Az MSZP a kormányváltás egyetlen módját a szövetségben látja, Orbán legsúlyosabb bűneként pedig azt hozta fel, hogy gerinctelenné teszi a nemzetet, alattvalókká a magyarokat. Az Együtt az egészségügyre és az oktatásra összpontosítana. Választási programok 2018-ra.

Legyőzhetjük Orbán Viktort és megfordíthatjuk a magyarok sorsát – mondta Botka László szombaton Budapesten. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a kormányváltást akaróknak szövetségre kell lépniük, ennek nincs alternatívája.

Szeged polgármestere az MSZP-választmány ülésén kiemelte, hét hónappal a választás előtt lejárt az üres szavak, de eljött a tettek ideje.

Ütött az óra, hogy egy "nagy lépést tegyünk előre" a szabad Magyarország felé és ütött Orbán Viktor uralmának utolsó órája is – fogalmazott.

Botka László közölte, pártjával a kiábrándultakat, a csalódottakat és az elégedetleneket képviselik. "Helyrehozzuk mindazt, amit az elmúlt 16 évben a politikusok elrontottak" – hangoztatta, jelezve, hogy igazi szociáldemokrata programjuk a többi közt a szegények felemelését, a nyugdíjak emelését, az iskolák, a kórházak színvonalának javítását célozza.

A szocialista politikus szólt arról is, hogy úgy tűnik, nem minden ellenzéki párt akarja leváltani a kormányt, hanem saját politikai túléléséért küzd. Ha valóban a kormányváltás lenne a céljuk, akkor azzal is tisztában lennének, hogy ez csak és kizárólag szövetségben lehetséges – tette hozzá.

Botka László szerint aki nem hajlandó részt venni a szövetségben, aki még tárgyalni sem hajlandó, az nem akarja valójában, hogy "Orbán és bandája 2018-ban megbukjon". Ezek a pártok és politikusok mondhatnak bármit, "színészkedhetnek reggel, délben és este", bújhatnak párthatározat mögé, a lényeg ugyanaz: nem hisznek a győzelemben – közölte.

Botka: Ütött Orbán utolsó órája!

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje jelezte, elítéli ezt a magatartást, küzd ez ellen. Álláspontjából nem enged, személye a garancia, mert csak elvi alapokon lehet újjáépíteni az ellenzéket – fogalmazott. Jöjjön létre a kormányváltók szövetsége, mert kormányváltást várnak tőlünk a magyarok! – hangoztatta.

Botka László azt mondta, sokáig azt lehetett hinni, a kormány szolgálja az országot, de arra "ébredtünk, az ország lett a kormány szolgája".

Orbán kormánya tudatosan taszította kilátástalanságba, szegénységbe az országot. Orbán Viktor megkapta a második és a harmadik esélyt is. "Ne adjunk Orbánnak negyedik esélyt!" – szólított fel.

Hozzátette: a legtöbben a 2010-es kormányváltás után már másnap csalódtak. Példaként hozta fel a nyugdíjpénztárak államosítását, a "trafik- és földmutyikat", a kiskeresetűek adójának növelését, a jóléti és szociális intézmények leépítését, az oktatás és az egészségügy "elgázolását".

Szerinte most már mindenki érzékeli, hogy Orbán nem az a vezető, aki a közösség érdekeit nézi, ő a kevesek, a pártelit, a milliárdosok, a multik támogatására esküdött fel. Magyarország egy középkori kiskirályság lett, ahol Csák Máték diktálják a törvényt – mondta.

Vagy megszokik, vagy megszökik

Botka László szerint két dolgot tehet Magyarországon az, aki kiábrándult: vagy elmegy külföldre, vagy megadja magát. Elmondta, azoknak, akik elmenekültek innen, Orbán nem engedi meg, hogy szavazzanak, helyettük a határon túli magyarokat akarja lekenyerezni, akik a saját bőrükön még nem érezték meg "népnyúzó politikáját".

