A Rábán, a Kebelén és a Kerkán már levonulóban van az ár, a Zalán Zalabérnél tart az árhullám, a Mura pedig ezekben az órákban tetőzik Letenye térségében – tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság csütörtökön kora délután az MTI-t.

Csökken az árvízveszély a dunántúli folyókon
A Rába Alsószölnöknél – fotó: Wikipédia

A déli órákig tapasztalt árvízi helyzetről az igazgatóság közölte: a Rába vízszintje Szentgotthárd térségében a szerda hajnali 161 centiméteres tetőzés után csütörtök reggelre 150 centimétert csökkent, így itt megszűnt az elsőfokú árvízvédelmi készültség. Csütörtökön 13 órakor mínusz 19 centiméteren állt a vízmérce, vagyis a korábban megállapított értéken lévő nulla szinthez képest is lejjebb apadt a folyó.

Körmendnél szerda késő este tetőzött a Rába 277 centiméterrel, azóta lassú apadás tapasztalható, árvízvédelmi készültséget nem kellett elrendelni. Az árhullám csütörtökön a déli órákban Rum térségében tartott, ahol még lassan áradt a folyó, de Sárvárnál sem kell fokozatot elérő vízállásra számítani. Jelentősebb elöntések nem várhatóak, de a folyón továbbra sem javasolják a vízitúrázást.

Az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására a Zala felső vízgyűjtőjén 200 centiméteres vízszintemelkedés alakult ki. Zalaegerszeg térségében szerdán napközben hosszan, elnyújtva tetőzött az árhullám, az éjféltől kezdődött határozott apadásnak köszönhetően csütörtök reggelre 150 centiméterrel csökkent a vízszint.

A Zalán az árhullám jelenleg Zalabér térségénél tart. A hidrológus szakemberek számításai alapján a folyó Zalaapátinál várhatóan 220 centiméter körüli vízállással tetőzik majd szombaton.

A Mura a horvátországi Muraszerdahelyen szerda délután tetőzött 375 centiméteres szinten, ami reggelre 30 centiméterrel mérséklődött. A vízügyi szakemberek előrejelzése szerint Letenyénél az árhullám tetőzése csütörtökön, a déli órákban várható 360 centiméter körüli vízállással, ami miatt elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Murán szintén továbbra sem javasolt a vízitúrázás.

A Kerka és a Kebele árvíztározóin szerda délután tetőzött az árhullám, a tározótérben azóta lassan csökken a vízszint – jelezte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Majd lesz a Tiszán és mellék folyóin...
a helység kalapácsa
Biztos?
Ha nem biztos, ugye szólsz időben?
Mert ez egy fontos adat - a hidrológus szakemberek szerint is.

Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?
Hidrológus szakember.
Tudod, ahogy emelkedik a víz szintje, ahhoz kell egy hidrológus szakember, aki megállapítja, ahogy emelkedik.
De itt még nem ér véget a történet.
Mert a víz szintje nem emelkedik mindig,
Néha süllyed.
Ezt is meg kell állapítania valakinek.
Ahogy süllyed a vízszint...

Dugig vagyunk szakemberekkel.
Mindenki ért mindenhez.
Bullshit

Itt már soha nem lesz jó, annyira szétcseszték a magukat politikusnak, szeretett vezetőnek gondoló politikussá avanzsáló magyar parasztok.

Egy tanács van, ami a legjobb tanács: MENJ INNEN! LÓTVA-FUTVA MENEKÜLJ, ÉS VISSZA SE NÉZZ!!!
quadrocopter
"Na ugye!" Pedig Orbán jelen sem volt a nemzethy gumicsizmájában!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél