Szijjártó Péter nem kertelt, kijelentette: a nyelvtörvény aláírása fájni fog az ukránoknak.

Magyarország az Európai Unióban blokkolni és vétózni fog minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek, miután Petro Porosenko ukrán elnök, mint azt megírtuk, szignózta az új oktatási törvényt.

Az ukránok elfelejthetik az európai integrációt – így áll bosszút Magyarország Ukrajnán

Fotó és nyitókép: Külgazdasági és Külügyminisztérium

"Garantáljuk, hogy Ukrajnának mindez fájni fog a jövőben"

- fogalmazott a jogszabály aláírásával kapcsolatban a magyar diplomácia vezetője.

Szégyen és gyalázat

Szijjártó Péter szavai szerint szégyen és gyalázat, hogy Ukrajna elnöke aláírta az oktatási törvényt. A jogszabály a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása miatt komoly tiltakozásokat váltott ki belföldön és külföldön, köztük Magyarországon is. A törvény alapján a nemzeti kisebbségeknek ötödik osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.

Távolodnak Európától

Porosenko elnök eddig arról beszélt, hogy Ukrajnát közelebb akarja vinni Európához, a mostani döntésével azonban "jó messzire távolodott Európától, éppen az ellentétes irányba tett egy hatalmas lépést" – mondta Szijjártó Péter.

Petro Porosenko eddig európai Ukrajnáról beszélt – folytatta –, de "ezt gyakorlatilag innentől kezdve el is felejtheti", tekintettel arra, hogy Magyarország minden létező fórumon, minden nemzetközi szervezetben, elsősorban az EU-ban, blokkolni fog minden olyan kezdeményezést, amely Ukrajnának kedvező lenne.

Felejtsék el az európai integrációt

Most, hogy az EU-Ukrajna közötti társulási megállapodás, valamint az ukránok vízummentessége életbe lépett, az ukránok "azt az álmot dédelgetik", hogy a keleti partnerség jegyében még tovább lépnek az európai integráció felé vezető úton.

"Na, ezt most pont elfelejthetik"

- jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzátette: az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelenleg zajló ülésén Magyarország meg fog vétózni minden olyan EU-s felszólalást vagy álláspontot, amely nem ítéli el Ukrajnát kellő erélyességgel és kellő határozottsággal.

Az Országgyűlés bizottsága támogatja a kemény fellépést

Az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága támogatja "a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről" szóló országgyűlési határozatban foglaltakat.

A testület keddi ülésén, 11 igennel, 2 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában kimondta: támogatja a határozatban foglaltakat, "különös tekintettel arra a körülményre, hogy a határozatban elítélt, nemzetiségi oktatási és anyanyelvhasználati jogokat sértő ukrán oktatási törvény – a kárpátaljai magyarság mellett – az országgyűlési szószólók által Magyarországon képviselt és Ukrajnában is élő nemzetiségi közösségeket (bolgárokat, görögöket, lengyeleket, németeket, örményeket, romákat, románokat és szlovákokat) ugyancsak sújtja".

