Szerdán kerül a gát ügye a Fővárosi Közgyűlés elé.

Nem kíván semmiféle alternatív javaslatról, nyomvonalról még csak tárgyalni sem Budapest Fidesz–KDNP-s vezetése a római-parti mobil gátról hozott korábbi döntéssel szemben – derült ki a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére beterjesztett előterjesztésből. A Szeneczey Balázs külsős főpolgármester-helyettes jegyezte dokumentum nem is tár alternatívát a fővárosi képviselők elé a csillaghegyi öblözet árvízvédelmére, a határozati javaslatban csakis a part menti változatot elfogadó 2017. április 5-i döntés változatlan tartalmú fenntartását kéri – írja a Magyar Nemzet.

Római-parti gát: változatlan terv kerül a Fővárosi Közgyűlés elé

Fotó és nyitókép: Római partért Facebook-oldal

Tarlós István kormánypárti főpolgármester korábban azt ígérte, hogy a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti a Lányi András író, filozófus, környezetvédő által szerkesztett, vízügyi, tájépítész és szociológus szakemberek készíttette javaslatot. Ez végül úgy valósult meg, hogy a civileknek a Nánási út és a Királyok útja nyomvonalát felvető, a Római-part természetközeli megőrzését célzó javaslatából az egyik melléklet lett. Két másik pedig a Lányi-féle anyag „szakmai” bírálatát tartalmazza, amely egyébként az előterjesztés magyarázó részében folytatódik, s egyben csaknem azonos terjedelemben pozitív ellenpontként bemutat a Duna-parti változatot támogató nyolc tanulmányból hatot.

A főpolgármester-helyettes kitért a Római-part sorsáról szóló esetleges népszavazásra, felsorolta az idevonatkozó jogszabályhelyeket, valamint azt, hogy addig, amíg a Kúria nem dönt egy már beadott kezdeményezés kérdésének hitelesítéséről, addig a Fővárosi Közgyűlés nem is dönthet a témáról. A népszavazást az Együtt és a Párbeszéd kezdeményezte a most megerősíteni kívánt határozat hatályon kívül helyezésére.

A városvezetés második javaslata a fővárosi városfejlesztési bizottságára bízná annak vizsgálatát, hogy egyáltalán „indokoltnak tartja-e fővárosi szintű helyi népszavazás” kezdeményezését.

– Betartottam ezt az ígéretemet is, felvetettem a kérdést – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Tarlós István. Hozzáfűzte: szerinte az előterjesztés visszaigazolja a valóságot, s annak megfelelően mutatja be az elkészült tanulmányokat. Kiemelte: Lányi Andráséknak másfél hónapjuk volt, de silány fércművet tettek le az asztalra. – Ez lenne az alternatíva? – tette fel a kérdést Budapest vezetője. Tarlós Istvánnak meggyőződése, hogy a mobil gát ellenzői csak húzzák az időt, az árvízvédelmi mű építését gátolják, s végső céljuk, hogy megakadályozzák a beruházást úgy, hogy azért szemernyi felelősséget sem vállalnak.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
Szisztematikusan leépítik, rombolják a fővárost. Kihalt, sivár és élhetetlen lesz a vezetőik miatt.
wagabund
..." árvízvédelmi mű építését gátolják, s végső céljuk, hogy megakadályozzák a beruházást úgy, hogy azért szemernyi felelősséget sem vállalnak."...

tehát a mobilgát felépítése után, annak biztonságos árvízvédelmi funkcióját valaki garantálja...?

... 4-5 méteres vízoszlop-nyomást biztosan kibír az alumínium fal? vagy azt is meg kell támogatni homokzsákok tízezreivel a három kilóméteres szakaszon?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.