A lovak és lovasszámok mellett táncelőadások, vásári forgatag és huszártábor is látható, este pedig méneshajtás és tüzes vágta zárja a napot.

Hagyományőrző lovas díszegységek felvonulásával, a Hősök emlékkövének megkoszorúzásával és a versengő 72 település lovasainak ünnepélyes fogadalomtételével szombaton megkezdődött a 10. Nemzet Vágta Budapesten, a Hősök tere körül kialakított különleges pályán.

Kishuszárok felvonulásával kezdődött meg a Nemzeti Vágta – fotók

A megnyitó beszédet Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mondta, aki szerint ez már "nemcsak egy versenysorozat, hanem a Kárpát-medence és a világ magyarságának legnagyobb lovas eseménye".

Hozzátette: a huszárság méltán szerzett hírnevet Európában és világszerte a történelem során. Köszönetet mondott a hagyományok újjáélesztéséért többek között a fennállása 25. évfordulóját ünneplő Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetségnek, a vágta szervezőinek és a versenyen indulóknak is.

Mertek nagyot álmodni

"Tíz éve a vágta alapítói mertek nagyot álmodni, a lovaglás, a lovak és a hagyományőrzés szeretetét akarták megosztani mindenkivel" – emlékezett vissza beszédében Székely Tibor, a vágta főkapitánya.

Kishuszárok felvonulásával kezdődött meg a Nemzeti Vágta – fotók

Az ünnepi beszédek után Vargha Tamás és Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta és a Magyar Lovas Szövetség elnöke az emlékezés koszorúit helyezte el a Magyar Hősök Emlékművénél. Majd 100 hagyományőrző huszár által végrehajtott karusszel formáció bemutatóját követően bevonultak a résztvevő 72 település versenyzői és megtették ünnepélyes fogadalmukat.

Kishuszárok felvonulásával kezdődött meg a Nemzeti Vágta – fotók

A megnyitón felvonultak az ország különböző tájairól és határon túlról érkezett hagyományőrző csoportok, a Kassai Lajos Lovasíjász Iskola tagjai és a Győri Ördöglovasok is, akik a kétnapos vágta során külön bemutatón is szórakoztatják a közönséget.

Kishuszárok, fogatvágta, szüreti felvonulás és táncelőadások, este méneshajtás és tüzes vágta a mai program

A délután első versenyprogramja a kishuszár vágta előfutamai, majd elkezdődnek a települések előfutamai is. Kora estig a versenypálya közönsége megtekintheti a fogatvágta előfutamait is. A futamok szünetében szüreti felvonulás és a vágta tánccsoportjának előadása lesz látható. Este lovas táncosok közreműködésével fellép az Ország Táncháza, majd a versenypályán különleges hortobágyi méneshajtás és tüzes vágta lesz.

Kishuszárok felvonulásával kezdődött meg a Nemzeti Vágta – fotók

A korábbi évek hagyományainak megfelelően az Andrássy utat idén is lezárták a forgalom elől, hogy helyet adhasson az egyes településeket bemutató vásári forgatagnak, a Vágta Korzónak. A Városligetben a Napozóréten felállított történelmi huszártábor katonái azt mutatják be, miként éltek az egykori vitézek.

Nem csak a vágta miatt nem tud most a Liget környékén közlekedni

Az Európai Mobilitási Hét, a Nemzeti Vágta és a Pesti Broadway-en zajló programok miatt szeptember 15-18. között, péntek 18 órától hétfő hajnali fél ötig lezárják Budapesten az Andrássy utat, a csatlakozó keresztutcákat, valamint a Hősök terét és környékét.

Hogy hogyan tud mégis közlekedni a a környéken a hétvégén, azt tegnap ebben a cikkünkben szedtük össze.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Közmédia sátra és a Fölszállott a páva színpad televíziós műsorvezetőkkel, a közmédia produkcióinak fellépőivel és gyerekprogramokkal várja vendégeit mindkét nap.

Forrás: MTI

Fotók és címlapkép: MTI / Szigetváry Zsolt

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
A büszke lovas nemzet vezetői szerint: "ha megdöglik a ló, etessék meg kutyákkal."

index.hu/belfold/2014/10/10/lomenhely/
Pálinkás Pál
Azon a huszáros képen elnézve az arcokat...süt mindegyikről az értelem!!! Olyan átlag fideszszavazó ábrázatuk van!!!
namihami
Újabb baromság, amibe önthetik az adóforintokat. Igaz, lesz egy réteg, amelyik vesz is majd ki belőle jócskán. És az egésznek ez a lényege.
Ezek szerint mégis van, akinek mindez megéri. Legyen ez bármekkora hülyeség.
""Két végtelen dolog van a világon. Az Univerzum és az emberi ostobaság. Bár az elsőben nem vagyok biztos""--Albert Einstein. Pedig Ő már csak volt valaki.
Röhej, hogy EZT a környéket ilyen baromsággal lehet terhelni.
mackoka46
Ez a nemzet nem vágtat, hanem kullog. Lassan a világ csúfjai leszünk.
Equus1
az istennek sncs igénye erre a nemzethy mijafaszomra, de tolják. Nyiilván pénz van benne és remélik az agymosást.

Csak agyába ne jusson a Lajtán túliaknak, h kártérítési pert indítsanak az Augsburg előtti történések miatt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.