A fekvőbeteg néninek saját lábán kellett a mentőbe szállnia.

Nem volt más sürgősségi eset, mégis éjjel kettőkor került sor egy idős asszony átszállítására a Szent János Kórház belgyógyászati osztályáról a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházba az AMS Mentőszolgálat bevonásával.

„Az ilyen emberek szállítsanak inkább bútort” – kiakadt az idős asszony családja a mentősökre

(Az illusztráció forrása: Pixabay, CC0)

A szállítás metódusa sem volt éppen tankönyvekbe illő: 

a trombózisveszély miatt kizárólag fekve, hordágyon szállítható asszonyt felszólították, hogy szálljon be magától a mentőautóba, majd útközben a betegszállítók még megálltak hamburgerezni és cigit venni.

Eközben az idős asszony két másik beteggel benn ücsörgött az autóban, mindössze egy hálóing és köntös volt rajta, így teljesen átfagyott, mire megérkeztek a Jahn Ferenc Kórházba.

A hvg.hu-nak nyilatkozó Sebestyén Zsóka, a 73 éves asszony lánya, azonnal panaszt tett nemcsak az érintett cégnél, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkáránál is. „Ugyanis ez a vállalhatatlan betegszállítás a társadalombiztosítási rendszeren belül zajlott, vagyis közpénzből finanszírozták”

A cégvezető szerint nem valós a család panasza, miszerint az utat közel két óra alatt tették meg, ugyanis „a betegszállítási dokumentumok és a kocsiban található GPS adatok alapján a beteg felvétele 01:20-kor, a beteg leadása 2:25 perckor történt”. Csakhogy a beteg lánya szerint érthetetlen, milyen átadási időpontra hivatkoznak, hiszen édesanyját a folyosón hagyták, így az ügyeletes orvos nem dokumentálhatta a megérkezését.

A Google útvonaltervezője szerint a két kórház közti út hétköznapi forgalomban 33-35 perc, így a péntek éjjel fél kettőkor ankihalt városban valószínűleg ennél kevesebbnek kell lennie, amihez képest még mindig soknak tűnik az AMS által megadott több mint egy óra.

A család panaszt tett, Sebestyén Zsóka azt mondta a portálnak:

„az ilyen emberek szállítsanak inkább bútort, de inkább azt sem, mert még arra is oda kell figyelni.”

A cég vezetője, Agócs Gábor részben igazat adott a panaszosnak.

A cég állítja, hogy 14:37-kor kapták meg a 6 órán belüli szállításra vonatkozó jelzést, de csak 1:20-kor értek oda a beteghez. Agócs szerint a pénteki napok extrém módon túlterheltek a fővárosban, de elismerte,  hogy kollégáinak értesíteniük kellett volna a beteget vagy a kezelőorvost a csúszásról.

Az egyértelműen szakmai hiba volt, hogy a trombózisos beteget, akinek csak feküdnie volna szabad, lábra állították, ezért írásbeli figyelmeztetés jár. Agócs szerint az ételért és a cigiért csak beugrottak kollégái, akik később még vittek betegeket, s ő úgy tudja, megállás előtt egyeztettek a betegekkel.

Azt is elismerte, hogy otthagyták a kórházban a beteg nénit, de szerinte a kórház hibája, hogy több osztályon sem vették át a pácienst, miközben a többi beteg kint várt az AMS sofőrjére. 

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@szaboria1: A kocsikra inkább azt kéne felírni ,,ki ide beszállsz hagyj fel minden reménnyel,, !!!
De ennek nem így kellene működnie, ez így nem normális, igaz az ország vezetése se normális, tehát más nem várható !!! Sajnos !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Itt látható az állami eutanázia !!!
Idős, hagyni kell hátha a természet elvégzi a piszkos munkát !!!
CSUTIGÖRÉNY TE A BITÓN FOGOD VÉGEZNI !!!
szaboria1
@papa.49: A páromat is úgy hozta haza a szerződéses betegszállító, hogy a szomszéd asszonyommal vettük ki a kocsiból mert gk. vezető betegszállító nem szált ki a kocsiból. Sok helyen már nincs a vezetőn kívül betegszállító így a sofőr nem mindig száll ki.
papa.49
@szaboria1: A kocsikra inkább azt kéne felírni ,,ki ide beszállsz hagyj fel minden reménnyel,, !!!
De ennek nem így kellene működnie, ez így nem normális, igaz az ország vezetése se normális, tehát más nem várható !!! Sajnos !!!
szaboria1
@papa.49: Sajnos a vidéki tapasztalatom nagyon más mint amit még Pesten tapasztaltunk. Lekezelően viselkednek azt hiszik ők szarták a spanyol viaszt. Igen meg lepődnek mikor sokkal már közöltem nem én vagyok ö értük hanem ők miértünk.
papa.49
@szaboria1: A szomszédunkban él egy idős asszony, akit csípőprotézissel operáltak, meg mindkét térdében is protézis van, na az ő esete az igazi példa...
Reggel 1/2 7 kor megáll a háza előtt a betegszállító, és este 8 órakor a fia szól menjünk már be Szolnokra az édesanyjáért, mert ott ül a kórházban várva a hazaszállításra...
13.5 óra egy rutin ellenőrzésre na frankó ...
Ehhez már nem kell kommentár !!!
Nessy
@papa.49: jaj,papa.49! Ne higyj a libsibolsi hisztériának! Megmondta Balogh tiszteletes, hogy a magyar egészségügy világszinvonalú!
Te is inkább a tényeknek hiszel, mint a kormány propagandának?
Ejnye, ejnye!
wagabund
emberek! inkább dícsérjük e dolgos szállítókat, mert néhány kivétellel valamennyiünket szállítani fognak ...egyszer...ha túléljük... péz legyen mindenkinél, akár él, akár nem...

