Az ország nyugati felén kétszer annyit kap egy melós, mint a keletin.

A kétkezi munkások nem Budapesten (140,1 ezer), hanem a legfejlettebb vidéki körzetben: Győr-Moson-Sopron megyében keresik a legtöbbet, nettó 151,2 ezer forintot. A másik végletnek Szabolcs-Szatmár-Bereg számított, ott a kétkezi dolgozóknak 88,4 ezer forinttal kellett beérniük havonta – írja a hvg.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

A szellemi foglalkozásúak bére durván duplaannyi, mint a fizikaiaké. A fehérgallérosok Budapesten kapják a legtöbbet: tavaly a fővárosban átlagosan havi nettó 276,1 ezer forintot tett ki az illetményük. Ez a pénz 35 százalékkal több a szellemi kategóriába tartozó vidékiek átlagilletményénél (203,6 ezer forint). 

A bérek alapján mintha nem is ugyanabban az országban élnénk

(Illusztráció: Pixabay, cc0)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A jelentős ágazati béremeléseket hoz majd, a munkaerőhiány.
Mindenütt ez a tendencia érvényes: ha kevés a képzett munkaerő emelkedik a bér.
KIVÉVE:MAGYARORSZÁGOT! Csak benne van ebben a fityisz,mszp...közeli vállalkozások is mind! Valamint a kurva nagy adó, ÁFA! A köcsögök! Csak ezt értik!
A sok hülye meg megszavazza! Ebben az országban szarrá van adóztatva mindenki kivéve a tetves haverokat! Komolyan mondom: baszódjon meg, aki ezekre szavaz!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
A jelentős ágazati béremeléseket hoz majd, a munkaerőhiány.
Mindenütt ez a tendencia érvényes: ha kevés a képzett munkaerő emelkedik a bér.
KIVÉVE:MAGYARORSZÁGOT! Csak benne van ebben a fityisz,mszp...közeli vállalkozások is mind! Valamint a kurva nagy adó, ÁFA! A köcsögök! Csak ezt értik!
A sok hülye meg megszavazza! Ebben az országban szarrá van adóztatva mindenki kivéve a tetves haverokat! Komolyan mondom: baszódjon meg, aki ezekre szavaz!
kamazuka
A lakóhely határozza meg a jövedelem színvonalat?
Már nem sokáig.
CsipkeRózsa
Mit akarunk mi a béruniótól, hiszen az országon belül sem lehet megcsinálni.
emerencia
@Eladott Ország: Béremelés és a munkafeltételek javítása helyett mostanában több cégnél ajánlási rendszerrel próbálkoznak. Ha egy dolgozó beajánl valaki ismerőst, rokont, havert és az illető pár hónapig megmarad, akkor az ajánló egyszeri jutalmat kap. Teszik ezt ott is, ahol akkor is munkaerőhiány volt amikor még százasával landoltak a jobbnál jobb jelentkezők pályázatai. Egy-egy jutalom kiosztása mégiscsak olcsóbb mint megfelelő béreket adni és optimális munkafeltételeket teremteni.
emerencia
@CsipkeRózsa: Ez egy mélyen gyökerező történelmi hagyomány még az első átkosból. Errefelé keleten kevesebbet érünk, akárhogyis dolgozunk pedig a megélhetési költségek ugyanazok. (Vidéki nagyváros.) Max. a buszbérlet kerül nettó kevesebbe mint Budapesten de a fizunkhoz képest még az is drágább. (A lakhatás költsége itt is, ott is a környéktől függ.)
Eladott Ország
@emerencia: Sajnos így igaz, amíg lehet megy az átverés."Mindenki hozzon magával még egy embert!" (Az egyélőisten nemzetvesztőtől idézve )
Grafix69
@Eladott Ország: Mindenben igazad van . Ott mindenki arról hablatyol , mennyire emelkedtek a bérek, és már kihoztak 270 ezres nettó kereseteket ,közben a valóság meg az, hogy ha egy családban csak az egyik dolgozik akkor sajna 80-90 ezerből kell megélni aminek a 60 százalékát elviszi a rezsi. Rezsicsökkentés az van , de normális fizetése csak a annak van aki nem dolgozik. Én nem akarom bántani az irodai dolgozókat , de azt igazán elismerhetnék anyagilag is , hogy ha nem termel senki nincs mit eladni , és ezt kurvára elfelejti mindenki . Ezért mennek el az országból , mert azt látják otthon , ha nem dolgozol de csókos vagy jól élsz , ha meg dolgozol éhen döglesz vagy lenéznek . Ezt a nézetet minden média bele dukmálja a magyarokba.
Equus1
mi számít szellemi munkának? A Munka az egy értéktermeló tevékenység. Az önkormányzat, a média semmilyen új értéket nem termel és korábbi megőrzésében sem segít, csak lenyúl a mások által termeltből, ahogy a pénzpiaci szolgáltatás is. Ebben a nyüves volt Magyar Köztársaságban nincs egymillió ember, aki többet termel, mint amennyit felél. Az összes többi belőlük akar megélni. Ennyi országos hatáskörű hivatal a maga hivatalnoki karával talán az egész 320 milliós USA-ban nincs, mint itt. Aztán az 1000 főre jutó rendőrök, rendészettel foglalkozók körében is visszük a pálmát. Itt egy 100 lelkes településnek is van polgármestere, önálló hivatala, jegyzője, műszaki irodája...
Köszönjük antall józsef és a te bandádnak, hogy rohadjon meg a lelked.
emerencia
@Equus1: "mi számít szellemi munkának?" A kilencvenes évek végén az újdonsült német multinknál akinek nem volt a munkához megfelelő tudása, szakképzettsége, irodára került "szellemi" munkára. Ott ugyanis azt kell csinálni amit mondanak, nem megy tönkre az illető egészsége, és nem kell attól félnie nap mint nap, hogy vajon épségben megússza-e a veszélyes munkát. Természetesen a bére is magasabb, mint a lenézett, un. "fizikaiaknak"-nak.

