A súlyos létszámhiány akár a karácsonyi bevásárlószezon forgalmát is veszélyeztetheti az áruházakban.

Mintegy 2 milliárd forint bevételkiesést okozhatott a Tescónak a múlt hétvégi sztrájk – írja a Magyar Időkre hivatkozva az NLCafé.

A létszámhiány már az Auchannál, Sparnál, Coopnál, OBI-nál és a Praktikernél is gondot okoz

A Tesco-sztrájk után az Auchan, a Spar, a Coop élelmiszerláncoktól, illetve az OBI és a Praktiker barkácsáruházakból is jelezték, hogy megoldást kell találni, különben a rendszer összeomlik. 

Kétmilliárdot bukhatott a Tesco a múlt hétvégi sztrájkok miatt

A súlyos létszámhiány akár a karácsonyi bevásárlószezon forgalmát is veszélyeztetheti az áruházakban. 

Palkovics Imre, a szakszervezeti konföderáció elnöke azt is elmondta, hogy mindenképp új helyzet várható: ha a Tesco nem teljesíti a dolgozók továbbra is érvényben lévő követeléseit, akkor amiatt, ha pedig teljesíti, akkor amiatt. Előbbi esetben sztrájkhullám indulhat, míg utóbbiban, ha a tescós bérek emelkednek, a többi áruházláncnál munkaerő-elszívó hatásra lehet számítani.

Fotó és clk: MTI / Krizsán Csaba

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus1
@Yoda69: mert szted ki fogja azt állni? Nyilván a vevők. Ez a 2 milliárd is áttételesen kár a volt Magyar Köztársaságnak. Veszteségként jelentkezik, amivel csökken az adóalap.

Multik nélkül az ország fele krumplihéjon és párizsivégeken élne.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Itt az ideje hogy a multik megadjak azt a fizetest, amit a nyugati orszagokban is.
Equus1
@Yoda69: mert szted ki fogja azt állni? Nyilván a vevők. Ez a 2 milliárd is áttételesen kár a volt Magyar Köztársaságnak. Veszteségként jelentkezik, amivel csökken az adóalap.

Multik nélkül az ország fele krumplihéjon és párizsivégeken élne.
Klubtag
@Equus1: ...nem beszélve arról, hogy ugyan hány beszállító "szívta" meg ezt a helyzetet, főleg a folyamatos szállítást-átvételt igénylő romlandó termékek tekintetében. Kíváncsi volnék, hogy ilyen esetekben a felek közti szerződés milyen garanciát, esetleg ellentételezést biztosít a magyar félnek.
Yoda69
@Equus1: Nekem nincs bajom a multikkal. En is multi cegnel dolgoztam. Igaz sztrajk helyett inkabb kimentem kulfoldre dolgozni (cegen belul) es maris 10x-es fizuemelesem lett.
Viszont a sztrajk elfogadott fegyver a munkavallalok kezeben, hiszen nem mindenki tud kulfoldre menni vagy mas ceghez magasabb penzert.
emerencia
@Yoda69: Nem mind multi ami annak látszik. Vannak többségi magyar tulajdonú, csak Magyarországon működő láncok is. Őket a népnyelv helytelenül "magyarmultiknak" nevezi. Az ő alkalmazottaik általában kevesebbet keresnek mint a Tescósok és hasonló működési problémákkal kínlódnak. (Létszámhiány, elavult, tönkrement eszközök stb.,) Ők is megérdemelnének normális fizetést.
Klubtag
@Yoda69: ...persze, hogy a sztrájk elfogadott fegyver, nincs vita e tekintetben, csak árnyalni kell. A Tesco-nak okozott kár mellett jelentős nehézségekkel kellett szembenézniük hazai vállalkozóknak is. Itt van (volna) szükség szolidaritásra, amit megpróbálnak módszeresen kiölni belőlünk és ebben a tekintetben(is) a jelenlegi hatalom és a multik egy húron pendülnek...bármit hazudozik is a nemzethy kormány...csak figyelmesen tanulmányozni kell a munkatörvénykönyvet...
emerencia
@Equus1: Az a tapasztalat, hogy a silány alapbéren tartott alkalmazottak mellett is emelkednek az árak sajnos. Az áremelkedésből következő nagyobb bevételek legfeljebb csak kisebb mozgóbért jelentenek a dolgozónak melyek feltételei úgy vannak kialakítva, hogy akár önhibáján kívül is eleshet tőle a munkavállaló. (pl. szabadság, betegség idejére nem jár.)
Eladott Ország
A munkaerő hiány a béremelés kiharcolásának legfőbb eszköze. Sajnos másképpen nem emelnek sem a múltik sem az egyéb munkáltatók. Mészáros Lölönél még a KSH hivatalos átlagbérét sem kapják meg a dolgozók. Így zárkózunk fel Európához a szarházi cigány egyik strómanjával is.
emerencia
@Eladott Ország: A kereskedelemben akkor is volt munkaerőhiány amikor még nem indultak el sokan külföldre dolgozni és egy áruházi hirdetésre sok száz alkalmas munkavállaló jelentkezett. (Tipikus vásárlói élmény volt akkoriban is pl. a kompetens eladó megkeresése.)

A magyar gazdaság egészére jellemző, hogy függetlenül a szabad munkavállalók létszámától még a gazdaságilag sikeres cégeknél is kézenfekvőnek találják a vezetők a létszámmal való spórolást. Az így nyert többletpénz pedig valahogy kifolyik a cégből...
Eladott Ország
@emerencia: "Az így nyert többletpénz pedig valahogy kifolyik a cégből..." és befolyik a zsebekbe.
vanholnap.hu/mitol-mukodik-ausztria-miert-nincs-ott-kotelezo-minimalber-miert-ad-kisebb-bert-nalunk-ugyanaz-a-multi/
Mitől működik Ausztria? Miért nincs ott minimálbér? Miért ad kisebb fizetést nálunk ugyanaz a multi?
Ausztriában létezik 13. és 14. havi FIZETÉS! Ezt sem az állam biztosítja! Hanem a szakszervezetek a kollektív szerződésben! Ezért is érdemes szakszervezeti tagnak lenni!
A szakszervezetek harcolják ki ágazatonként a folyamatos béremelést is!
1magyar
Jobban járt volna ezt a 2 milliárdot kifizeti munkabérként. Németországban egy sztrájk 2 órát tart, mert nem kockáztatják meg a vezetők kiesett termelést.
1magyar
@Equus1: Én nem éltem krumplihéjon addig míg nem voltak itt a multik, sőt rendszerváltás, pardon gengszterváltás sem volt.Sőt!!!
Equus1
itt a módszerváltás az országnak közel felét juttatta koldusbotra. Akinek volt esze már Nyugaton van. Sőt.. olyanok is, akiknek kevés eszük van, de elunták az örökös birkózást a közüzemi számlákkal.
Van haverom, akit kirúgtak a szakmunkásképzőből, mert rühellt oda bejárni. Elment színpadi kellékmunkásnak, de onnan is kirúgták. Kőművesek mellett segédunkáskodott, kerti munkákat vállalt be, egyik napról a másikra élt. Egyik ismerőse a Faröer szigeteken dolgozott egy szállodában, kivitte a konyhára segédmunkára úgy, h egy kukkot nem tudott sem németül, sem angolul. Néhány hónap alatt rendezte az itthoni adósságait, anyjának is tudott pénzt küldeni és küld azóta is rendszeresen. Tavaly már nem járt Mo-n és nem is tervezi, h visszajönne. Jól beszél angolul, németül és még a helyi nyelvjárást is ismeri. Mára már szakácsként dolgozik...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.