Hisz egy új áruház egész évben mennyi pénzt hoz, az erdő fái meg úgyis csak fél évig mutatnak jól.

A Határ út menti erdősáv után most egy budaörsi kiserdő került veszélybe: az M1-M7-es autópályák nyolcsávos, közös szakaszát szegélyező 3 hektáros erdősávot azért akarja kiirtatni a helyi önkormányzat, hogy a területet amúgy is uraló bevásárlóközpontok mellett egy újabbnak csináljanak helyet. A helyi lakosok által indított civil kezdeményezés pár nap alatt több mint 1500 aláírást tudott összegyűjteni az erdőért, de nem lesz egyszerű dolguk, ha maga a polgármester is úgy tesz, mintha nem értené, mi lenne a probléma ezzel – számol be a történtekről a 24.hu.

Civil aktivista: Tamás, ugye nem mondja komolyan, hogy légszennyezettség tekintetében jobban járunk, ha kivágunk egy erdőt, és helyette betonozunk, és autókat terelünk a területre?

Wittinghoff Tamás: De bizony. Nem én mondom. Ez egy elég világos törvényszerűség.

A hatósági besorolás szerint véderdőként nyilvántartott zöldterületért a Lakóhely nyugalmáért nevű civil szerveződés már több mint egy éve küzd. A helyi politikusok azonban, élükön a polgármesterrel inkább amellett állnak, hogy a fák léte a város szempontjából nem annyira fontos, mint egy újabb vállalkozás betelepítése.

A budaörsi polgármester szerint "világos törvényszerűség", hogy az erdő helyett jobb a beton

Bauhaus jönne az erdő helyére

A helyiek tavaly tudták meg, hogy a német Bauhaus barkács- és építőanyag-áruházlánc építkezne az Auchan, az Ikea és a Decathlon szomszédságában. Az autópálya melletti  (nagyrészt az Auchan-csoport ingatlancége tulajdonában lévő) területen viszont csak akkor fér el a 15 ezer négyzetméteres alapterületűre tervezett áruház és a hozzátartozó parkoló, ha kiirtják a város szempontjából fontos erdőt.

Miért kell annyira az az erdő a budaörsieknek?

Azz M1-M7-es és a város között fekvő erdősáv fontos szerepet játszik a nyolcsávos autópálya forgalmából származó por-, kipufogógáz- és zajszennyezés szűrésében. A Lakóhely nyugalmáért csoport képviselője is ezekkel az érvekkel akarta már a 2016. októberi közmeghallgatáson is meggyőzni a polgármestert,  Wittinghoff Tamást, aki akkor határozottan kijelentette, hogy nincs mitől tartani, egyelőre nem léteznek konkrét építési tervek.

Az önkormányzati újság azonban augusztusban, minden megígért előzetes értesítés nélkül közzétett egy cikket arról, hogy indulhat az új áruház építése. A Bauhaus pedig egy családi napi rendezvénnyel igyekezett meggyőzni a közvéleményt. Az aktivisták átverve érezték magukat, ezért szeptemberben újrakezdték a tiltakozást, hogy felhívják a helyiek figyelmét arra: az építkezés csak akkor kezdődhet meg, ha az önkormányzat módosítja a helyi építési szabályzatot, növelve a beépíthetőségi és csökkentve a kötelező zöldterületi arányokat.

"Télen amúgy sincs lomb a fákon"

Wittinghoff az egyik ilyen Facebook-csoport vitájában szögezte le egy eddig nyilvánosságra nem hozott szakvéleményre hivatkozva, hogy Budaörsnek környezetvédelmi szempontból is kifejezetten jobb a beépítés, mint az erdő. A polgármester ezt az álláspontját azzal a természettudományos ténnyel is alátámasztotta, hogy télen amúgy sincs lomb a fákon.

Fotó és címlapkép: Pixabay / ChadoNihi CC0

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@nyanya001: Én is így tudtam, éppen ezért nem hiányzik neki ez a "fa helyett bevásárlóközpont" történet. Mert erre lesz kihegyezve.
nyanya001
@justhpeter: Jobb ha hallgatnak csak meg kell nézni, hogy ők hol és mennyi egészséges
fát irtottak ki.
@Pálinkafőző Rézüst: Szembe mert szállni a hatalommal, és ezt nem tűrik.
dr. prédikátor
Egyáltalán!!! Minek az országban ennyi erdő!!!Kiirtani mind, mert liberális az összes fa!!!Ja és lehet hogy Sorosnak is van köze az erdőkhöz!!!
Eladott Ország
Budaörs-i degenerált polgármester szerinted a beton termeli az oxigént nem a lombos fa ha neked a beton jobban tetszik akkor csinálj magadnak egy beton bunkert és költözz bele de aki meg engedi hogy ilyen hülyék vezessék Budaörsöt mint te az megérdemli hogy a város ahol lakik beton rengetegből álljon és ne a fű és a fák díszítsék városukat valamint oxigéntelen tisztátlan levegőt szívjanak amit a beton rengeteg ad nekik. Atya isten! Akkor L. Simonnak is igaza volt napkollektor ügyben, mert éjjel ugye nem süt a nap..!? Azért nem lehet nap- és szélerőművekre alapozni, mert a szél is össze vissza fúj. Káder vagy Áder János bajszos szar elnök miért csak Párizsban szónokol a klímacsúcson és víz védelmet ígér és fűt-fát? Miért nem itthon mondja ki és javasol szigorú törvényalkotást, hogy egy szál fát ,egy talpalatnyi zöldet sem szabadjon kiirtani a Multik terjeszkedése okán!? Van az a pénz szarháziak...
Eladott Ország
Te szarházi Wittinghoff, nem csak korrupt vagy, hanem hülye is. Rohadék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.