Eláruljuk, mire lehet valójában pénzt kérni az iskolások szüleitől.

Jogszerűtlenek lehetnek azok a kért vagy akár megszavaztatott pénzbeli és természetbeni hozzájárulások, melyeket a pedagógusok a szeptemberi első szülői értekezleteken vetnek fel.

Jogszerűtlenül gyűjtenek pénzt a szülőktől a tanárok

(Fotó: MTI/Nemes János) Képünk illusztráció!

A Magyar Szülők Országos Egyesülete hívta fel a figyelmet arra, beszedett pénzek messze meghaladják az iskolakezdés előtt a szülőkkel szintén jogtalanul megvásároltatott tanszerek és felszerelések költségeit.

A szervezet szerint gyakori, hogy az első szülői értekezletre vastag pénztárcával kell érkezni a szülőknek: szedik az osztálypénzt, kérik a befizetéseket a pedagógusok által alapított óvodai, iskolai alapítványokba. Szervezik a szülőket az iskolai eszközök karbantartására, takarításra, iskolabálok és más rendezvények szervezésére, sütemény üdítőital biztosítása. Ráadásul a szülőknek és a tanulóknak is meg kell venni a belépőjegyet.

Kötelező a dologi kiadásokhoz való szülői hozzájárulás: kréta, másolópapír, takarító eszközök, WC papír költségeinek összeadása és egyebek. Sok helyen pénzt kérnek az "ellenőrző könyvért" is.

Az osztályterem "csinosítása", virágok, függöny megvétele is a szülők feladata lehet. Elkezdődik a gyűjtés és befizetés már általános iskolai ballagásokra is. Van, ahol már a 9. évfolyamtól gyűjtenek érettségi előtt álló tanulók szüleitől (akár havi 10 ezer forintot is), a ballagási ruhára, az érettségi bankettre, a fényképes tablóra. Megkezdődik különórák, előkészítő tanfolyamok díjának befizetése. Újabban az iskolai sportkörért is fizetni kell – sorolják a példákat.

A szeptemberi óvodai, iskolai "pénzbeszedő mozgalom" alkotmánysértő tevékenység! – áll a közleményben.

Az Alaptörvény XI. cikke szerint:

(1) Minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez.

(2) Magyarország ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi támogatásával biztosítja.

Az ingyenes köznevelés azt jelenti, hogy az óvodában, iskolában – az ebédpénzen kívül – semmilyen indokkal nem lehet pénzt követelni a szülőktől.

A pedagógusok nem kérhetnek, nem fogadhatnak el és nem kezelhetnek pénzt a köznevelési intézményben – legalábbis a Pedagógus Etikai Kódex szerint.

(napi.hu)

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
A jogtalan az, hogy nem az állam állja azokat a szükséges költségeket.
Legalább a szülőktől lehessen begyűjteni, hogy az alapszükségletek meglegyenek. Aki nem tud ne fizessen, de aki igen, annak hagyják már hogy az iskolák működhessenek valamilyen szinten.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
Ezt is kizárólag csak az állam nevében tehetik meg?
Brum
@division: ekkora faszságot rég olvastam!!!
division
@Brum: Az igazság látható, érzékelhető, nem kell ezt olvasni hozzá.
Eladott Ország
@division: tegnap, 12:53 # De az nem baj, ha a szarházi fideszt és bandáját kell eltartani éhbérért, miközben fényűzően élnek a nép nyakán taposva és ráadásul még jár a pofájuk is.
Eladott Ország
@Apatszerek: Sajnos jelenleg nem a fellegekben járásról van szó. Bárcsak az lenne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.