Simicskó István tárgyalt a Gripen-flotta jövőjéről is.

Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter és Simicskó István honvédelmi miniszter kedden folytatott megbeszélést a Honvédelmi Minisztériumban.

Peter Hultqvist svéd miniszter büszkeségét fejezte ki, hogy Magyarország volt az első olyan ország amellyel a Gripen-vadászgépek beszerzését illetően megállapodást kötöttek. Simicskó István – akkor államtitkárként – már akkor közreműködött a tárgyalásokon – emlékeztetett.

Svédekkel egyezkedett Magyarország a hadiipari együttműködésről – tartanak a keleti és déli veszélytől

Peter Hultqvist és Simicskó István közös sajtótájékoztatót tartott (Fotó és nyitókép: MTI/Bruzák Noémi)

Hozzátette: most is megállapodtak abban, hogy a Gripen-fegyverrendszerek tekintetében is elmélyítsék a két ország közötti együttműködést. Fontos, hogy érzékenyen tudjanak reagálni a felmerülő igényekre – jegyezte meg.

2001. december 20-án, Budapesten írták alá a tizennégy JAS-39 Gripen vadászrepülőgép 10 éves bérletéről szóló szerződést. 2005 közepére mind a tizennégyet rendszerbe állították a Magyar Honvédség légierejénél. A felek 2003-ban, majd 2012 módosították a Gripen megállapodást. Ez tartalmazta a költségvetési terhek csökkentését, a fizetési ütemezés módosítását, a futamidő tíz évvel történő meghosszabbítását és a kiképzési feladatok beemelését a megállapodásba. A szerződés abban is módosult, hogy 2026-ig bármikor lehetővé válik a gépek tulajdonjogának megszerzése.

Legutóbb a Magyar Honvédség két Gripenjének 2015-ös balesetei miatt volt szükség a bérleti szerződés módosítására.

Simicskó István elmondta, svéd kollégájával folytatott kétoldalú megbeszélésén szót váltottak általánosságban a biztonsági helyzetről, amely mindkét ország számára kihívásokat jelent. Ennek kapcsán érintették a keleti és déli irányból érkező veszélyeket, fenyegetéseket is.

Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter felhívta a figyelmet, hogy Svédország biztonsági helyzete is megváltozott az elmúlt években, melyben meghatározó volt a Krím oroszországi annexiója, az Ukrajnában folyó háború, s ezek miatt nyomás helyeződik a balti államokra is.

A miniszter azt is elmondta, hogy Svédország is döntött védelmi költségvetésének növeléséről. 2014 és 2020 között 24,7 százalékkal növekszik a védelemre fordítható keret.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél