31 járásban – köztük a leghátrányosabbakban – indul el októbertől a gyermekesély-program, az abban résztvevő önkormányzatok 4-500 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.

Október elsejétől indulnak a gyermekesélyprogramok az ország 31 járásában, amelyre a gyermekjóléti központok és az azokat fenntartó önkormányzatok pályáztak – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-vel.

A leghátrányosabb helyzetű járásokban komplex, öt éven át tartó program keretében megszervezik mindazon szolgáltatásokat, amelyek révén a gyermekek valós esélyeket kapnak, testi, lelki, erkölcsi fejlődésüket segítik.

A tájékoztatás szerint erről a "Legyen jobb a gyermekeknek!" nemzeti stratégia értékelő bizottságának ülésén esett szó, ahol felszólalt Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A közlés szerint a nyertes pályázók 400-500 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesülnek az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból.

Czibere Károly köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a kormány gyermekjóléti és gyermekvédelmi fejlesztésekre európai uniós forrásokból 95 milliárdot fordít a következő években – olvasható a közleményben.

Az ülés résztvevői tájékoztatást kaptak a 4,2 milliárd forint keretösszegű hátrányos helyzetű óvodások felzárkóztatását segítő pályázatról. A módszertani segítséget nyújtó programba mintegy 550 óvodát és 5500 gyermeket vonnak be, továbbá megvalósul 1100 óvodapedagógus továbbképzése is.

Az ülésén elhangzott, hogy több mint kétmilliárd forintból modellkísérleti program indul a gyermekjóléti szolgálatok szociális segítő tevékenységének fejlesztésére. Jelezték, hogy jövő szeptembertől kötelező feladat lesz az óvodai és iskolai segítő tevékenység megszervezése az ország 197 járásában.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.