Mint kiderült, az elmúlt hetek edzőtermi razziái egy nemzetközi rendőrakció részei voltak, sikerült is leleplezniük egy illegális teljesítményfokozó szereket gyártó és forgalmazó nemzetközi bűnbandát.

Több mint százhatvanmillió forint értékben foglalt le csaknem százezer darab gyógyszert a rendőrség Magyarországon az elmúlt hetekben lezajlott Pangea elnevezésű, hamis és illegális gyógyszerek (pl.: kamagra zselé) kereskedelme elleni nemzetközi akcióban – jelentette be a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője szerdán Budapesten.

160 milliónyi illegális gyógyszert foglaltak le a nemzetközi akcióban Budapesten

1058 nyomozás 123 országban, 25 millió hamis tabletta

Ilku Lívia hozzátette: a szeptember 12. és 19. között, 123 ország mintegy 200 hatósága által tartott akció nemzetközi szinten is sikeres volt, 51 millió dollár (mintegy 13 milliárd forint) értékben foglaltak le összesen 25 millió hamis tablettát, ami rekordmennyiségnek számít. Világszerte 1058 nyomozás indult, 3584 weboldalt és 3000 online hirdetést függesztettek fel.

A gyógyszerhamisítás azért különösen veszélyes, mert ilyenkor nem csak a szellemi tulajdonjogot sérti a hamisító, de az illegális előállítás, szállítás során az elkövetők nem fizetnek járulékot, ráadásul az ilyen hamis gyógyszerek jelentős veszélyt jelentenek az egészségre is – írja a beszámolójában az MTI.

Ezzel párhuzamosan a rendőrség is beszámolt az akció részleteiről a Police.hu weboldalán. Eszerint a több ezer doboz teljesítményfokozó mellett 50 millió készpénzt is lefoglaltak a nemzetközi illegális teljesítményfokozókat gyártó és forgalmazó szervezet tagjainak elfogásakor.

Romániában készültek a magyar edzőtermekben feketén árult teljesítményfokozók

A rendőrség tájékoztatása szerint 2017. szeptember 12-én Debrecenben, Berettyóújfaluban, Földesen és Budapesten hat gyanúsítottat fogtak el a rendőrség munkatársai. A rendőrök 15 helyszínen, többek között debreceni, berettyóújfalui, budapesti lakásokban, illetve edzőtermekben tartottak házkutatásokat, amelynek eredményeként több ezer doboz teljesítményfokozó szert, illetve nem engedélyezett egészségügyi terméket, közel 50 millió forintot valamint több millió forint értékű valutát és nagy értékű személygépkocsikat foglaltak le.

160 milliónyi illegális gyógyszert foglaltak le a nemzetközi akcióban Budapesten

Az ügyészség egy korábbi közleménye szerint a leleplezett bűnszövetkezetnek rendőr tagjai is vannak, erre azonban a jelenlegi beszámolók már nem térnek ki.

A nyomozás adatai szerint a 42 éves Sz. Zsolt, a 38 éves B. Kornél, a 37 éves P. Tamás, és a 32 éves M. Dénes rendszeresen tiltott teljesítményfokozó szereket, valamint Magyarországon nem engedélyezett egészségügyi termékeket árult az ország több városában. A banda tagja volt a 63 éves L. Andrást is, aki P. Tamás megbízásából adott el a tiltott szerekből, illetve segítséget nyújtott a bűncselekmény elkövetésében. A nyomozók a bűncselekménnyel összefüggésbe hozták a 32 éves budapesti A. Krisztiánt is, aki nemcsak teljesítményfokozó szerekkel kereskedett, de mint a házkutatásnál kiderlt, marihuánával is.

A magyar Heisenberg önként adta fel magát

A 27 éves N. Endre önként adta fel magát a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon: őt azzal gyanúsítják, hogy Romániában rendszeresen gyártotta a többiek által forgalmazott tiltott teljesítményfokozó szereket és Magyarországon nem engedélyezett egészségügyi termékeket. A bíróság elrendelte a szervezet tagjainak előzetes letartóztatását.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus1
"A gyógyszerhamisítás azért különösen veszélyes, mert ilyenkor nem csak a szellemi tulajdonjogot sérti a hamisító, de az illegális előállítás, szállítás során az elkövetők nem fizetnek járulékot,"
kell a pénz stadionra meg a brüsszeli vízfejre
Equus1
nem mindegy, h 10.000 Ft-ot fizetsz egy Viagráért vagy 2.000-et egy ugyanolyan hatóanyagú Kamagráért. Nem mellékes: Németországban a Kamagra legális, itt, Nyugat-Ázsiban tiltott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.