Első világháborús hadisírok feltárását ígérte meg egymásnak kölcsönösen Magyarország és Lengyelország.

Magyarország és Lengyelország már korábban megállapodott abban, hogy kölcsönösen segítik egymást a hadisírok feltárásában – mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Vargha Tamás felidézte, hogy a magyar kormány kezdeményezésére mintegy kétmilliárd forintot fordítanak az első világháborús temetők, hadisírok felújítására. Kiemelte, hogy az első világháborúban több mint hatszázezer magyar katona vesztette életét, sokan a különböző hadszíntereken. Sokan Lengyelországban lettek eltemetve, mintegy négyszáz temetőben.

Az államtitkárt arról is kérdezték, hogy kedden Varsóban felavatták az 1944-es varsói felkelést segítő magyar katonák emlékművét. Ennek kapcsán Vargha Tamás emlékeztetett: az akkori Magyarország az akkori Németország szövetségese volt a második világháborúban, így feladatuk a varsói felkelés leverése lett volna. A magyar katonák viszont a katonai becsület "egy szűk mezsgyéjén" megtalálták az utat, hogy segíthessenek a lengyeleknek, a többi között az ellátásukat, a lengyel sebesülteket is segítették. Ennek állít emléket a most leleplezett, a varsói magyar intézet kezdeményezésére elkészült mű – mondta az államtitkár.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Érthető, hisz Genyóföldön minden rendben van, minden flottul működik, már csak a hadisírok maradtak hátra!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.