Beadta a derekát az áruházlánc, bruttó 179 ezer forintra emelkedik a legkisebb fizetés.

A Tesco hétfőn juttatta el a társaságnál működő két munkavállalói érdekképviselethez, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetéhez (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetéhez (KASZ) az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést – közölte a Tesco Global Áruházak Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Lesz béremelés a Tescónál, senki nem keres majd 179 ezer forintnál kevesebbet
Kép: Wikipédia

Az információt megerősítette Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke és Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának az elnöke is.

A Tesco az MTI érdeklődésére kiemelte, hogy a dokumentumban üzleti titoknak minősülő információkat osztott meg a tárgyaló partnereivel, ezért a társaság a jelentés pontos tartalmáról részleteket egyelőre nem árul el.

A Tesco közleményében felidézték, hogy a cég és a szakszervezetek a 2017. szeptember 11-ei egyeztetésen abban állapodtak meg, hogy a Tescónak szeptember 25-én éjfélig kell tájékoztatnia a munkavállalói érdekképviseleteket. A Tesco betartotta a megszabott határidőt – tették hozzá.

A KASZ az MTI-nek hétfőn eljutatott közleményében arról számolt be, hogy a Tesco a szakszervezeteknek eljutatott jelentés szerint elfogadja a béremelésre vonatkozó szakszervezeti követeléseket és

szeptember 1-től visszamenőleg bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. (Eddig ez a bér 176 000 forint volt.)

Ezen kívül a társaság elküldött még egy, a munkavállalói létszámra vonatkozó komplex anyagot is, ezt a szakszervezeteknek még át kell vizsgálnia, hiszen ez képezi a további tárgyalások kiindulópontját. A tárgyalások az eredeti megállapodás szerint, október 2-án, hétfőn folytatódnak – olvasható a KASZ közleményében.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Tesco a jelentésben a béremelésre tett javaslatot és a társaságnál dolgozók létszámáról adott információt, ugyanakkor megjegyezte, hogy "a Tesco által átküldött jelentésben a KDFSZ szerint a szakszervezetek 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó sztrájkkövetelése nem teljesül."

Bubenkó Csaba korábban közölte: a Tescónál október elején folytatódnak a tárgyalások a sztrájk-követelésekről, a szakszervezetek addig nem szerveznek munkabeszüntetést. Arra kérték a Tescót, hogy szeptember 25-ig juttasson el a szakszervezeteknek egy olyan jelentést, amelyben a munkáltató tételesen beszámol a dolgozói létszámról az egyes áruházakra és munkaterületekre lebontva, valamint, hogy a cég álláspontja szerint hol van szükség létszámbővítésre. A szakszervezeti követelések közül kiemelte a 25 százalékos béremelést, a 15 százalékos létszámbővítést. A bérkövetelésről kifejtette, hogy a szakszervezetek a 2016. évi tescós bérek 25 százalékos emelkedését tartják szükségesnek, hogy a legalacsonyabb keresetű dolgozók fizetése is érje el a bruttó 180 ezer forintot.

A szakszervezeti követelések elfogadása érdekében a KASZ és a KDFSZ szeptember 8-án 16 órától 24 óráig, szeptember 9-én pedig 10 órától 24 óráig tartott országos sztrájkot a Tescónál.

A Tescónál a KASZ-nak 2500, a KDFSZ-nek pedig mintegy 1000 tagja van.

