Két hónap alatt több mint 10 százalékkal nőtt a csirkemellfilé ára és további drágulásra lehet számítani – mindez a brazil export visszaesése miatt.

Komplett hajórakománnyi hússzállítmányokat fordított vissza az EU, miután kiderült hogy a Brazíliából érkező fagyasztott mellfilé szalmonellával szennyezett lehet.

Egyes becslések szerint az Európába irányuló szállítmányok több mint felét "visszáruzták" az elmúlt fél évben. A 20 ezer tonnás kiesés szinte azonnal éreztette hatását a csirkemellfilé árában is, ugyanis egycsapásra hiány alakult ki a fagyasztott húspiacon a kontinensen. Ebből eddig a vásárlók nem éreztek szinte semmit, mert az áruházak polcairól nem tűnt el a friss csirkemellfilé, az éttermek és húsfeldolgozók azonban kénytelenek voltak friss árut venni a kieső brazil import pótlására.

Magyarországon a mellfilé bolti ára ugyanakkor az áfacsökkentés miatt – a 27 százalékos áfa ugyanis 5 százalékra változott – lefelé indult. A KSH adatai szerint egy kilogramm csirkemellfilé kiskereskedelmi ára a 2016 őszi 1500 forint körüli átlagos szintről 2017 elején 1250 forint környékére esett, majd 2017. július-augusztusban 1300 forint volt.

A magas ár kedvező a magyar termelőknek, hiszen az élőcsirke kilójáért ma már a januárinál 4-6 forinttal többet fizetnek a feldolgozók. A brazil importcsirke kiesésével viszont buknak az onnan importáló cégek – egyes becslések szerint kilónként akár 50 forintot is.

(napi.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.