Nem volt ez másképp a kádári átkosban sem. Emlékszem, anno a nyolcvanas években a nyolcosztályos, éppen állampénzen munkaidőben tanfolyamos érettségit végző hölgyek azon voltak felháborodva, hogy mi, akik a nappali gimi után még nagy elméletigényű szakmát és technikusi végzettséget is szereztünk, miért keresünk pár forinttal többet kb. 10 éves szakmai gyakorlattal a hátunk mögött mint ők a "szellemiek". Közülük az én korosztályom már a nők negyvennel fiatalosan élvezik a nyugdíjat, (sokan +a dupla jövedelmet) míg mi még utolsó erőnkkel megpróbálunk kitartani a napi fárasztó, gyakorta szükségtelenül gyötrő munkakörülmények között, ha kell betegen is. A Kádár rendszer óta csak annyit változott a helyzet, hogy mi nem is álmodhatunk annyi fizetésről mint manapság egy betanított, iskolázatlan irodista.

Néha eszembe jut, hogy mi volna, ha csak pár napra "elfelejtenénk" mindent tudást ami a munkánkhoz szükséges. Ezzel csak olyanná válnánk, mint amilyennek képzelnek bennünket a mai magyar rögvalóságban. Vajon mennyi bevételkiesést jelentene ez a vállalatainknak és az országnak?
Equus1
@emerencia: hát... ezek jó kérdések. Személyes, és nyilván sekélyes, tapasztalataim arról győznek meg, h a Kádár-rendszer összes negatívumai tovább élnek a volt Magyar Köztársaságban, miközben az összes pozitívumot igyekeznek az új rablók eltüntetni.
Fradigege
Az az érdekes, hogy a fél Nyugat-Dunántúl az osztrákoknál melózik kb. 50 km-es körzetben. Itt valami kozmetika van.
kukac50
Egy igazságos demokratikus országban, az egész ország területén egyenlő munkáért egyenlő bért kellene fizetni! Budapesten az ország nyugati részén nagyén jól keresnek, még a vidékiek ugyanazon munkáért csak fele bért kapják.Ebből lesznek a túl alacsony nyugdíjak.
A keveset kereső vidékiek, fával fűtök még a rezsicsökkentésből is kimaradnak, az csak a gazdagabb rétegnek jár
Hol itt az igazság???
Eladott Ország
@Fradigege: Azaz a Nyugat Dunántúlon is azért keresnek többet. A másik kérdés hogy számolják ki az átlagot, a medián vagy csak a sima számtani átlag szerint "fidesz módra".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.