A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket. A cég közel 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
emerencia
Ha pl. nem fizetik ki nekik a túlórát ugyanúgy ahogy egyes magyar többségi tulajdonú láncoknál szokásban van, máris csökken a kiharcolt bérköltség. A munkabeosztásokban pedig kötelezően előírják, hogy ki mikor jön később, mikor mehet haza hamarabb. A csúszó munkatárs helyett pedig lehet dolgozni ezerrel...
darvinkettő
Vagy nem tudok számolni?
Hó elején még 25 %- os követelésről beszélt a szakszervezet.Akkor ezmiez?
mackoka46
Szégyenteljes bér, horror a dolgozóktól levont cullangok, amiért ráadásul semmit se kapunk, 9 fokos kórházat és csirkeláb nyugdíjat.
SystemError
Nem igazán veszi a lapot a tesco... hahó, nincs munkaerő! Egy ideig lehet testi fogyatékosokkal meg priuszos bűnőzökkel feltölteni egy áruházat, de aztán a bűnöző a Valtonhoz megy 2x annyiért, a fogyatékos meg meg megtanul programozni 10x annyiért...
emerencia
@SystemError: Nemrég valami nagyokos az egyik tv csatornán arról álmodozott, hogy egy ilyen helyen simán lehet alkalmazni pl. öregségi nyugdíjasokat. Nem fura, hogy az életerős, munkaképes korosztály menekül, sztrájkol, tiltakozik a fárasztó, "könnyű" fizikai munka miatt melyet testi fogyatékosokkal és idősekkel akarnak végeztetni?
Cicamama55
Istenem! Én 3 évvel ezelőtt a szociális ágazatból felsőfokú végzettséggel ennél 40.000 Ft-al kevesebb havi fizetéssel jöttem el nyugdíjba. Éjszakáztam, ünnepeken dolgoztam...Inkább nem fűzök ehhez semmit..
cs.n.
Legkisebb keresetű a próbaidőt töltő új dolgozó, ők kapnak ennyit. Szerintem más áruházláncoknál se nettó kétszázzal várják a kezdő árufeltöltőt.
elnyomott
Amíg csak "lesz", addig még nincs lefutva ez az egész.
emerencia
@cs.n.: Mindenki a jól fizető, fejlett nyugati országokban is jelen lévő kemény diszkont multikat emlegeti, ha a kereskedelemben dolgozók jövedelméről van szó. (Aldi, Lidl) Ott jobbak a bérek. Az összes többiben jellemzően rosszabbul fizetnek a sima eladóknak, sőt a magyar többségi tulajdonú cégek zöménél még a Tesco-nál is alacsonyabbak a jövedelmek, nyomott a létszám és sajna van ahol még a munkakörülmények és a munkabiztonság is. A dekraláltan vevőorientált cégeknél még rosszabb a helyzet mert kiszolgálás közben ezernyi más munkát is el kell végezni gyakorta nem éppen tanult, felkészült vezetők munkaszervezésében. A vásárlók ebből csak annyit látnak, hogy az eladók "lusták" odajönni. A kereskedelem sokszínű, könnyű kijátszani a különféle körülmények között dolgozó és más-más munkát végző munkavállalókat egymás ellen pedig egyiknek sem könnyű.
emerencia
@Cicamama55: Hozzátartozómat kísértem hullafáradtan szabadnapomon klf. egészségügyi intézményekbe és megirigyeltem az egészségügyi dolgozókat. Kényelmes papucskáikban sétálgattak, gyakran ülve dolgoztak, stb. Valaha kacérkodtam a szociális ágazattal is gondolván, hogy ott legalább az egészségemet nem teszem tönkre. De aztán kipihentem magam és rájöttem, hogy senkinek sem könnyű az élete. Hiába harsogják egyesek, hogy milyen jó pl. Tescós polcpakolónak lenni, én nem vágyom rá pedig az hivatalosan "csak" un. könnyű fizikai munka. A köztudatban tévesen az él, hogy bárki el tudja végezni.

