Elkezdik a területi választási szervek felkészítését, emelik a szavazatszámlálók pénzét, regisztrálják a határon túli szavazókat, a köztársasági elnök pedig elkezdhet gondolkozni rajta, melyik tavaszi vasárnapot válassza a hét alkalmas közül.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a jövő héten megkezdi a területi választási szervek felkészítését a tavaszi országgyűlési választásokra – jelentette be az iroda elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona elmondta: a regionális szintű választásszakmai értekezleteken négyszáznál több munkatárs vesz majd részt. Hétfőn és kedden Kolozsváron pedig a helyi és a csíkszeredai konzulátus munkatársait készítik fel a regisztrációval és a levélszavazással kapcsolatos feladatokra.

8,1 milliárdba fog kerülni – így készülnek a tavaszi választásokra

15 ezer forintra emelik a szavazatszámlálók juttatását

Közölte azt is, hogy a tavaszi választásokra 8,1 milliárd forintot biztosít a költségvetés, 600 millióval többet, mint a 2014-esre. A több forrást a regisztráltak számának növekedésével, a biztonsági beszerzésekkel, valamint a helyi választási szervek munkatársainak nyújtott, a szavazással összefüggő feladatok ellátásáért adott bér emelésével indokolta. Jelezte: a szavazatszámláló bizottsági tagok eddigi mintegy 10 ezer forintos napi juttatásának mértékét 50 százalékkal tervezik emelni.

Hozzátette: a korábbi választások idején 1-1,5 milliárd forinttal kevesebbet költöttek az előirányzatnál, így elképzelhető, hogy most sem használják majd fel a teljes keretet.

Áprilisi vagy májusi vasárnapra készüljünk

Az újságíróknak kiosztott tájékoztató szerint az összköltségvetésben a helyi és területi szerveknél 3,4 milliárd forint kiadást, központi szinten pedig 4,7 milliárd forint költséget tervezett az NVI. Az utóbbiak főként nyomdai és postai, továbbá informatika és biztonsági kiadások.

AZ NVI az összköltségvetésben 2,8 milliárd forint személyi juttatást, 3,5 milliárd forint dologi kiadást és 1,8 milliárd forint informatikai kiadást tervezett.

Az NVI elnöke emlékeztetett arra, hogy a köztársasági elnök az alkotmány szerint egy áprilisi vagy májusi vasárnapra írhatja ki az országgyűlési választást, ám ez nem eshet ünnepnapra, így például húsvétra, pünkösdre, május elsejére. Ez azt jelenti, hogy hét vasárnap közül választhat az államfő, ezek: április 8., 15., 22., 29., május 6., 13. és 27.

A határon túli szavazókat már októberben elkezdik regisztrálni

Október első hetében levélben keresi meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a mintegy 650 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárt a regisztrációjukkal kapcsolatban – jelentette be Pálffy Ilona, az NVI elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Azt mondta: azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak, akik a 2018-as országgyűlési választásokon szavazni szeretnének, regisztrálniuk kell a választási névjegyzékbe. Péntekig 294 866, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált az NVI-nél. Őket a vonatkozó igazságügyi minisztériumi (IM) rendelet alapján megkeresik, azt javasolva, hogy amennyiben változás történt az adataikban – elköltöztek, megváltozott az értesítési címük, vagy máshol szeretnék átvenni a szavazási levélcsomagot – jelezzék az NVI-nek.

A további 355 ezer választópolgárt, aki már letette az állampolgársági esküt, de még nem regisztrált, a regisztráció módjáról tájékoztatják, szintén az IM-rendelet előírása alapján.

Fotó és clk: Pixabay / Ulleo cc0

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Már az öszeg nagysága is jelzi,hogy ,ennyire fosnak patkányék a választási eredménytől!
elnyomott
Feltételezem, hogy nem forintban, hanem euróban kell érteni...
papa.49
Milyen érdekes 2010 előtt 4-5 milliárdnál soha nem került többe !!!
Emelkedett a szavazatok ára ???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.