A ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb kutatásából azt derült ki, hogy az emberek 40 százaléka szerint 2018-ban leváltható a Fidesz, 37 százalék szerint pedig erre nincs esély. Ezzel szemben a Nézőpont Intézet azt írta: a teljes felnőtt népesség körében 48 százalék, a választási részvételüket biztosra ígérők körében pedig 57 százalék nem szeretné, ha 2018-ban megbukna a jelenlegi kormány.

ZRI: A Fidesz vezet 27 százalékkal

Csekély változások történtek a pártok támogatottságában az elmúlt egy hónapban – derült ki a ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb kutatásából. A következő pártpreferenciák látszanak a szeptember 10-18. között készített, reprezentatív felmérésből:

A teljes népesség körében a Fidesznek egy hajszállal ismét nőtt a tábora, 26-ról 27 százalékra.

A Jobbiknak kissé csökkent a támogatottsága, 13-ról 12 százalékra.

Az elmúlt hónapok visszaesése után az MSZP táborának mérete most nem változott, a választópolgárok 10 százaléka áll mögötte.

A DK harmadik hónapja 4 százalékos.

Az LMP az augusztusi 3 százalékról emelkedett 4 százalékra.

A múlt havi 1 százalékos pártok közül ezúttal a Momentum 2 százalékot ért el, a többiek, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd támogatottsága nem változott.

A pártot nem választók aránya 37 százalék.

A Fidesz tehát jelentős előnnyel vezeti a pártok rangsorát, egymillió kétszázezer fővel nagyobb a tábora, mint a második helyen álló Jobbiknak. Ugyanakkor – amint az az előző havi felmérésből látszik – a kormányváltást óhajtók csoportja népesebb, mint a kormány maradását támogatóké (43-32 százalék).

A ZRI ezért megkérdezte, hogy a választópolgárok látják-e esélyét a hatalomváltásnak a jövő évi parlamenti választáson.

A megosztottság mögött a politikai táborok karakteresen eltérő álláspontja található. A Fidesz hívei rendkívül bizakodóak, 86 százalékuk nem tartja lehetségesnek, hogy pártjuk elveszítené a parlamenti választást.

Az ellenzéki pártok támogatói közül a DK-sok a leginkább optimisták, 90 százalékuk szerint legyőzhető a Fidesz.

A szocialisták 82 százaléka lát esélyt arra, hogy jövőre távozzon a mostani kormány, a Jobbik táborában 75 százalék gondolja ezt, míg az LMP-sek között 70 százalék.

Ellentmondásos eredmények születtek a kormányváltó hangulatról

(Fotó: Deme Dániel/MTI)

Nézőpont: az ellenzékiek 14 százaléka nem szeretne kormánybukást

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása alapján "nincs kormányváltó hangulat".

Az intézet pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a teljes felnőtt népesség körében 48 százalék, a választási részvételüket biztosra ígérők körében pedig 57 százalék nem szeretné, ha 2018-ban megbukna a jelenlegi kormány. "Ezzel szemben mindössze 35 százalék szeretne kormánybukást" – tették hozzá.

Érdekességként megjegyezték azt is, hogy az ellenzéki szimpatizánsok átlagosan 14 százaléka sem szeretne kormánybukást. A Nézőpontfelmérése szerint a kormánybukást nem preferálók aránya a baloldali (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok) táboron belül 20, a Jobbik-táboron belül 17, a Momentum szimpatizánsai körében 15, míg az LMP-szimpatizánsok körében 4 százalék. Emellett az ismeretlen pártpreferenciájúak 28 százaléka sem szeretné, ha megbukna a kormány. A választási részvételüket biztosra ígérők körében még kevesebben vannak azok, akik kormánybukást szeretnének.

(MTI, Index)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Ha bevezetik a 60 éves nyugdíjkorhatárt - ők nyernek.
cikicakk55
Sajnos mindenképpen ők nyernek.az ellenzék egy nagy szar,semmit nem ér.A bizonytalanok száma nagyon magas,amin nem is csodálkozom,hisz az egész politikai élet teli van olyanokkal,akik a közpénzen gazdagodtak meg az utóbbi 28 év alatt.nem véletlen,hogy még a statisztikai adatok is azt mutatják,hogy még az ellenzék bizonyos százaléka sem akar kormányt váltást
cikicakk55
Szerintetek összesen hány közvéleménykutató intézet,vagy csoport van az országban? Erről amelyikről most írnak még nem is hallottam.Ezek fizetést kapnak azért amit csinálnak? ne nevessetek ki,mert éppenséggel lehet társadalmi munka is,úgy mint a szavazáskor a szavazó körletekben némelyik kisegítő is társadalmi munkában segít.
Desischado
Remélem, ennyire csak nem hülye a magyar nép.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.