Hidd el nekem, nagyon nehéz az almát a körtével összehasonlítani pedig mindkettő gyümölcs. A munkavállalókkal is ez a helyzet. Aki dolgozik, annak munkájára szükség van és igazából az minősíti őt, hogy azt amit elvállalt hajlandó-e szorgalmasan, lelkiismeretesen, szakszerűen elvégezni. Ha ez rendben van, teljesen mindegy, hogy a mostanában lenézett aljamunkákról vagy valami okkal/ok nélkül felértékelt magasan fennforgó tevékenységről van szó. Mindenkinek joga van a társadalom fejlettségéhez mérten tisztességes megélhetést nyújtó emberi élethez. Ha az egyik méltatlannak érzi a helyzetét nem gondolhatja komolyan, hogy a másik sima munkavállaló nyomorúsága által lesz jobb a helyzete. (Az írásaid alapján biztos vagyok benne, hogy te sem így gondoltad.) Ha mondjuk a lenézett profitszférás eladótéri alkalmazottak egységesen havi ötvenezer bruttót kapnának, (szándékosan sarkítottam az összeget) a közszféra még rosszabbul járna, hiszen az ő adóikból kapják a keresetüket. Az egész méltatlan, igazságtalan helyzet azok műve, akik a legnagyobb hatalmat gyakorolják és közben két kézzel tömik a saját és lakájaik zsebét abból a pénzből amivel neked, nekem és a belmagyar népesség összességének emberibb élete lehetne. Sokan már aligha számíthatunk békés, boldog, kínzó napi gondoktól mentes öregségre de legalább a fiatalabbak jövője érdekében jövő tavasszal el kell zavarnunk azt a kormányt amelyik a...
emerencia
@Cicamama55: folyt. rendszerváltás utáni kormányok közül a legnehezebb életet és a legkilátástalanabb jövőt hozta ránk.
1magyar
Rohadjon meg minden olyan vezető aki az uniós polgárok nyugdíjkorhatárát felemelve eltartatja még az afrikai migránsokat is akik szaporodnak mint a nyúl. Dolgozni nem tudnak és nem is akarnak.
Cicamama55
@emerencia: Maximálisan egyetértek Veled!
emerencia
@1magyar: Az unió fejlett országaiban van lehetőség 61 év felett a nyugdíjba menetelre anélkül, hogy az embernek több évtized munka után az öregkori kínzó szegénységgel kelljen szembenéznie. Részmunkaidőben dolgozhatnak tovább, ha akarnak. Mivel egész életükben magasabb volt az életszínvonaluk, az egészségügyi ellátásuk és a munkahelyeiken a munka és egészségvédelem a miénknél, többségük marad még.

Nem hiszem, hogy van még egy olyan ország a magyaron kívül az EU-ban, ahol még az ötvenen felüli munkavállalóknak is emelték a nyugdíjkorhatárát (Bajnai 2009) majd orbán befagyasztotta a nyugdíjkorhatárt. Még a vállalatoknak sem engedi meg, hogy a megfáradt dolgozóiknak az utolsó öt évre előre kifizessék a nyugdíjat a postaköltséggel együtt. (Az MSZP kormány idején még így el lehetett menni un. korengedménnyel mely a költségvetésnek egyetlen fillérjébe sem került.) Orbán ezt is megszüntette szimpla gonoszságból, és a kérdést elintézte a nők negyvennel amely nemcsak irreálisan sokba kerül, hanem még igazságtalan is a férfiakkal és a többi idősb nővel szemben. Az már csak hab a tortán, hogy azt hazudják, hogy ez a nőknek jár pedig a szolgálati idő diszkriminatív beszámítása miatt sokan kiesnek belőle. A kiváltságos kedvezményezettek viszont még fiatalon vállalhatnak munkát a versenyszférában és így + még egy jövedelmet kapnak a nyugdíjuk mellett.

Ezt a pénzt dolgoztatja le velünk és nem érdekli, hogy bírjuk-e még!

Mire mi nyugdíjba kerülünk már olyan tropa lesz az egészségünk, hogy aligha fogunk sokáig élni, ezáltal megspórolja a nyugdíjunkat is. Semmi köze ehhez menekülteknek. Ez csak egy a bennszülött magyar lakosságot érintő költséghatékonyan kivitelezett genocídium.
1magyar
@emerencia: A menekülteken kívül mindenben egyetértek veled.
De, hogy Orbán miért szüntette meg a korengedményes nyugdíjat ha a költségvetésnek nem került egy fillérjébe sem azt nem értem, de pofátlanság volt a részéről.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.