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Sikerült egy újabb barátra szert tenni. És ráadásul közvetlenül itt, a kertek alatt.
Egyébiránt nem a magyar nyelv oktatását tiltották meg, hanem ukránul kell az iskolában tanulni a tantárgyakat. Tehát azon a nyelven, amin utána munkát vállal, a munkahelyén el kell látnia a feladatait. Sehol nincs, hogy nem tanulhatja a magyar nyelvet, csak az, hogy az állampolgársága nyelvén kell a felsőbb iskoláit elvégezni.
Mi kijelentjük, hogy az oktatás magyar belügy (lásd CEU) és amikor az ukránok ugyanerre hivatkoznak, akkor a Vezér és talpnyalói diszkriminációról harsognak. Gyerekek, óvatosan azzal a bizonyos kettős mércével. Nem a lóláb, már az egész ló, mi több a ménes is...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
@Tavryni őrnagy: Szerinted mit tudnak csinalni? A karpataljai magyarokat ugyis eroszakkal besoroztak most az oroszok elleni balheban, szerintem akkora kereskedelmi forgalmunk nincs veluk, es ha elzarnak az olajcsapot, akkor lehet, hogy mi nem kapnank egy darabig olajat, de hogy ezt az oroszok azonnal megtorolnak, az is biztos.
Ennek az idiota poroscsenkonak sokkal tobbet kellene felmutatnia, hogy a nyugat elfogadja oket, nem pedig azt, amit most csinal.
Te milyen visszavagasra gondolsz?
karma1
Amekkora pukkancs a petya, ez is egy eleg meresz lepes volt, de lehet, hogy ezt sem igy kellett volna.
silber13
@Tavryni őrnagy: Az ukránoknak nagyon sok lehetőségük van a visszavágásra! Ezt jobb, ha abban a csöppnyi eszében tartja a zseléagyú szopott makaróni!
Nessy
Érdekes, ha a mi dolgainkról mondanak véleményt, ami nem tetszik Orbánéknak, akkor meg vannak sértődve, és mindenki minket bánt, amit persze kikérünk magunknak!
Hogy mi zsarolunk más államot, az természetes! Szavazatokért mindent.
F_Viktor
A világ majma ilyenkor elfelejti, hogy Szlovákiában szlovák pártot támogatnak anyagilag, de ugyanez elmondható Romániába esetében is azzal a különbséggel, hogy utóbbi országban személyesen teljes gőzzel kampányolnak a magyar kormánytagok, a magyar miniszterelnök!
tudode
Van abban logika, hogy az Ukrajnában élő magyar kisebbségnek gyerekeknek MEG KELL TANULNIA országa nyelvét, mert felnőtt korukban ha nem tanulják meg HOGY TUDNAK BOLDOGULNI?
.
Svédországban például a migráns magyar gyermekek 10 éves korukban anyanyelvi szinten beszélik a svéd nyelvet, tanítják őket angolra.
.
Petyáéknak zusammen a saját, szinte minden szinten SZÉTZÜLLESZTETT országukban kellene sepregetniük, KÜLÖNÖSEN A NYELVTANULÁST ILLETŐEN!
.
Hogy fordulhat elő az, hogy RENGETEGEN AZÉRT NEM KAPJÁK MEG A DIPLOMÁJUKAT, mert nem beszélik "csak" az anyanyelvüket, és KÉPTELENEK KILIHEGNI PL. A KÖZÉPSZINTŰ ANGOL NYELVET, mert a családja a TEMPLOM EGERE???
RonaGyuri
bunkókám, miattad nekünk is nagyon sok fog fájni. A te/ti arrogáns pofátlankodásaidat nem fogják elfelejteni! =))
Sámannus
Kis takony kérdezd meg Jeszenszkyt hogyan kell csinyáni.
Sámannus
Üres fejjel ugrál a kölök. Még nézni is rossz.
Jozefina
