Ismét sikerült alultervezni az egészségügyre fordítható költségvetést, a Népszava cikke szerint ugyanis egy 42 milliárdos lyuk tátong a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) büdzséjében, amelyet ha nem foltoznak be, akkor a betegellátás kerülhet veszélybe.

A lap szerint a hiányt ősszel fogja más helyekről átcsoportosított forrással eltüntetni a kormány. 6,4 milliárd forint kell csak a kórházak és szakrendelők zavartalan működtetésére, ám valahogy a járó- és fekvőbeteg-ellátást mindig alultervezik a költségvetés készítésekor. 

Szeptemberre elfogyott a gyógyszerkasszából a pénz

A gyógyszerkasszát 28 milliárddal pótolták ki, a lap szerint azért csak ennyivel, mert az idei első félév végén a gyógyszergyárak csaknem 40 milliárdot toltak bele támogatásként a rendszerbe.

"Az idei évre a terápiákra tervezett – a tavalyinál amúgy 6,7 százalékkal bővebb – 247 milliárd forintos keret már szeptember közepére elfogyott. A támogatott orvosságokból 5-7 százalékkal több fogyott, mint egy évvel korábban.Az újonnan befogadott korszerű és drága orvosságok mellett, a daganatos betegségek, a trombózis, a cukorbetegség és szklerózis multiplex kezeléséhez szükséges orvosságokra kellett a legtöbbet költenie az egészségbiztosítási alapnak" – olvasható a cikkben.

42 milliárd forint hiányzik az egészségügyből

Fotó: pixabay.com CCO

A túlköltés részben az egyedi méltányosság keretében finanszírozott gyógyszerek miatt is keletkezhetett a cikk szerint: 2012-ig ilyen gyógyszerekre 6,5 milliárdot fordítottak évente, 2016-ban viszont már 22,8 milliárdot fordítottak erre a célra. Ebbe a körbe leginkább a rákos megbetegedések gyógyszerei kerülnek be.

A Népszava információi szerint a gyógyászati segédeszközökre is 3 milliárd forinttal többet kellett költeni.

A 2006-os szintet még mindig nem értük el

Augusztus végén egy szakmai konferencián az ELTE professzora, Orosz Éva a cikk szerint elmondta, hogy ugyan tényleg nőtt az elmúlt években a gyógyításra fordított költségvetés, az azonban reálértéken még mindig 6 százalékkal marad el a 2006-os szinttől.

A professzorasszony szerint az egy főre jutó egészségügyi kiadások is hullámvonalat írnak le, de lényegében 1992 óta csökkennek a költségek. 

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
A nyugdij kasszabol meg 3 ezer milliard.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Egy jól teljesítő, szárnyaló, dübörgő magyar gazdaságnak - melyre egész Európa, mit Európa, az egész világ sárgairigy - ezt kipótolni semmiség.
mackoka46
Az nem is kérdés, hogy nincsenek a betegek megfelelően ellátva. Csak nyúznak bennünk ezek a hatalmi arroganciától megszédült g€cik és egyszerűen elsikkasztják a pénzt. A gazságszolgáltatás pedig semmíti, majd valami gerinces becsületest jól agyon vissza büntetnek.
Yoda69
A nyugdij kasszabol meg 3 ezer milliard.
Yeromos
Nem hiányzik az a 42 milliárd megvan az, ott van Mészárosnál, Vajnánál, az Orbán családnál Rogánnál és még sorolhatnám a tettestársakat.
Csak vissza kéne venni.
Hellcat
Ott a pénz a vizes VB túlárazásában...vagy a Mészárosnál...Rogántóni kötvényes bevételében...stb stb.
kokopelli
Úgy nem is lehet kérem,hogy a paciensek nem hisznek az "öngyógyítás" (öngyógyulás)
magasztos erejében! Csak a hülye felső tízezer ragaszkodik a fejlett EÜ-technikát igény-
lő hókusz-pókuszban! Nem is értem! 2017-et írunk kérem! ;--()
Kristaal
Ez fölött a hír fölött van a másik hír: 650 millió forint megy sportparkokra. Az egészségügyből meg hiányzik 42 milliárd forint. Nem is akar a kormány több pénzt - elég pénzt beletenni. Az beteg emberek nem üzlet nekik. A tapsoló, agymosott nyugdíjasok igen. TISZTELET A KIVÉTELNEK! Hadd hulljon a férgese. Köztük én magam is, aki nem fiatal és nem egészséges. És nem tapsolok.
Desischado
Szerintem is meg van a pénz, csak orbánék számláin. Ilyen aljas banda még nem volt kormányon, tiszta Taigetoszt csinálnak, mert hagyjuk! De meddig még, könyörgöm!
kukac50
Orbán családnál és Mészáros családnál van az a pénz,ezt még a legkisebb falúban is tudják.
hiába az Orbáni tv a piacon nem az beszél hanem az emberek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.