Mint szombaton kiderült, a Külügyminisztérium végül nem hozta haza a hurrikán miatt bajba jutott magyar turistákat, hanem a különgép, amit kiküldtek, csak Curacoig vitte őket.

Az érintettek az RTL Klub riportjában beszéltek róla, hogy ott maguknak kellett fizetniük a szállást és ellátást, egyedüliként az összes bajbajutott között.

Vasárnap közleményben reagált Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke.

Menczer elmondta, "a sajtóban megjelent valótlan hírekkel és nyilatkozatokkal kapcsolatban" szeretné világossá tenni, hogy egy evakuációnál mi a magyar állam feladata és mi nem. Elmondása szerint a KKM a legnagyobb körültekintéssel jár el, ugyanakkor felelősséggel tartozik az adófizetők pénzéért.

Merczer szerint a hurrikán érkezése ismert volt, az előtt is lett volna lehetőség elhagyni a Szent Márton-szigetet. A tárca feladata életveszélyben lévő magyarok kimentése, amit meg is tett, mintegy 5 millió forintért bérelt repülőt, amely a magyarokat átvitte a biztonságosnak számító Curacao szigetre. Elintézték azt is, hogy az úti okmányokkal nem rendelkező kisgyermeket a holland hatóságok engedjék a Szent Márton-szigetről Curacaóra jutni.

Ezután megszervezték, hogy a kimentett magyarok egy tizenkét állam által fenntartott nemzetközi kötelék – a pápai Nehéz Légiszállító Ezred – szállító repülőgépén díjmentesen hazajuthassanak Magyarországra, azonban ez a repülő meghibásodott, javítani kell.

Menczer szerint a magyarok tudták, hogy a szállásuk és szükség esetén  repülőjegyeik költségét konzuli kölcsön formájában tudja finanszírozni az állam.

Vagyis nem igaz, hogy magukra hagytuk őket, nem igaz, hogy nem ajánlottunk fel segítséget a költségek finanszírozásával kapcsolatban, és nem igaz, hogy nem segítjük minden lehetséges módon a hazajutásukat

- tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Külügyminisztérium "soha nem viselkedhet utazási irodaként", erre a törvény sem adna lehetőséget.

Úgy fogalmazott:

furcsálljuk, de tudomásul vesszük", hogy a Szent Márton szigetéről kimentett magyarok most az őket kimentő magyar állam eljárását kifogásolják. Természetesen továbbra is segítik őket, ahogy eddig is.

(MTI)

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A szopottszar adta önmagát, itt verte a nyálát, kimentik, hazahozzák, oszt. ez lett a vége !!!
Bezzeg a terrorista faszkalapot a tóásó elődöt azt hazahozták, már állása is van a bocskorosnak!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@eszegfu: Dehogynem ertunk egyet! Ugyanazt mondjuk, csak talan en azzal kiegeszitenem, hogy a magyar allam megint hozta a pitianer formajat: igergetni, igergetni oriasi dolgokat, MINTHA humanus lennel, - aztan masnap jon a hidegzuhany; 'nem vagyunk utazasi iroda". Nagy valoszinuseggel az amerikaiak, a franciak es a tobbi allam konzulatusa sem utazasi iroda, ok "csak" egyszeruen mentik az allampolgaraikat.
Ebbol csak az mutatkozik meg, hogy a kormanyt mennyire erdekli "A magyar allampolgar" ... Semennyire sem - hiszen ok nem utazasi iroda...:o(((
Cinikus, szarkasztikus, utalatos bagazs, empatia es szolidaritas-erzes nelkul... Es a kor elorehaladtaval ez csak fokozodni fog... (marmint orbannal es a sleppjenel, pont abban az utemben, ahogy orban vesziti el folyamatosan a kapcsolatat a kulvilaggal)
kokopelli
@karma1: 2004 szeptemberében én is elkaptam a lófütyit a WTC-tornyai miatt,de
az volt a mázlim,hogy Frankfurt (am Main) ban a repülőtéren! Semmit nem kellett
csinálni,mert egy "katasztrófa esetén" a bel-és külügyminisztériumnak a kötelessé-
ge elintézni a dolgokat,persze JOBB helyeken!Ők döntik el,hogy a helyzet megüti a
katasztrófa szintjét,vagy nem! Az utolsó fillérig visszakaptunk mindent,és minden "va-
lakinek" a számlájára ment,mivel az illetékes irodák "háttérbiztosítások"-kal rendel-
keznek! Ez sem kerülne a belügynek egy petákjába sem,ha nem mulasztották el a
biztosításokat! Kit érdekel,hogy ki fizet kinek! :--((
kokopelli
@kokopelli: bocs 2001-ben... elütés! .--(((((
papa.49
Sok mindent leírtatok már csak egyetlen okot találok ekézni a szopottszart és a minisztériumát amit már leírtan... Ott volt Bolíviában a az a magyar származású tóásó előd akit terror cselekménnyel gyanúsítottak a hatóságok tegyük hozzá szerintem teljes joggal, annak jogi segítséget nyújtottak, és ideszállították hozzánk a testvérével együtt, ez a pacák csak kettős állampolgi volt !!! Akikről meg szó van azok meg magyar állampolgik, tehát látható, hogy egy köcsög román többet ér mint egy hazai magyar !!!
NA EZ A BAJ EBBEN A KURVA ORSZÁGBAN !!!
kokopelli
@papa.49: ezt úgy hívják nyugatabbra röviden: "helyzetjelentés".!..
(...a szomorú valóság!) :--((
Lepényleső
"A külügyminisztérium közölte:nem utazási iroda." Ezt senki sem vitatta,de már nem is külügy-
minisztérium-elég rég óta? Esetleg a Duna menti Keszi város futsal válogatottja?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.