Kicsi hülye arról titeket már senki nem fog megkérdezni, hogy akarjátok-e, vagy sem Ukrajna csatlakozását!!!
36
Fel kell mondani az 1991-es ukrán-magyar szerződést, amiben Ukrajnát önálló államnak ismeri el Magyarország.
Eladott Ország
Meg arról van szó, hogy Orbán Nyugat-Európában már kívülálló ,outsider. Egyébként meg mennyivel különb a helyzet Szlovákiában vagy Romániában. Semmivel. Kivont karddal, csörtetve, nem lehet politizálni, ez már sajnos a magyar történelemben mindig beigazolódott.
Eladott Ország
Az antikommunista lázadó, akinek meggyőződése, hogy ő fingja a passzátszelet. A sárga/vörös csillag árnyékában. Beszarás. Az meg méginkább, hogy senki nem fogja elküldeni a szemétdombra ezt a szerencsétlen passzátszél-fingó humanoidot, ez kizárólag a magyar emberek lehetősége. Még mindig érdemes lenne meggondolni, merre tovább, mert ennek iszonyatos vége lesz.
solidedge
Ezzel a pökhendi kijelentéssel jól alá lehet vágni az ukrajnai magyaroknak. Erről több, mint valószínű Ukrajna gondodkodni is fog.
peterkelemen
Mekkora hisztit csinálnak a nagy semmiből. Kérdem én például a Németországba kimenekülő magyarok talán magyarul tanulnak magyar iskolákban??? Nem. Ez is olyan mesterséges hisztáriakeltés, mint a migránshisztéria.
nemfideszes
Ne hisztizz Petike! Ők is csak "homogén nemzetállamot" akarnak, mint a gazdád...
iluminati
Magyar kormány nem csak itthon akar dirigálni...viszont nekik nem lehet megmondani semmit...innen midenki elmegy..már egy megyében elfog férni magyar lakosság... ne így kapadozzon... nincs értelme...A kis búbos vöcsök jobb lenne ha lemondana...ezt "NYUGATON ÍGY SZOKTÁK"
picike1
mert ugye az "Isten a bosszuállásnak" is istenne ,,de mi lesz ha visszafelé sül el a puska !@36: csak óvatosan
nezelodo
Ne kiabálj zselés, tudható volt, hogy a diplomáciátokat is a bosszú vezérli, akárcsak a saját állampolgáraik elleni intézkedéseiteket, Orbán nyolc évi mellőzöttségéért, vagy mert nem ért veletek egyet valaki.
Hellcat
A qrbán kormány a kettős állampolgársággal, tusványossal, délvidéki kampányba való beleszállással gyakorlatilag odapiszkít majdnem minden szomszédos ország belpolitikájába...most meg hatalmas a felháborodás ha valaki a saját országában hoz egy törvényt?
Pálinkás Pál
Tarajos pepe...kár volt megszólalnod...majd megint betartanak jobban a kárpátaljaiaknak,azt vinnyoghatsz te hülye!!!
namihami
Sikerült egy újabb barátra szert tenni. És ráadásul közvetlenül itt, a kertek alatt.
Egyébiránt nem a magyar nyelv oktatását tiltották meg, hanem ukránul kell az iskolában tanulni a tantárgyakat. Tehát azon a nyelven, amin utána munkát vállal, a munkahelyén el kell látnia a feladatait. Sehol nincs, hogy nem tanulhatja a magyar nyelvet, csak az, hogy az állampolgársága nyelvén kell a felsőbb iskoláit elvégezni.
Mi kijelentjük, hogy az oktatás magyar belügy (lásd CEU) és amikor az ukránok ugyanerre hivatkoznak, akkor a Vezér és talpnyalói diszkriminációról harsognak. Gyerekek, óvatosan azzal a bizonyos kettős mércével. Nem a lóláb, már az egész ló, mi több a ménes is...
