet menni - Kaposvár, Pest, Debrecen, Kecskemét. Szegeden is van, de oda nem lehet menni, mert ott kísérletek folynak. Ez a CT-nél jóval részletesebb képet ad.) Nem akarok példákat felhozni, hogy másutt hány készülék áll rendelkezésre. Elszomorító. És csadálkozunk a várólistákon.
Desischado
@Eriksson: Sajnos, igazad van, de azért jó lenne, ha nem csak a szerencsére kéne várni.

@Zeta: Egek, istenem... Ugye rendbejöttél?
kukac50
Az onkológiai gyógyszer elérhetetlenné tétele a Fidesz terror cselekedete.
Haljon meg aki beteg és nem termeli a pénzt a Fidesznek,hogy legyen mit ellopni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.