Az MNB elnöke szerint a skandináv országok munka- és tőkeintenzív fejlődési időszak után most a tudásintenzív időszakban vannak, ezt kéne nekünk is követnünk. A "huhogó baglyok" is jól megkapták, és persze megvolt a szokásos jobbanteljesít is.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint a magyar gazdaság számára a skandináv országok gazdasági modellje lehet a példa, ezek az államok a munka- és a tőkeintenzív gazdaság után a tudásintenzív gazdaság irányába haladnak – idézi őt az MTI. A jegybank elnöke ezt a BÉT50 – a Budapesti Értéktőzsde őszi, a középvállalatok növekedésére fókuszáló – rendezvényén mondta.

Ismét elővette a skandináv modellt 

Matolcsy György szerint Magyarország számára nem lehet követendő példa a dél-európai országok gazdasági modellje, nem lehet a magas eladósodottságot, a magas munkanélküliséget példaként állítani az ország elé. A közép-kelet-európai országoknak a skandináv modellt kell követniük. A skandináv országok a foglalkoztatás növelése, a munkaintenzív gazdasági időszak után tőkeintenzív fejlődési útra léptek, jelenleg pedig tudásintenzív időszakban vannak, ez a modell sikeres példa lehet Magyarország számára – mondta.

Matolcsy: A magyar gazdaság a skandinávok tudásintenzív példáját kell kövesse

Vigyázó szemünket keletre vetettük

A jegybank elnöke fontosnak nevezte, hogy Magyarország megvalósítja a keleti és a déli nyitást, hogy részt vesz a kínai kezdeményezéssel indult új selyemút kiépítésében. A magyar gazdaság teljesítményének egyre nagyobb részét adják az Európai Unión kívüli térségekkel lebonyolított gazdasági kapcsolatok – tette hozzá.

Azért az EU-ban is vannak pozitív példák

Úgy vélte, Magyarország számára jó példa lehet, a német tartomány, Baden-Württemberg gazdasági fejlődése, illetve az észak-olasz területek gazdasági bővülése. Baden-Württemberg mintegy 14 ezer közepes vállalkozása innovatívan, kreatívan működik, ezek a cégek jelentik az ottani gazdaság gerincét. Idehaza jelenleg csak mintegy 4600 jól működő középvállalattal lehet számolni, ha ezek számát 2,5-3-szorosára növeljük, akkor a magyar GDP is két-háromszorosára nőhetne a jövőben – vélekedett Matolcsy György.

Mindenki húzzon a tőzsdére!

Az MNB elnöke szerint mindent meg kell tenni azért, hogy az állami vállalatok tőzsdére kerüljenek, de a blue chipekre, a legjelentősebb tőzsdei nagyvállalatokra is nagy szükség van a BÉT-en, és a jövőben újabb nagyvállalatok tőzsdei bevezetését kell megvalósítani.

Mint mondta, meg kell vizsgálni a lengyel példát, ahol valamennyi nagybank szerepel a varsói tőzsdén, "lényegében kötelező a jelenlétük", ez a modell dinamikus tőkeforrást jelentene a magyar tőzsdének is, de fontos lenne a bankok számára is, mivel a tőzsdén keresztül a teljesítményük is jobban mérhetővé válik.

És természetesen: jobban teljesít!

Közölte: "a huhogó baglyoknak" azt lehet üzenni, nincs igazuk, mert Magyarország versenyképessége igenis javult 2010 óta, a globális rangsorok ugyanis több fontos tényezőt nem vesznek figyelembe. Az MNB által végzett kutatások 90 százalékban tényeken alapulnak, miközben a fontosabb rangsorok számos szubjektív tényezőre alapozva vizsgálódnak – fogalmazott Matolcsy György.

Fotó és címlapkép: MTI / Komka Péter

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
"Drága Életem"! A globális rangsor kialakitásánál nemcsak M.o., hanem a többi országnál sem vesznek figyelembe "több fontos tényezőt"! Mondjuk az sem világos, hogy mégis mire gondolsz, milyen tényezőre? Az MNB kutatásaival meg elmehetsz... mondjuk Kinába és ott magyarázd el magyarul a kinaiaknak!:)
justhpeter
Elmondhatná Matolcsy, hogy ha a skandináv országok tudásintenzív szakaszban vannak, akkor mi a mi hazugság- és lopásintenzív szakaszbéli vezető szerepünkkel mennyire vagyunk távol a tudásintenzív alapoktól. Hány fényév alatt tudunk felzárkózni a tudásintenzív szakasz startvonalához ?
Clavigo
Gondolom,,ennek a mutterja is dalolhatott,,mikor megfogant ezzel a kreténnel...
papa.49
@Clavigo: Vagy kétségbeesésében GYÁSZ INDULÓT dúdolt )))))))))))))))))))))))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.