szóval csak pozitív sztorikat ha lehetne...
Nessy
Komolyra fordítva a szót, az agyament finaszírozás miatt, nagyon sok betegszállító cég dobta be már pár éve a törölközőt. Kevés a kocsi, kevés a szakember.
Azért, olvasva, hogy míg a mentők a betegen segítettek, kirámolták az autójukat, érthető a pilóta egyes helyeken a kocsiban marad. Arról nem is beszélve, nem szakember, azt sem tudja, hol és hogyan foghatja meg a beteget! Mert bizony nagyon nem mindegy!
maci0427
Magyarország egyre jobban "elbalkániasodik" ! 21 -ik század van,ilyennek nem szabadna előfordulni,de süllyedünk lefelé egészségügyileg ! Legalábbis az Állami Egészségügy nem a mindenkori kormányok szíve csücske és ebbe mindegyik kormány beletartozik !!!
papa.49
@Nessy: a 08.37. re a balog páter, én vigyorgó vándorköszörűsnek hívom, a másikat meg csutigörénynek, de mindkettő MÁR MEGSZOLGÁLTA AZ EGY MENETES FOJTÓT a nyakára, remélem megérem mikor rájuk teszik !!!
cikicakk55
Fiam jövőre diplomázik,mentőápoló akart lenni.majdnem végig kitartott e mellett,de a nyár elején volt egy riport egy mentőápolóval. 26 éve dolgozik a szakmában.Nincs ünnep,hétvége, éjjel nappal ,ahogy a beosztás kiírja,úgy dolgozik. papírral igazolta,hogy 96.000ft-ot utaltak át fizetésként a bankaszámlájára.Nem volt beteg,nem volt szabin,nem volt igazolatlanja és levonása sincs( Bank,Gyerektartás,büntetés stb. Közben azt is elmondta,hogy 2x sérült meg súlyosan,az egyik sérülés nyomát még ma is érzi.Össze ütköztek egy autóval,mert abban olyan hangosan szólt a zene,hogy nem hallották a megkülönböztető jelzést.A másiknál az autót vezető hölgy telefonált rabolták ki az autójukat,mert ha fekvő beteghez mennek,akkor a sofőrnek is mennie kell.Hivatalosan a mentőt vezetőnek is szakképesítése kéne,hogy legyen,de örülnek,ha kapnak embert aki mer vezetni egy mentőt.mikor kirabolták az autójukat ők is kaptak figyelmeztetést,ami bérelvonással is járt. Ezen kívül 2x meg is támadták őket.Egyszer maga a beteg,egyszer a hozzátartozók. Akkor azt mondta a fiam,hogy na ennyi pénzért,ezt a rengeteg rizikót Ő nem akarja. Így inkább a sürgősségire hajt.Ha sikerül,akkor ott dolgozik majd,de nem hinném,hogy itt Magyarországon.Egyenlőre még külföld van betervezve.Középfokú nyelvvizsgája angolból már meg van,de attól is függ,hogy mi a szülei hogy leszünk,mert ha segítség kell,nem akar itt hagyni bennünket.
bencemacska
@szaboria1: ma, 8:14
Tévedsz, ha azt hiszed Bp-en különb betegszállítók léteznek!
Én nem is veszem őket igénybe.
Sőt a mentők sem sokkal jobbak újabban.
Hogy a kórház sürgősségi osztályán mennyi ideig van a folyosón a beteg ellátatlanul, az elsősorban attól függ mikor ér oda a hozzátartózó és van-e orvos ismerőse, aki hajlandó az osztályáról lemenni megnézni és vagy át tudja a betegség szerinti szakembernek passzolni, vagy nem!
szaboria1
@bencemacska: Igaz már 14 éve elköltöztünk de amit már akkor itt vidéken tapasztaltunk az mindennek a teteje. Hiába van időpont a szakorvosokhoz általában mindig késnek sosem kezdenek a megadott időpontól.
bencemacska
@szaboria1: ma, 15:09

Igazad van, mert én is hallottam rémtörténeket olyanoktól, akik azért költöztek a városba a gyerekeikhez, mert nem jutottak el az orvoshoz! Néha az egész megyét körbejárta vele a betegszállító!
Nagyon rossz ma Magyarországon öregnek lenni!-:((((
Desischado
Nekem is rossz tapasztalatom van a betegszállítókkal, ráadásul, mindig ugyanazok jönnének. Inkább taxit veszek igénybe, ha vinni kell valahova a rokonomat. Kétszer bőven elég volt belőlük.
Kookas
@szaboria1: az én esetemben nem problémáztak hogy késve fogok megérkezni el sem vittek.
Csizmás Kond
...ugye mindenki emlékszik még a feketenővéres akármikre...nakéremszépen már azóta kiderült, hogy a mai egészségügy legnagyobb kerékkötői a kisegítő és ápoló személyzet, beleértve a mentősöket is.
Kookas
@Csizmás Kond: az eü legnagyobb kerék kötői a kórházi vezető beosztásban levő nemzetes igazgatók és vezetők lásd az eüs tüntetést is mert ott csak a sándor mária látta hogy mennyire szar az egész és érdekes egy vezető sem állt ki az ügy melett és ezek a gerinctelenek nagyon jól megélnek ebben a káoszban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.