A tévésorozatban egy rakás elképesztő adatbázist kezelő szoftver segíti a rendőrség munkáját, például egy cipőlenyomat azonosításánál. Most már a magyar rendőrségnél is van ilyen.

Évente több tucat bűnügynél jelentenek bizonyítékot az elkövető által hátrahagyott lábbelinyomok. A mintázatok digitális összehasonlítását, illetve azonosítását végző nyomszakértők munkájának szoftveres segítségét a tévénézők eddig csak a Helyszínelős tévésorozatokban láthatták. Most már a magyar rendőröknek is van olyan szoftvere, amellyel egy hatalmas adatbázisból tudnak utánanézni, milyen márkájú és típusú cipőtől származik a talált lenyomat.

Eddig csak összehasonlítgatni tudták

Mivel egy lábbeli járófelületének mintázata végtelen variációjú lehet, ennek vizsgálata nagyon aprólékos munka. A szakértők – kevés kivételtől eltekintve – összehasonlító munkát végeznek: az egy vagy több helyszínen megtalált és beküldött nyomokat egymással, vagy a gyanúsított cipőjével hasonlítják össze. Adatbázis híján azonban eddig kevésbé tudtak segíteni a nyomozóknak abban, hogy milyen márkájú és típusú egy cipő.

A magyar rendőrök kicsit közelebb kerültek a Helyszínelőkhöz

A Sicar 6 nevű szoftvert kifejlesztő cég azonban létrehozott egy több mint 65 ezer modellt tartalmazó adatbázist, amibe a nagyobb nyugati márkák cipőinek leírása és fotói is bekerültek – mesélte a Police.hu-nak Fullár Alexandra, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Kriminalisztikai Szakértői Intézet igazságügyi nyomszakértője.

Így már elég csak egy fotó a lábnyomról – természetesen mérethelyesen, mérőléc mellett fényképezve –, de képes gipszöntvénnyel vagy fólián rögzített nyommal is dolgozni.

Rögtön háromféle módon is segíthet

A rendszerbe bevitt nyomot háromféle adatbázisban futtathatják meg a találat reményében. A referencia-adatbázisban azért, hogy megtudják, milyen márkájú és modellű a cipő. A gyanúsítottak lefoglalt és bekódolt lábbelijeinek adatbázisában, hogy megtudják, ki hagyta a nyomot, illetve a más helyszíneken talált nyomok között, amivel találat esetén más bűncselekményekhez is köthető lesz a gyanúsított.

A magyar rendőrök kicsit közelebb kerültek a Helyszínelőkhöz

Az emberi munkaerőt nem teszi feleslegessé 

A program nem váltja ki a szakértők munkáját, hiszen nem ad egyértelmű találatot: százalékos valószínűség alapján közöl egy listát, amelyből a szakértőnek kell kiválasztania, hogy melyikkel egyezhet az adott lenyomat. Erre amiatt is szükség van, mivel a különböző cipőméretek esetében a minta is változik valamelyest: be- vagy kikerül egy-egy elem, illetve megváltozik annak mérete.

További részletek, konkrét esetleírások és fotók a Police.hu-n!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.