Szijjártó Péter nem kertelt, kijelentette: a nyelvtörvény aláírása fájni fog az ukránoknak.

Magyarország az Európai Unióban blokkolni és vétózni fog minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek, miután Petro Porosenko ukrán elnök, mint azt megírtuk, szignózta az új oktatási törvényt.

Az ukránok elfelejthetik az európai integrációt – így áll bosszút Magyarország Ukrajnán

Fotó és nyitókép: Külgazdasági és Külügyminisztérium

"Garantáljuk, hogy Ukrajnának mindez fájni fog a jövőben"

- fogalmazott a jogszabály aláírásával kapcsolatban a magyar diplomácia vezetője.

Szégyen és gyalázat

Szijjártó Péter szavai szerint szégyen és gyalázat, hogy Ukrajna elnöke aláírta az oktatási törvényt. A jogszabály a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása miatt komoly tiltakozásokat váltott ki belföldön és külföldön, köztük Magyarországon is. A törvény alapján a nemzeti kisebbségeknek ötödik osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.

Távolodnak Európától

Porosenko elnök eddig arról beszélt, hogy Ukrajnát közelebb akarja vinni Európához, a mostani döntésével azonban "jó messzire távolodott Európától, éppen az ellentétes irányba tett egy hatalmas lépést" – mondta Szijjártó Péter.

Petro Porosenko eddig európai Ukrajnáról beszélt – folytatta –, de "ezt gyakorlatilag innentől kezdve el is felejtheti", tekintettel arra, hogy Magyarország minden létező fórumon, minden nemzetközi szervezetben, elsősorban az EU-ban, blokkolni fog minden olyan kezdeményezést, amely Ukrajnának kedvező lenne.

Felejtsék el az európai integrációt

Most, hogy az EU-Ukrajna közötti társulási megállapodás, valamint az ukránok vízummentessége életbe lépett, az ukránok "azt az álmot dédelgetik", hogy a keleti partnerség jegyében még tovább lépnek az európai integráció felé vezető úton.

"Na, ezt most pont elfelejthetik"

- jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzátette: az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelenleg zajló ülésén Magyarország meg fog vétózni minden olyan EU-s felszólalást vagy álláspontot, amely nem ítéli el Ukrajnát kellő erélyességgel és kellő határozottsággal.

Az Országgyűlés bizottsága támogatja a kemény fellépést

Az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága támogatja "a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről" szóló országgyűlési határozatban foglaltakat.

A testület keddi ülésén, 11 igennel, 2 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában kimondta: támogatja a határozatban foglaltakat, "különös tekintettel arra a körülményre, hogy a határozatban elítélt, nemzetiségi oktatási és anyanyelvhasználati jogokat sértő ukrán oktatási törvény – a kárpátaljai magyarság mellett – az országgyűlési szószólók által Magyarországon képviselt és Ukrajnában is élő nemzetiségi közösségeket (bolgárokat, görögöket, lengyeleket, németeket, örményeket, romákat, románokat és szlovákokat) ugyancsak sújtja".

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Sikerült egy újabb barátra szert tenni. És ráadásul közvetlenül itt, a kertek alatt.
Egyébiránt nem a magyar nyelv oktatását tiltották meg, hanem ukránul kell az iskolában tanulni a tantárgyakat. Tehát azon a nyelven, amin utána munkát vállal, a munkahelyén el kell látnia a feladatait. Sehol nincs, hogy nem tanulhatja a magyar nyelvet, csak az, hogy az állampolgársága nyelvén kell a felsőbb iskoláit elvégezni.
Mi kijelentjük, hogy az oktatás magyar belügy (lásd CEU) és amikor az ukránok ugyanerre hivatkoznak, akkor a Vezér és talpnyalói diszkriminációról harsognak. Gyerekek, óvatosan azzal a bizonyos kettős mércével. Nem a lóláb, már az egész ló, mi több a ménes is...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy! Ha jól emlékszem Széchenyi mondta.
Azért Ő talán nem "seggnyaló"
staro2
Aki járt már az ukrán-magyar határátkelők valamelyikén,netán szállított is arrafelé valaimit (árut,segélyszállítmányt,bármit) pontosan tudja, hogy az ukrán hatóságok mennyi mindent megtehetnek.
Megnehezíthetik,sőt megtagadhatják az átkelést bármilyen mondvacsinált indokkal.
(Hogy érezzétek ennek az abszurditását:a sszarvasmarha agyvelőgyulladás időszakában minden állati termék bevitelét megtiltották. Velem kirakatták a segélyszállítmányból a mézet ,mondván, hogy a méh is állat)
Lehet vegzálni a naponta dolgozni átjáró ezreket
Ha politikai akarat van rá, le lehet vadászni a magyar rendszámú személy és teherautókat úgy hogy ezután a környékre ne menjenek.
Adinisztratív eljárásokkal el lehetetleníthető az 1-4 osztályok magyar tanulása is és az ungvári felsőfokú képzés.
Meg lehet nehezíteni a magyarországon szerzett diploma honosítását .
Ha nekem kapásból ennyi eszebe jutott, mennyi mindent kitalálhat az ukrán szijjártó az ukrán orbán az ukrán lázár és az ukrán habony.
Éppen ezért állítom, hogy mostanában ekkora öndólt még ezek a debilek sem nagyon lőttek.
vadsanca
@Nessy: De neki sem volt nyelvvizsgája! Önszorgalommal sok mindent el lehet érni, de ne legyen kötelező. Ha ebben az országban akarok élni, akkor a hivatalos államnyelvet legyen kötelező használni!
Amúgy meg nem neveztem meg senkit a seggnyalással kapcsolatban! A vezéreink akiket "megválasztottunk" az elmúlt 27 évben Ők a felelősek hazánk lenézésével kapcsolatban, Tehát nem javult semmi az emlegetett 40 évhez képest. Orbán mostanában dicsőíti az országot, ezzel szemben a nyugat és az unió kihasznál bennünket. Ha ezt nem veszik észre, akkor tényleg valami probléma van a fejekben.
Talán nyugaton egy gondolat van magyarul, -Ne lopj!- Emlékezz rá volt idő amikor ez trendi volt a szomszédban.
Pl. a németek az angolok és a franciák miért nem tanulnak magyarul? Rájuk nem illik ez a mondás?
JAJMÁR
@vadsanca: Mi magyarok kb. pont attól vagyunk magyarok, hogy nem lehet megtanilni egy idegen nyelvet sem az àllami oktatàsban. Azt kizàrólag magànùton vagy ònszorgalombòl...
LEHET berzenkedni a vilàgnyelvek ellen, de hülyesèg. Nem igaz, hogy nyelvismeret nèlkül is lehet tartósan boldogulni külföldön. Minősègi különbsèg van a nyelvet jól beszèlő ès a nem beszèlő lehetősègei között.
A kötelező nyelvvizsga pedig lehet elvàràs egyetemi kèpzèsben. Az màs kèrdès, hogy milyen.

Nem èrtem mi a bajod, nem fogja attól senki "becsülni" a magyart, ha nem lesz kötelező nyelvvizsga, csak mèg kevesebben tudnànak idegen nyelvet, az pedig nem dicsősèg.
vadsanca
@JAJMÁR: Értelmezd gondolataim! Én Magyarország szuverenitását próbáltam előtérbe helyezni. Igaz, ha elmegyek egy másik országba, joggal várják el, hogy az Ő nyelvükön kommunikáljak. Ezt mi miért nem tesszük meg? (Miért kell a vendég nyelvét használni, vagy az angolt?) Azért mert be vagyunk szarva a világtól!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.