papa.49
Szerencsétlen zselésüresfejű szopottszar ez várható volt, megint abba pofáztok bele amihez SEMMI KÖZÖTÖK !!!
nevemnick
Egy fagyökérben is több diplomáciai érzék van, mint ebben az izében.
Egyáltalán van neki valami diplomáciai képzettsége?
Vagy ha van, akkor valami OKJ-s lehet...
reagens
Mitől bosszú az, hogy a kormány kiáll az ukrajnai magyarság nemzetiségi jogaiért?
ittott
@namihami: ezzel vége a magyar nyelvnek is. nem lesz magyar nyelvű tanár, mert nem képeznek... gondokozz
namihami
@ittott: Miért ne képeznének? Azon az egyetemen, amelyiknek van magyartanár-szaka, ott lesz nyelvi képzés is.
Nem a tanulást tiltották be, hanem az állam nyelve lett az oktatás nyelve. Ne öntsd ki a fűrdővizet a gyerekkel. Itthon is van idegennyelvi tanárképzés, mégis magyar az egyetem nyelve. Nincs német-, orosz (még)- vagy olasznyelvű egyetem. Tanár mégis akad.
dr. prédikátor
Istenem! De szívesen látnám már hogy valahol rendesen szájbabasznák ezt a tahó zselés gecit!!!Egy szívlapáttal!!!
lusta
Egy kis hazai tükör kell csak. Mit szólna hozzá a mindenkori kormány és persze a lakosság, ha magyarországi iskolákban a nemzetiségek csak az adott nemzetiségi nyelven tanulnának és az iskolákat elvégezve gyakorlatilag nem ismernék a már felnőttek a magyar nyelvet?
vadsanca
Szeretném a gondolatom egy érdekes jelzővel kezdeni, de gondoljon mindenki amire akar!
Lehet, hogy az Ukránok nem is akarnak integrálódni az EU-val. A másik, hogy meg akarják őrizni az identitásukat. Ezért kötelezik az ukrán nyelvet az országukban.
Nézzünk szét nálunk! Mi mindenki nyelvén beszélünk, -vagy inkább mindenkinek a seggét nyaljuk,- és közben az EU-ban szarnak ránk. Vegyünk bizonyos információkat a mindennapi életben, nem igazán van magyar tájékoztatás határainkon túl. De mi! Nekünk is észhez kéne már térni!
A közép- és felsőoktatást is el tudnám képzelni Magyarországon kizárólag MAGYAR nyelven.
Ha tehetném teljesen megszüntetném az idegen nyelvű kommunikációt hazánkban. Ha valaki idejön rendelkezzen némi nyelvismerettel, pont úgy ahogy tőlünk mások elvárják.
Még valami. Miért is van idegennyelvű kötelező nyelvvizsga nálunk?
Nessy
Azért nem valószinű, hogy egy tízmilliós kis ország nyelvét mindenki megtanulja. Az is igaz, hogy a magyar nyelvoktatás tesz róla, hogy még véletlenűl se tudjunk idegen nyelven beszélni. Remekül tudunk conjugálni, declinálni, de beszélni azt nem. Nyolc évi orosz tanulás után kitűnően tudtam Tatjána levelét, de gondban voltam mikor egy pohár vizet kértem.
Az sem volt semmi, amikor tavaly Bécsben Nyitrai diákokkal csak angolul tudtam beszélni. Szerencsére ott sem jobb a nyelv oktatás, mint nálunk, úgy hogy bevetettük a nemzetközi kézzel - lábbal segítséget.
JAJMÁR
@namihami:Azt biztosan tudom, hogy nàlunk van nèmet ès horvàt nyelvű àltalànos iskolai oktatàs. Nem tùl sok ilyen iskola van, de van, a lehetœsèg adott, (Egyébkènt jòk is, nem szenvednek lètszàmhiànytòl, a túljelentkezèstől inkàbb).

