A fekvőbeteg-ellátó intézmények egyharmada 10 vagy annál kevesebb fertőzést jelzett, egyharmaduk viszont az átlagosnál többet.

Tavaly 1481 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval (MRK) is megfertőződött beteg halt meg a kórházakban, az elhunytak közül 174 esetben a fertőzés volt a halál oka, vagy közrejátszott abban – írta a Magyar Nemzet az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentésére hivatkozva.

A fekvőbeteg-ellátó intézményeknek 2006 szeptembere óta kell jelenteniük a jogszabályban meghatározott multirezisztens kórokozók által előidézett, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket.

A lap birtokába került jelentés szerint tavaly 4830 MRK-fertőzést jelentettek, míg 2015-ben ennél kevesebbet, 4187-et, 2014-ben pedig 3998-at. A fekvőbeteg-ellátó intézmények egyharmada 10 vagy annál kevesebb fertőzést jelzett, egyharmaduk viszont az átlagosnál többet.

Tavaly 174 beteget ölt meg kórházi fertőzés

Azt, hogy mely kórházakban volt magasabb fertőzésszám, nem hozzák nyilvánosságra – írta a lap.

Ha figyelembe vesszük a jelentő intézmények betegforgalmát, akkor tavaly országosan tízezer betegre 23,4 MRK-fertőzés jutott a jelentés alapján. A leggyakrabban húgyúti fertőzések fordultak elő, az összes bejelentett eset 28 százalékát tették ki.

Az MRK okozta sebfertőzések az előző évhez hasonlóan második helyre kerültek, ezt követi a véráramfertőzés és a kórházi kezeléssel összefüggő tüdőgyulladás.

A Magyar Nemzet cikke szerint a fertőzéseket elszenvedő betegek többsége továbbra is a 60 év feletti korosztályba tartozik.

(MTI/Magyar Nemzet/hvg.hu)

Cikk- és címlapkép: Youtube

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Egyszer egy fiatal doki elmesélte, hogy hogyan küzdenek Angliában a mindennapi orvosi munka során a fertőzések ellen. Itthon viszont sóherség és szemlélet hiányában képtelenség bevezetni azokat a módszereket. Gondolom, nem is cél valójában, hogy mindenki meggyógyuljon. :-(((((
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
emerencia
Egyszer egy fiatal doki elmesélte, hogy hogyan küzdenek Angliában a mindennapi orvosi munka során a fertőzések ellen. Itthon viszont sóherség és szemlélet hiányában képtelenség bevezetni azokat a módszereket. Gondolom, nem is cél valójában, hogy mindenki meggyógyuljon. :-(((((
Levendula
@emerencia: Amikor eü-i dolgozók vécézés után nem mosnak kezet, akkor miről beszélünk???
emerencia
@Levendula: Ez is egy örökölt probléma. Az átkosban a gyerekek kézmosós doktorbácsinak hívták a helyettesítő japán körzeti gyerekorvost. Egyes felnőttek szerint az állandó kézmosási mániájával csak húzta a rendelési időt.
wagabund
..."a fertőzéseket elszenvedő betegek többsége továbbra is a 60 év feletti korosztályba tartozik."..

