De ezt a versenyt nem a fogyasztók kriminalizásával, hanem prevencióval, ártalomcsökkentéssel és a fiataloknak drog helyett jövőkép nyújtásával nyerhetnénk meg.

Az elmúlt három évben több mint 250 új tudatmódosító hatású hatóanyag jelent meg a drogpiacon, ami meghaladja a kifejlesztett gyógyszermolekulák számát – jelentette ki Zacher Gábor toxikológus pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

Dr. Zacher: a drogok száma gyorsabban nő, mint a gyógyszereké

Olcsóbbak és gyilkosabbak, mint bármely klasszikus drog

A Honvéd Kórház osztályvezető főorvosa annak kapcsán beszélt erről, hogy nemrég több magatehetetlen személyt vittek kórházba egy kőbányai villamosmegállóból, és az elmúlt hónapokban több hír is szerepelt a médiában a Hős utcai drogtanyákról. Mint kiderült, a villamosmegállóban rosszul lévők egy pegaclone elnevezésű szintetikus marihuánát fogyasztottak, amelynek a hatáserőssége harmincszorosa a természetesének, és amelyet a hatóságok azóta tiltólistára is tettek.

A többi mellé

Mint a főorvos elmondta, az elmúlt években dömpingszerűen árasztják el a piacot a szintetikus marihuánaszármazékok, a hallucinogének, a stimulánsok, az LSD és ketamin analógok, amelyet a szegényebb rétegek fogyasztanak. Ezzel együtt sokszor fogalmuk nincs a fogyasztóknak, hogy mit használnak.

Egy "biofüves" cigaretta csupán 300-400 forintba kerül, és egy hétvégén mintegy 300 ezren használnak tudatmódosító szert Magyarországon – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a magyar fogyasztást sokszorosan meghaladja néhány más európai országban a droghasználat, Csehország például Európa metamfetamin ellátója.

Európa legszigorúbb drogtörvénye helyett a prevenció volna a megoldás

Úgy vélekedett: a fogyasztás visszaszorítása alapvetően törvényekkel, a jog eszközével nem érhető el, ehelyett a prevenció a megoldás, az értékrend megváltoztatása és jövőkép biztosítása a fiatalság számára.

Ez viszont egy fél emberöltőt vesz igénybe – fogalmazott.

Végül kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az orvosi, gyógyítási célú marihuána legalizálása hamarosan Magyarországon is a figyelem középpontjába kerül.

Fotó és címlapkép: Wikipedia / Thaler – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Nagyon bölcsen mondta: jövőképet a drog helyett!
KisGenyo2
@1magyar: A (meg)mondás része az már régóta nagyon bölcs és nagyon megy is. A valóság viszont ezzel teljesen ellentétes.
bakegya
A JÖVŐ KÉPEnepszava.hu/cikk/1141797-felhaborito-gyalazatos-orban-mem-jelent-meg-a-kozossegi-portalon@1magyar: @KisGenyo2: A teljesség igénye nélkül-a többiről kérdezze meg
ORVOSÁT-GYÓGYSZERÉSZÉT...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.