Akár el is halaszthatja a szerdai ülésén a fővárosi közgyűlés a Római-parti mobilgátról szóló előterjesztést a Magyar Nemzet értesülései szerint.

Szerdai ülésén szavazna a fővárosi közgyűlés a Római-parti mobilgát part menti nyomvonalú építéséről, ám a Magyar Nemzet úgy értesült, hogy Tarlós István akár le is vetetheti az előterjesztést a napirendről, ugyanis várható, hogy civilek és ellenzéki politikusok fognak tiltakozni a helyszínen. 

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a parti mobil gát megépítéséről áprilisban hozott hatályos határozat fenntartását szeretné elérni a cikk szerint, másról nem nyitna vitát a közgyűlésben. Ugyanakkor Lányi András író, filozófus, környezetvédő épp a szakmai viták elmaradása miatt kérte még a múlt héten a döntés elhalasztását.

Ma szavazhat a római-parti mobilgátról a közgyűlés – vagy nem

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A cikk szerint annak ellenére, hogy döntés még nem született a kérdésben, a munkálatok előkészületei nem álltak le, a Pest Megyei Kormányhivatal csütörtökre hirdette ki a csillaghegyi öblözet árvízvédelmi munkálatainak környezettanulmányáról szóló közmeghallgatást. 

"A dokumentumot a Fővárosi Csatornázási Művek megbízásából 2017. szeptember 18-án véglegesítette az Utiber Kft., s az anyag kizárólag a Római-partra építendő védművel, a 3,1 kilométer hosszú Duna menti mobil gát megvalósításával foglalkozik. Az anyag tagadja azokat az állításokat, hogy a mobil gát fala 3,5 méter magasan elzárná a kilátást, ugyanis valójában árvízmentes időszakban fél méter magas fal lenne a parton, viszont a föld alá átlagosan 9 méter mélységbe nyúló úgynevezett szádfal épülne" – olvasható a cikkben.

Ez ellen tiltakozik Lányi András, szerinte – és több más civil és környezetvédő szerint – a part menti nyomvonal miatt az építkezések hatására több faj egyedei is kipusztulnának. A tervezők viszont úgy látják, a Natura 2000 természetvédelmi besorolású területekből mintegy 460 négyzetmétert érintenek közvetlenül a munkálatok, de sem az állat-, sem pedig a növényvilág nem sérül jelentősen.

A cikk szerint a tervezők azt írták, "elviselhető, hogy néhány tompa folyamkagyló, a halak közül a balin, a halványfoltú küllő, a német és magyar bucó, a selymes durbincs, a leánykoncér ivadéka elpusztul. Azt jósolják ugyanakkor: nem kerülnek veszélybe az eurázsiai hód, a közönséges vidra vagy a közönséges ürge egyedei, mert a munkálatok zavaró hatása miatt az állatok „elkerülik az érintett területet”.

(Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.