A megengedett határérték háromszorosát meghaladó mennyiségű narancssárga színezéket mért a cseh hatóság a Thaiföldről származó, mangó ízesítésű kandírozott ananász szeletben, melyből Szlovákiába és Magyarországra is érkezett.

Hiperaktivitást okozhat a Magyarországra importált ananász

(Fotó: Pixabay, CC0)

A Narancssárga S színezék (E110) megengedett mennyiségének több mint háromszorosát mutatta ki a laboratóriumi vizsgálat. Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló rendelet értelmében a maximálisan megengedett mennyiség kandírozott gyümölcsök és zöldségek esetében 10 mg/kg, ezzel szemben a cseh hatóság 35,1 mg/kg-ot mért a termékben.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a Narancssárga S (E110) színezékre vonatkozóan 4 mg/testtömegkilogramm/nap ajánlott napi bevitelt határozott meg.

A Narancssárga S (E110) színezéket az ún. Azo- vagy Southampton színezékek közé sorolják.

E színezékek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók, egyes kutatások szerint azonban a nagyobb mennyiségben történő bevitelük gyermekek esetében hiperaktivitást okozhat, valamint allergiás reakciókat is kiválthat.

Éppen ezért az Európai Unió területén kötelező figyelmeztető feliratot („a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat") tenni minden olyan élelmiszerre, amely a hat szín valamelyikét tartalmazza.

(nebih)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
MANGÓ ízesítésű ANANÁSZ?
De kár, hogy nincs már a Torgyán. Mekkera üzleteket bonyolíthatna le hasonló termékek importja révén. Közönséges cseresznye (igaz, Chiléből), már a múlté, itt a jövő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.