Mint mondta, igazi baloldali fordulatot akarnak, amely a kisemberek, a munkavállalók, a kisnyugdíjasokért lép fel és a haza érdekét nézi mindenek előtt.

A haza érdeke pedig – folytatta – nem Orbán hatalmának, Putyin befolyásának, Mészáros Lőrinc gazdagságának növelése.

Bemutatta szövetségeseit

Botka László megerősítette, hogy közös listát, közös egyéni jelölteket, közös programot és közös miniszterelnök-jelöltet szeretne a baloldalon, és ehhez bemutatta szövetségeseit: Ács Sándornét, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjét, akivel együtt harcolnak a fenntartható fejlődésért, Andor László volt uniós biztost, akiről azt mondta, segít Magyarországot visszaállítani az Európába vezető útra, és az Együtt tagját, Komáromi Zoltánt, aki a magyar egészségügy újjáélesztésének programját készíti. A liberális Szent-Iványi Istvánt úgy mutatta be, mint aki arról gondoskodik, hogy Magyarországra az egész világon újból konstruktív partnerként tekintsenek, Büttl Ferenc, a Párbeszéd tagja pedig azért szavatol majd, hogy ha az MSZP nyer, a tehetőseknek többet kelljen tenniük a közösbe.

Botka: Ütött Orbán utolsó órája!

Becserkészik a nyugdíjasokat is

Bejelentette azt is, hogy a következő hetekben megkezdik az együttműködési tárgyalásokat Nyugdíjasok Országos Szövetségével, amelynek elnöke, Némethné Jankovics Györgyi szintén jelen volt a választmányi ülése.

A szocialista politikus úgy látta, hogy a jogállam szétverésénél, a haveri kapitalizmus kiépítésénél sokkal súlyosabb Orbán Viktor azon bűne, hogy gerinctelenné akarja tenni a nemzetet, hogy alattvalókká akarja tenni a magyarokat. Elég volt ebből! Fel kell szabadítani Magyarországot! – hangoztatta.

Az a kormány, amely leváltja a mostanit, nem fog urizálni, nem fogja kutyába venni a magyarokat – mondta. Közölte, azt ígéri, a törvények mindenkire érvényesek lesznek, legyen felcsúti vagy zalalövői.

Az Együtt az oktatásra és az egészségügyre összpontosítana

Ugyancsak ma mutatta be választási programját az Együtt is, a Szabadság és igazságosság című kiadvány a családtámogatással, az oktatással, az egészségüggyel, a korrupcióval és az euró bevezetésével is foglalkozik.

Juhász Péter, az ellenzéki párt elnöke a program bemutatóján párttagok és szimpatizánsok előtt elmondta, hogy 491 ígéretet tettek. Magyarországot nem olyannak képzelik el, mint amilyen most – hangsúlyozta, hozzátéve: valóban fejlődő, európai államot akarnak, amely szerethető, békességet hoz, és ahol minden ember egyformán jól érzi magát. "Ekkor lenne együtt Magyarország" – fogalmazott.

Arra készülnek, hogy jövőre leváltják a miniszterelnököt

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke azt mondta, egy szabad Magyarországon nem kell félni, az állam nem szól bele lelkiismereti kérdésekbe, mindenkinek jogában áll önállóan pályát, vagy éppen élettársat választani. Fontos ugyanakkor az igazságosság is: az államnak mindig segítenie kell a szegényeken – jelentette ki.

Botka: Ütött Orbán utolsó órája!

Az ellenzéki párt öt kulcsígéretét Juhász Péter foglalta össze.

- Igazságos családtámogatást vezetnének be: mivel minden gyermeket egyenlőnek tartanak, azonos esélyeket biztosítanának.

- A "rabszolgákat" kitermelni próbáló "Orbán-féle oktatáspolitika" helyett önálló gondolkodásra nevelnének, szabad iskolákban. A szabad tankönyvválasztáson túl tandíjmentessé tennék a felsőoktatást is.

- Sokkal többet költenének az egészségügyre, modern kórházi körülményeket teremtenének, megállítanák az orvosok, ápolók elvándorlását.

- Az Együtt elnöke szerint ezekre a területekre azért nem jut pénz, mert "azt Orbán Viktor miniszterelnök és érdekköre ellopja". Ezeket az összegeket visszavennék, és kárpótlásra fordítanák. Mint mondta: ők hitelesek, tiszták, nem kötődnek az elmúlt huszonöt év politikai elitjéhez, így nem zsarolhatóak.

- Ötödik kulcsígéretként Juhász Péter azt emelte ki, hogy minél előbb bevezetnék az eurót. Szorosan együttműködnének az Európai Unió országaival.

Szigetvári Viktor szintén felsorolt néhány ígéretet. Úgynevezett apahónapokat vezetnének be, hogy a férfiak is kivegyék a részüket a gyermeknevelésből. Társadalmi vitát kezdeményeznének az eutanázia aktív és passzív formájának szélesítéséről.

Botka: Ütött Orbán utolsó órája!

Betiltanák, hogy állami vezetők sportági szakszövetségek élére kerülhessenek. Leállítanák a stadionprogramot, helyette tanuszodákat és iskolai sportcsarnokokat fejlesztenének. Leállítanák a paksi bővítést, és "tisztességes, fenntartható energiapolitikát" valósítanának meg – sorolta Szigetvári Viktor.

Az Együtt rendezvényén a Párbeszéd két társelnöke, Karácsony Gergely és Szabó Tímea is részt vett.

Forrás: MTI

Fotók és címlapkép: MTI, Bruzák Noémi és Szigetváry Zsolt

88 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TASzSz
Csak óvatosan! Nagy az arc, s majd visszanyal a fagyi!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bencemacska
@a helység kalapácsa: ma, 14:41
Botka "megérti azokat, „akik 2010-ben Orbánra szavaztak, mert csalódottnak érezték magukat, a gazdasági válságot csak súlyosbította az ügyetlen, de főleg elvtelen kormányzás”."
Később:
"Hiller, Gőgös és Fodor beemelésével Botka a Gyurcsány-kormány két miniszterét és egy államtitkárát hozta vissza az általa megtagadott időszakból. Eddig..."
anka
- majd akkor ütött a dakota utolsó órája, ha fütyül a talpa alatt a szél...
img25.dreamies.de/img/770/b/r2f13if0n6z.gif
Peller Anikó
@Eriksson: mekkora geciség egy karórán lovagolni amikor ilyen karórát tudok venni 40 ezerért?

A Botkával az a baj, hogy befeküdt orbánnak és azóta megállás nélkül Gyurcsányozik, mintha elempés lenne. Nem a hamis karórája a probléma még akkor se ha igazi. Nekem is van takhájer 18 ezerért. És?
Eriksson
@Peller Anikó: És még mi a geciség?
Egy ilyen szélhámost pártolni az igazsággal szemben!
Mert itt nemcsak az óráról van szó, hanem sok egyéb mindenről. A közhelyek ismételgetéséről, vagyonletagadásról, a gerinctelenségről. De úgy látszik neked is az tetszik jobban, aki nagyobbat tud hazudni. .
bencemacska
Fodor Gábor (MLP) mai nyilatkozata:
Az MSZP szerint nagyvonalú ajánlatot tettek le a többi ellenzéki párt asztalára, de ezt a többiek nem pont így látják. Fodor Gábor lehetett volna az utolsó bástya, aki örül a felajánlott helyeknek, de még ő is visszafogottan nyilatkozott: megfelelő kiindulási alap ez a tárgyaláshoz."
Egy hete már bejelentette Botka az MLP csatlakozását!!!??? Valaki hazudik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.