A magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő, naponta átlagosan 1,8 órát töltenek ezeken az internetes felületeken.

Közösségi média: a fiatalok harminc százaléka képtelen élni nélküle

(Illusztráció: Pixabay, cc0)

A Vodafone Magyarország és az NRC közös kutatást végzett a közösségi média és online tartalomfogyasztási szokásokról a fiatalabb, Y és Z generáció, a 16-37 évesek körében.

Vicces videókat néznek

A két társaság közleménye szerint az Y és Z generációs magyar felhasználók leginkább vicces tartalmakat, zenét és filmeket néznek, és hetente átlagosan 22 órát interneteznek. Elsősorban a Facebookot, a Facebook Messengert és a Youtube-ot használják, főleg kapcsolattartási és tájékozódási céllal: 30 százalékuknak pedig, amint van néhány szabad perce az iskolában, vagy a munkahelyén, első dolga, hogy átfussa a közösségi oldalakat, miközben 55 százalékukat idegesíti, ha ismerősei minden apróbb történésről beszámolnak.

Az Y és Z generációba tartozó internetezők 89 százalékának van saját okostelefonja, a 16-21 évesek 95 százalékának. Saját laptopja, vagy PC-je ezzel szemben csak 5-ből négy 16-37 évesnek van.

Kevésnek találják az adatmennyiséget

A fiatal internetezők 82 százalékának van mobilinternet előfizetése, szűk többségük, 53 százalékuk ugyanakkor nem találja elegendőnek a csomagban foglalt adatmennyiséget: a legtöbben, a válaszadók 29 százalékának 500MB és 2GB közötti adatforgalmú csomagja van. Amennyiben korlátlan adattal rendelkeznének, leginkább böngészésre, közösségi oldalak látogatására, online zenehallgatásra, videók-filmek nézésére és csevegőprogramokra használnák a telefont.

3,1 órát neteznek

Egy nap átlagosan 3,1 órát töltenek internetezéssel az Y és a Z generáció tagjai, közülük a legtöbbet – 3,4 órát – a legfiatalabb korcsoport, a 16-21 évesek vannak a világhálón. Az internetezők zöme, 96 százaléka legalább heti rendszerességgel a közösségi oldalakat látogatja, de majdnem ugyanennyien, 91 százalékuk böngésznek internetes oldalakat – nem híroldalakat – és használnak írásbeli csevegőprogramokat (90 százalék).

A kutatás szerint a legfiatalabbak (16-21 évesek) élen járnak a tartalmak fogyasztásában és előállításában is: 69 százalékuk legalább hetente néz videót/filmet tableten vagy okostelefonon az interneten keresztül, míg 55 százalékuk hetente fogyaszt blog/vlog bejegyzéseket. Tartalmat 81 százalékuk készít hetente: videót és fényképet okostelefonjával-tabletjével, míg az összes korcsoportot figyelembe véve az arány 66 százalék.

A legnépszerűbb alkalmazások a Facebook – 93 százalékuk látogatja legalább hetente, a Facebook Messenger (89 százalék), a Youtube (89 százalék, a legfiatalabbak körében 95 százalék), az Instagram (44 százalék, de a legfiatalabbaknál 74 százalék) és a Viber, amelynek nagyjából egyforma, 37 százalékos a népszerűsége. A különböző közösségi oldalakon átlagosan hetente 12,4 órát töltenek az Y és Z generáció tagjai, a legtöbbet, 14,1 órát, a 22-29 évesek.

A többség szívesebben követ márkákat (39 százalék), mint celebeket (29 százalék).

Az összes válaszadó 62 százaléka gondolja úgy, hogy a közösségi oldalakon látottak nem adnak valós képet az emberekről, mert mindenki igyekszik jobb színben feltüntetni az életét a valóságosnál. Ez a szám a 16-21 évesek körében volt a legalacsonyabb, 56 százalék, ami egybecseng a Vodafone Magyarország által szervezett #HashtagFestival üzenetével, amely szerint szükség van a Z generáció edukációjára, hogy megtalálják az egyensúlyt a digitális és a valós életük között – áll a közleményben.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
@magyarbakancs: Könyvet, vagy újságot is lehet azon olvasni. Akkor is azt látszik, hogy nyomkodja a telefonját. Ha ugyanazt papíron olvassa el, akkor meg már oké, mert nem a telefont nyomkodja. Én is a telefont nyomkodom, miközben ezt írom, de ez csak egy eszköz. Te is írsz valamiről, az is csak egy eszköz. Nem az a lényege a cikknek, hogy mit használnak, hanem hogy mire.
magyarbakancs
Szerintem még több.Budapesti tömegközlekedési eszközön nem látsz beszélgető embereket,csak okos telefont nyomkodókat látsz.
dr. prédikátor
Meg is halnának ha nem tudnák nyomkodni a kütyüiket!!!
cs.n.
@magyarbakancs: Könyvet, vagy újságot is lehet azon olvasni. Akkor is azt látszik, hogy nyomkodja a telefonját. Ha ugyanazt papíron olvassa el, akkor meg már oké, mert nem a telefont nyomkodja. Én is a telefont nyomkodom, miközben ezt írom, de ez csak egy eszköz. Te is írsz valamiről, az is csak egy eszköz. Nem az a lényege a cikknek, hogy mit használnak, hanem hogy mire.
JAJMÁR
@cs.n.: Egyetèrtek! Èn is a telefont nyomkodom - de nem tudom melyik betű jelzi a generàciómat - , mert àltalàban úton vagyok. Minden elèrhető neten ès telefonról, mèg könyvek is. (Azèrt előfordul, hogy azt is bepakolom) No meg a csalàddal is näpi szinten tudom tartani a kapcsolatot.
Igaz a minap voltam egy esküvőn, ahol a bemutatkozàsomra igy reagàlt valaki: ismerlek màr a fèszbukról...
Ez azèrt megràzott :)
yazo64
"... amikor én voltam 12 éves, nem volt iPhone-om. Nem jártam discoba. Hintáztam, kutyát sétáltattam. Akkor mentem haza amikor sötétedett és nem akkor amikor az első busz jött. Anyukám nem mobilon hívott, hanem kiabált: BEFELÉ!!! Ha összevesztem vele akkor rendet raktam a szobámban hogy ne haragudjon, nem pedig kiírtam a Facebookra hogy "anyám csicska". Nem is vot Facebookom, nem voltam idősebbne regisztrálva, hajnali 2-kor aludtam el és nem írogattam ki hogy "like ha fent vagy". Chatelés helyett nevettünk a barátaimmal. Az volt a boldog gyerekkor. Én is ittam a csapból és télen ettem jégcsapot, mégis túléltem!..."
JAJMÁR
@yazo64: Engem 12 èves koromban kiültetett anyàm az udvarra, a tyùkok ès a csibèk közè, amìg a csirkèk esznek. - Csak annyi a dolgod, hogy ne engedd, hogy a tyùkok elzavarjàk a csirkèket ès fölegyèk előlük a tàpot! De figyelj ràjuk!

Csak! Mondta. De mikor fèl óra múlva egy àrnyèk vetült a könyvemre ès felnèztem, làttam anyàm szemèben, hogy ezt a lànyt mèg ilyen "csak"-kal se lehet megbízni. Mindig valamelyik könyvet bújja!
A csibèk mind odèbb àlltak, a tyùkok kapigàltàk a maradèkot :)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.