Elmarad a ma estére tervezett Vona-Botka vita, a Fidesz közleménye szerint "a baloldalon semmi sem változik".

Botka László ma lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről. Maratoni elnökségi ülés után állt ki a nyilvánosság elé Molnár Gyula. Az MSZP elnöke azt állítja, Botka László azért áll félre, hogy személye ne legyen akadálya az összefogásnak. Röviddel Botka bejelentése után Ujhelyi István leköszönt az MSZP alelnöki posztjáról.

Az elnökség döntött arról, hogy tárgyalódelegáció áll fel, amelynek tagjai Molnár, valamint Hiller István és Tóth Bertalan frakcióvezető. Molnár szerint az egyéni kerületekben való megállapodás az első, utána lehet a listáról egyeztetni. Még idén kongresszust tartanak, a választási kampányt mostantól maga Molnár Gyula vezeti adminisztratív oldalról.

Szanyi szerint beszart Botka, Molnár úgy véli, azért állt félre, hogy ne akadályozza az összefogást

(Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

A karakteres szociáldemokrata politika folytatását ígérte Molnár Gyula, aki mintha másik csatornát nézne.

Ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni.

- tette hozzá. Molnár Gyula közölte, jelenleg nem foglalkoznak azzal, hogy a párton belül új miniszterelnök-jelöltet találjanak, a legfontosabb, hogy együttműködést alakítsanak ki az egyéni választási körzetekben.

Molnár újságírói kérdésre azt mondta, hogy nem ért egyet Botkával a lemondásának indoklásának egyes részleteivel. Megkérte, hogy senki se beszéljen ki a pártból – írja a hvg.hu.

Fidesz: Botka ugyanolyan volt, mint a többiek

A hír felpörgette a többi pártot is, sorra reagálnak Botka lemondásának hírére.

A Fidesz-frakció úgy véli:

"Botka László ugyanolyan szocialista jelölt volt, mint Gyurcsány és a többiek. Ugyanúgy megszavazta a Bajnai megszorításokat, mint az összes szocialista: elvettek egyhavi nyugdíjat az idősektől és elvettek egyhavi bért a közszolgáktól. Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő. A következő jelölt is ugyanolyan szocialista lesz, mint az eddigiek. A baloldalon semmi sem változik."

Karácsony: Botka sem tudott békét hozni

Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje volt a leggyorsabb, ezt írta ki a Facebookra: "Sajnálom Botka László lemondását! Hosszú évek óta ő volt ez első szocialista vezető, aki felismerte, hogy a pártjának alapvetően meg kell újulnia. Hogy mi okozta a vesztét? Hogy túl későn kezdett hozzá a pártja megújításához? Hogy túl sok konfliktust vállalt? Hogy elárulták? Vagy mindhárom egyszerre? Az biztos, hogy az ellenzéknek nem tudott békét hozni, pedig az ellenzéknek, mint ahogy az egész országnak békére és együttműködésre van szüksége."

Szanyi: Botka összeszarta magát és hazaköpköd

Szanyi Tibor, az MSZP EP képviselője a Tumblr-oldalán azt írta:

"Szerintem egy vezető nem attól vezető, hogy összeszarja magát, és harc helyett hazaköpköd."

Vona a vita elmaradását sajnálja

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt sajnálja, hogy nem jön össze a Vona-Botka vita, amelyet este rendeztek volna. "Ma vitára készültem. Botka Lászlóval. Az RTL két hete szervezte. De Botka lemondott. Pont ma... Így nincs kivel. Két dolgot tudok mondani: egyrészt sajnálom, hogy elmarad, mert fontosnak tartottam ezt a beszélgetést. Másrészt Orbán Viktor irányába továbbra is áll a kihívásom."

A Momentum megerősítve érzi, amiről eddig beszélt

Hajnal Miklós (a Momentum szóvivője): "A Momentum Botka László távozásával megerősítve látja korábbi álláspontját: nem a folyamatos összefogás-diskurzus, nem a politikai elit önmagával való foglalkozása érdekli a választókat. Botka szerint a politikai maffia behálózta az ellenzéket, beleértve az MSZP-t is. A Momentum többek közt ezért is jött létre: hogy alternatívát kínáljon azoknak, akik abban hisznek, hogy Magyarországnak egy új politikai generációra van szüksége. Olyanra, amely szakít az elmúlt 27 év berögződéseivel.

Fodor Gábor szerint belülről tették tönkre Botkát

„Belülről, a saját táborából tették tönkre, nem érdemes fideszes ármányt, összeesküvést keresni a háttérben. Felesleges azzal is sokaknak áltatni magát, hogy a szegedi polgármester nem volt jó jelölt. De, jó volt, a mostani helyzetben a legjobb.” – írta Facebook oldalán.