akkor ennyi embernek nem kell fizetni nyugdíjat? hmmm...gyanús...nagyon gyanús...
Jozefina
"A lap birtokába került jelentés szerint tavaly 4830 MRK-fertőzést jelentettek, míg 2015-ben ennél kevesebbet, 4187-et, 2014-ben pedig 3998-at. A fekvőbeteg-ellátó intézmények egyharmada 10 vagy annál kevesebb fertőzést jelzett, egyharmaduk viszont az átlagosnál többet."
Éljen a NER??? Idióták szavazzatok a fidesz-kdnp-re és ov-ra!!!
magyarbakancs
Sok indokolatlan antibiotikum szedése rezisztensé teszi a baktériumokat.
A nem megfelelő seb kezelés ,és a különféle szövődmények is veszélyesek a betegre.
Hellcat
Na ezért kell vietnámban kórházat építenünk...mert itt már minden kurva jó...
tudode
"Halálos" vétek - többek között az -, hogy a kórházaknál "IS" KISZERVEZTÉK a takarítást, klf-k alkalmazottai alulfizetetten, éhbérért látják el ezt a munkát.
..
Saját tapasztalatom kórházi ellátásom során:
- minden takarító használ egy takarító kocsit, amelynek a tartályát műszak kezdéskor megtöltik vízzel, és egy egész osztály mocskát, víz-, netán fertőtlenítő csere nélkül mennek végig az osztályon,
-- hánytálca helyett a mosdóba távolítják el többnyire a hirtelen kikívánkozó testnedvet, a mosdó eldugul általában, pumpa sem a takarítóknál, sem az osztályon nincs.
- időnként előfordul, hogy a betegek mellécéloznak a WC-nek, amivel a takarító morgások közepette, mondván ő nem erre szegődött, maszatolja össze akár az egész osztályt a melléktermékkel.
- aztán előfordul az is, hogy a beteg nem jut el a mosdóig, és a mellékterméket ott végzi el, ahol éppen jár,
- annyira kevés orvos, és nővér van, hogy ha valaki éjjel rosszabbul, lesz, jó ha a járóképes beteg talál segítséget, v végső esetben kihívja a mentőket.
- 40 fokos melegben a melegvíz szolgáltatás úgy működött, hogy délután kinyitották a csapot, és jó ha 20 h körül megékezett a szétrohadt csővezetékeken keresztül a langyos víz a fekvőbetegek lemosásához,
- egy csomó gyógyszert, kötszert, fekvő betegnek pelenkát a betegnek kell beszereztetnie,
- stb.,
- stb..
- Természetesen, v mégsem természetes, kézfertőtlenít csak akkor kerül elő, ha zár alá rendelik a szobát, vagy az osztályt.
.
Jó szokásához híven pártunk-, és kormányunk kiszervezte az államosított kórházakat "is", valami egészségügyi alapellátási igazgatósághoz, odalökve valamennyi forrást, aztán mire eljut az eü. intézményekhez valamennyi, SE PÉNZ, SE POSZTÓ!
.
Magam részéről az alapbetegségemen felül tüdőgyulladással, és húgyúti fertőzéssel távoztam az egyik fővárosi kórházból, hálát adva a sorsnak, hogy TÚLÉLTEM a KÓRHÁZI ELLÁTÁST!
tudode
Jav.
... természetes, kézfertőtlenítő csak ...
wagabund
@tudode: tűpontos a tapasztalati leírásod...anyósom próbált megúszni minden fertőzést, ami az általad felsoroltakból(is) ered(het)...mindenféle maszkot, strilkendőt, szprét, zselét vittünk neki..amivel bevitték, azt sikeresen kezelték, gyógyultan (és boldogan) távozott..
aztán egy év múlva a Kékgyolyóban közölt diagnózis után már nem kellett neki semmi.
tudode
Őszinte részvétem, és elmarasztalásom a társadalomnak amiatt, hogy ez a FÉLREVEZETETT ORSZÁG eltűri ennek piti, állandóan "mosakodó" URIZÁLÓ BAGÁZSNAK a hadicseleit!!!
Már emútnégyévezniük kelene az emútnyocév helyett, mert a KIALAKULT CSOTROGÁNY helyzet az ő saruk.
Szégyen az amit a TAGORSZÁGOK HATÁSKÖRÉBEN maradt feladataikkal tesznek.
ROHAD MINDEN a stadionerdők árnyékában!
kukac50
A Fidesztől csak a pénzelvonásokra telik,wc papírra kézfertőtlenítőre állandóhelyben levő takarítóra sem, cégek nagyából takarítanak.
1magyar
Jól megfizetett takarítókra és természetesen szigorú számonkérésre van szükség, na meg nem középkori épületekre amit nem lehet sterilen takarítani!
A takarítócégeknél is a vezető jár jól anyagilag.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.