Persze amúgy ebben az orszàgban is az oktatàs ès az àllam nyelve a magyar.
JAJMÁR
@vadsanca: 22:12 Szerintem az oktatàsban ès plàne a felsőoktatàsban, nem megszüntetni, hanem szèlesíteni kellene az idegen nyel tanulàsàt, hogy minèl többen minèl több nyelvet beszèljenek. Az identitàs nem azon mùlik, hogy embereket bezàrjanak egy körbekerìtett területre, ahonnan màr csak azèrt sincs lehetösège kimenni, mert nem ismer màs nyelvet, A vilàgbòl csak annyit èrt meg, amennyit odadobnak neki. Az nem identitàs, hanem fogsàg.
JAJMÁR
A magyar kormàny az ukrajnai magyarokon is "bosszút " àll?
vadsanca
@JAJMÁR: A szociban is volt lehetőség magánúton idegennyelvet tanulni. Ez nincs betiltva és ahhoz meg ,hogy érvényesüljön idegenben az ember ahhoz nem kell nyelvvizsga! Ez is csak a bevételről szól!
Úgyhogy mi magyarok igazán legyünk magyarok! Lehet az ukránok elkezdtek valamit: Bennük van bátorság és nem az a seggnyaló nemzet, mint a magyar.
Nessy
Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy! Ha jól emlékszem Széchenyi mondta.
Azért Ő talán nem "seggnyaló"
staro2
Aki járt már az ukrán-magyar határátkelők valamelyikén,netán szállított is arrafelé valaimit (árut,segélyszállítmányt,bármit) pontosan tudja, hogy az ukrán hatóságok mennyi mindent megtehetnek.
Megnehezíthetik,sőt megtagadhatják az átkelést bármilyen mondvacsinált indokkal.
(Hogy érezzétek ennek az abszurditását:a sszarvasmarha agyvelőgyulladás időszakában minden állati termék bevitelét megtiltották. Velem kirakatták a segélyszállítmányból a mézet ,mondván, hogy a méh is állat)
Lehet vegzálni a naponta dolgozni átjáró ezreket
Ha politikai akarat van rá, le lehet vadászni a magyar rendszámú személy és teherautókat úgy hogy ezután a környékre ne menjenek.
Adinisztratív eljárásokkal el lehetetleníthető az 1-4 osztályok magyar tanulása is és az ungvári felsőfokú képzés.
Meg lehet nehezíteni a magyarországon szerzett diploma honosítását .
Ha nekem kapásból ennyi eszebe jutott, mennyi mindent kitalálhat az ukrán szijjártó az ukrán orbán az ukrán lázár és az ukrán habony.
Éppen ezért állítom, hogy mostanában ekkora öndólt még ezek a debilek sem nagyon lőttek.
vadsanca
@Nessy: De neki sem volt nyelvvizsgája! Önszorgalommal sok mindent el lehet érni, de ne legyen kötelező. Ha ebben az országban akarok élni, akkor a hivatalos államnyelvet legyen kötelező használni!
Amúgy meg nem neveztem meg senkit a seggnyalással kapcsolatban! A vezéreink akiket "megválasztottunk" az elmúlt 27 évben Ők a felelősek hazánk lenézésével kapcsolatban, Tehát nem javult semmi az emlegetett 40 évhez képest. Orbán mostanában dicsőíti az országot, ezzel szemben a nyugat és az unió kihasznál bennünket. Ha ezt nem veszik észre, akkor tényleg valami probléma van a fejekben.
Talán nyugaton egy gondolat van magyarul, -Ne lopj!- Emlékezz rá volt idő amikor ez trendi volt a szomszédban.
Pl. a németek az angolok és a franciák miért nem tanulnak magyarul? Rájuk nem illik ez a mondás?
JAJMÁR
@vadsanca: Mi magyarok kb. pont attól vagyunk magyarok, hogy nem lehet megtanilni egy idegen nyelvet sem az àllami oktatàsban. Azt kizàrólag magànùton vagy ònszorgalombòl...
LEHET berzenkedni a vilàgnyelvek ellen, de hülyesèg. Nem igaz, hogy nyelvismeret nèlkül is lehet tartósan boldogulni külföldön. Minősègi különbsèg van a nyelvet jól beszèlő ès a nem beszèlő lehetősègei között.
A kötelező nyelvvizsga pedig lehet elvàràs egyetemi kèpzèsben. Az màs kèrdès, hogy milyen.

Nem èrtem mi a bajod, nem fogja attól senki "becsülni" a magyart, ha nem lesz kötelező nyelvvizsga, csak mèg kevesebben tudnànak idegen nyelvet, az pedig nem dicsősèg.
vadsanca
@JAJMÁR: Értelmezd gondolataim! Én Magyarország szuverenitását próbáltam előtérbe helyezni. Igaz, ha elmegyek egy másik országba, joggal várják el, hogy az Ő nyelvükön kommunikáljak. Ezt mi miért nem tesszük meg? (Miért kell a vendég nyelvét használni, vagy az angolt?) Azért mert be vagyunk szarva a világtól!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.