Fodor felteszi a kérdést:

„Hogyan akarnak nyerni jövőre? Hogyan akarják a 106 egyéni körzet többségét megnyerni a külön listákkal? Ki az a miniszterelnök-jelölt, akit Botka László helyett a teljes ellenzék elfogadna? Mert amíg ezekre a kérdésekre nincs megnyugtató és egyértelmű válasz, addig jogosan merül fel a gyanú, hogy az ellenzéki pártvezetők többsége 2018-ban akarva, vagy akaratlanul, de Orbán Viktor újrázásért dolgozik.”

Meglepődött a politológus

A Médianéző Kft. igazgatója, Boros Bánk Levente az M1 aktuális csatornának reagált Botka lemondására.

Közölte: meglepte Botka László lépése, ugyanakkor ez az utóbbi időben már a "levegőben lógott". Hozzátette: egy bizonyos időn keresztül stabil támogatottságot jeleztek Botka Lászlónak, aki az MSZP kongresszusa által megválasztott miniszterelnök-jelöltje volt. Az elmúlt időszakban viszont a párton belülről és balliberális ellenzéki formációk és szereplők részéről is össztűz zúdult rá. Boros Bánk Levente úgy vélekedett, túl nagy volt a nyomás a kívülről, ami szerinte nagyrészt Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének köszönhető, aki megpróbálja korábbi pártját rákényszeríteni egy összefogásra. A politológus szerint az MSZP-n az látszik, hogy nincs egy stratégiája, nincs jövőképe.

(Index, MTI)

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
"elvettek egyhavi nyugdíjat az idősektől és elvettek egyhavi bért a közszolgáktól."Mondja a fityfasz csürhe! A kurva anyátokat, volt 8 évetek hogy visszaadjátok!!!Miért nem adtátok vissza???Inkább még azt is elloptátok ami megmaradt!!!GECIK!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
@Mirabilis: 20.06
Meg egyébként is Szanyi gyűlöli a Gyurcsányt, így egy fanatikus DK-s szerint lehet őt mocskolni, ha van rá ok, ha nincs!
papa.49
Már az elején mondtam ,,nagy a kabát a Botkának,, kár volt majd 1 évet elvesztegetni a semmivel !!!
Desischado
Egyre jobban félek, hogy megint a fidesz fog nyerni. Ilyen töketlen ellenzéket! Szanyi meg ne kritizálja Botkát, mert nála biztos, hogy jobb!
papa.49
@Desischado: Ez az ,,ellenzék,, nem akar semmi mást csak pár embert bejuttatni a hodályba !!!
prime777
@Desischado: Te tényleg elhiszed ,hogy ha nem a fidesz lenne ,akkor neked jobb lenne az életed?
Nekem a szocik alatt sem volt jobb az életem.
Ha tudnák az emberek milyen gonosz dolgok mennek itt.
Most voltam a 444 oldalán egy Habonyos hírnél.
A hsz-eket olvasva iszonyat mi megy a háttérben és ,hogy kikkel.
Szó szerint csontra vágják a hazát és az emberek olyanoknak tapsikolnak akik szinte megnyúzzák őket.
De én már leszarom - ezen nem lehet változtatni.
Mondtam már,túl sok a "megvett" ember ,és a választási törvény is nekik kedvez.
Az a hű 2-2.5 millió ember pedig még kap elég moneyt addig nem tágít mellőlük ,bármi is történjék.
És ez nem is a fidesz hibája.
Ők csak kihasználják a sok barmot.
Ez jórészt a magyar társadalom ,a nép - és baloldali politikai erők hibája.
Akik egyébként ugyanolyan elvtelen ,erkölcstelen szarháziak voltak mint a mostaniak.
És hát maradtak is ugyanazok,láthatjuk őket Botkástól, mindenestől.
A valós életben teljesen életképtelen egyének lennének ,és ezt ők maguk is pontosan jól tudják.
A másik pedig,hogy a balos politika sosem szolgálta a nemzetet,persze nem mintha ez a mostani szolgálná,de legalább hangoztatják.
A baloldali liberális oldalnak mindig kedvesebb volt mindenki aki nem magyar - lásd a románokat - mikor a 2000-es évek elején bejöhettek és munkát adtak nekik,valamint lakhatást is.
Egy magyar is örült volna ennek,de neki ilyen körülményeket nem ajánlottak fel.
Akkor ott vannak a cigányok ,most a migránsok.
Mindenkinek több joga van itt mint nekünk.
Hidd el,hogy ebből lett elegük az embereknek.
Arról nem is beszélve,hogy állandóan az UNIÓ seggét nyalták.
Persze az erősebbel jobb jóban lenni - de nem kell szervilisnek lenni.
A baloldal ideje lejárt,végérvényesen.
Bizonyíthattak volna,volt rá idejük,de elbaszták.
Ma az a céljuk az ilyen kis pártocskáknak,hogy legalább bent maradhassanak a parlamentben.
Ész nem kell,felelősség egy szál sem,pénz van dögivel,nyári szünet is van - a mi adófizető forintjainkon jól...
Desischado
@prime777: Röviden: sok mindenben igazad van, de ilyen aljas, rablóbanda még nem ült a nyakunkon. Ezeket el kell takarítani, bármi áron.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.