A Demokratikus Koalíció koordinált egyéni jelöltállítást javasol és önálló listát állít a 2018-as választásokra.

"A DK sajnos már nem tudja követni az MSZP álláspontjának változásait a demokratikus ellenzék választási együttműködésével kapcsolatban" – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben, hozzátéve: amit látnak, az sok esetben nem találkozik a véleményükkel és kultúrájukkal, továbbá a DK szerint ellentétes a demokratikus ellenzék és "a remélt új köztársaság" érdekeivel.

Leszögezték: a DK a továbbiakban nem folytatja a közös listáról az MSZP által elindított "vég nélküli vitát, amely kilenc hónap alatt odáig sem jutott, hogy akár egyetlen hivatalos tárgyalás lett volna az ellenzéki pártok között". A DK úgy értékeli, az MSZP stratégiája és az elmúlt kilenc hónapban követett politikája lehetetlenné teszi a közös listás indulást.

A Demokratikus Koalíció elnöksége ezért úgy döntött, hogy a DK koordinált egyéni jelöltállítást javasol és önálló listát állít a 2018-as választásra; a párt listáját Gyurcsány Ferenc pártelnök vezeti – tudatták.

Hozzáfűzték: tárgyalásokat az egyéni választókerületekben induló jelöltekről kell folytatni, erre készek állnak valamennyi "demokratikus ellenzéki párttal".

"Az arányosság, a méltányosság szempontjai alapján gyorsan megállapodásra juthatunk. Csak elszántság kell hozzá" – véli a DK.

A szocialisták továbbra is közös listát javasolnak

A szocialisták álláspontja soha nem változott, továbbra is ellenzéki összefogást és közös listát javasolnak – közölte az MSZP szombaton az MTI-vel, a Demokratikus Koalíció (DK) közleményére reagálva.

A DK szombaton koordinált egyéni jelöltállítást javasolt és közölte, hogy önálló listát állít a 2018-as választásokra.

A szocialisták közleménye szerint a DK éveken át másról sem beszélt, mint az összefogás szükségességéről, ennek ellenére Gyurcsány Ferenc "hátat fordít az ellenzéki tárgyalásoknak".

Az MSZP szerint "az országot szétrabló Fidesz-kormány" leváltásához közös miniszterelnök-jelöltre, közös ellenzéki listára, és mind a 106 választókerületben egyetlen ellenzéki jelöltre van szükség a Fidesz és a Jobbik jelöltjeivel szemben – áll a közleményben.

Miniszterelnök-jelöltet választ az LMP

A választási felkészülés jegyében tartja kongresszusát az LMP szombaton Budapesten.

Az ellenzéki párt küldöttei várhatóan az mellett, hogy valószínűleg megerősítik Szél Bernadett társelnök miniszterelnök-jelöltségét, szavaznak a választási együttműködési szándékról is az Új Kezdet párttal.

Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: eddig az LMP elnöksége tárgyalt a Gémesi György által vezetett tömörüléssel, a tárgyalások mára előrehaladott fázisba jutottak.

A küldöttek a szövetségi politika mellett határoznak a választási program fő irányairól, valamint a jelöltállítás szabályairól is.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Az MSZP ultimatum jellegu felhivasar, egyedul a Liberalis Part ugrott. Fodor Gabor egyszemelyben. Az osszes tobbi part elutasitotta. Azt hiszem a hiba nem az on keszulekeben van, hanem az MSZP strategiajaban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
Mindenképp külön indultak volna de így van amire kenni.
reagens
A kérdés már csak annyi, hogy a Fidesz mennyivel nyer?
reagens
Választások utáni "érvelések":
- az nem is annyi szavazat, mint amennyi %,
- csaltak megint pofátlanul,
- birka szavazók,
- a Fidesz ellopta a választást,
- nem gondoltuk, hogy ennyi náci van Magyarországon,
- annyira elégedetlenek, hogy nem szavaztak,
- buták az emberek, mikor elmondtuk, miért csak mi vagyunk demokratikusok, nem érdekelte őket.

Valami ilyesmi lesz. Amit nem fogunk hallani, vagy olvasni:
- nem fogtunk össze,
- nem voltunk hitelesek,
- nem volt programunk,
- minden bizalmat elvesztettünk,
- önző módon a saját megélhetésünk érdekelt.
terlasz
@cikicakk55: Felületes figyelemre vall a véleményed. Gy. folyamatosan azt mondja, amit most. Olyat nem mondott, hogy soha nem akar min.elnök lenni, de most garantáltan nem.
Koordinált egyéni jelöltállítást javasol, tehát továbbra is szövetségkötés híve.
patyuka
@cikicakk55: A fele sem igaz!

Az "összefogáshoz" nem föltétlenül kell a közös lista, viszont a 106 körzet valamennyiében egyetlen, de a demokratikus ellenzék közös, koordinált jelöltjeként induló személyben mihamarabb meg kell megegyezniük, hogy aztán beindulhasson a tényleges korteskedés. Persze az egyéni listákhoz egyeztetniük kell azt a 27 helyet és "kamikazejelöltet" illetően is, ahol letudják a kötelezőt, azaz: ahol nagyon nagy a valószínűsége, hogy mindenképp a regnálók vagy a Jobbik nyer, ehhez ott célszerű valamennyiüknek egymás ellen is indulnia.

Ahhoz - állítom - nagyon tudatlannak vagy rosszindulatúnak kell lenni, hogy azon morfondírozzon bárki is, hogy miért a pártelnök vezet egy pártlistát, miközben tudhatja, hogy az nem föltétlenül jelent miniszterelnök-jelöltséget is!?
Azt a gondolkodásmódot pedig már, amelyik azon hezitál, hogy elmenjen-e szavazni, azaz tájékozatlanságának és tanácstalanságának okát nem magában, hanem másban keresi, minősíteni sem lehet...
cikicakk55
Egy szóval nem írtam,hogy valaki is hibás lenne az én bizonytalanságomért. Egyszerüen,csak 62 évesen már átéltem az utolsó 28 év hamis ígéreteket szjkózó pártokat.Akik már voltak.bebizonyították,hogy hiteltelenek. A FideSS szemét törvényakotása miatt akár elmegyek szavazni,akár nem,az ő malmukra hajtom a vizet. Ennél jobban már egyik sem tud sárba taposni,csak a gyerekeimet sajnálom. Többi dologban biztos igazad van. Én túl egyszerű ember vagyok,ezért beismerem,hogy rossz volt amit írtam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.