Meglepő módon nem örülnének neki, ha ellenfelük eltűnne a süllyesztőben.

Számítottak Botka László bukására a Fidesz vezetői, sőt a mostaninál valamivel korábbra jósolták azt – erősítette meg több, a párt stratégiaalkotására rálátó forrás a hvg.hu-nak. Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének lemondásával hétfőn előállt új helyzetre ennek ellenére nincs a kormánypártnak kiérlelt válasza vagy rögtön előhúzható stratégiája, sok múlik ugyanis azon, hogy mi lesz a szocialisták következő lépése.

Válságstábot hív össze a Fidesz az MSZP széthullása miatt

Molnár Gyula szerint új esély az MSZP-nek Botka visszatáncolása – kevesen értenek egyet vele (Fotó és nyitókép: MTI/Balogh Zoltán)

A szóba jöhető forgatókönyveket információink szerint kedd reggeli ülésén tekinti át a Fidesz – eddig távol lévő, az ügyben hétfőn ezért meg nem szólaló – miniszterelnökkel kiegészült elnöksége.

Ez a kilenc százalék, amin most állnak, nagyon jó. Azt kívánom, hogy őrizzék meg

– mondta egy kormánypárti képviselő, de a Fideszből és a KDNP-ből rajta kívül is többen mondták azt, hogy a Fidesznek a hétfő reggeli állapotában „kell” az MSZP: se gyengébben, sem erősebben.

S hogy miért aggódnak az ellenfélért?

Az MSZP esetleges további amortizálódása Orbán Viktor 2009 óta dédelgetett centrális erőtér-stratégiájának bedőlését is jelentheti. Az elképzelés lényege ugyanis, hogy a Fidesztől jobbra és balra is nagyjából azonos erősségű (illetve inkább gyengeségű) pártok állnak, az „erőtér” közepén pedig ott van egyedüli kormányzóképes erőként a Fidesz.

Ha viszont az erőtér egyik oldalán végzetesen meggyengül az egyik szereplő, akkor a felmorzsolódó párt támogatói taktikai okból átszavaznak a legesélyesebb ellenzéki erőre – jelen esetben a Jobbikra –, amivel felborul, kétpólusúvá válik a rendszer, és megerősödhet az életképesebb szervezet.

(HVG)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Az a gond, hogy míg a Botkával le volt vajazva a dolog most nem tudják ki jön utána, és hátha taccsra teszi őket, na ezért vannak most gondban !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
colibri
Hazug szemetek! Mi közük az mszp-hez? Most nem sorosoznak?Tetvesek!
Peller Anikó
Bizony, a jobbikkal minden módon, fanyalgás nélkül keresni kell a közös pontokat, mert különben egyedül nyerik a választást, persze azért még meg kell küzdeniük. Simlicska támogatja őket ezerrel és ő nem hülye, hiszen ő juttatta hatalomra a geciket, de ahogy elnézem senki más nem is buktathatja meg.

Nekik is létkérdés azonban, hogy tudnak e együttműködni a többiekkel (kvázi nem), mert a sok hülye vagy csak az 5% -ért hajt, vagy azt képzeli egyedül is nyerhet.
Zeta
@Peller Anikó: a ma hajnali lépése elég elkeseredettnek tűnik! Egy ilyen lépés számomra pitiánernek tűnik. Korábban sem hiitem, hogy elő áll egy nagy horderejű aduval, ezekután végképp nem. Be van zárva közös múltjával , Orbánnal. Ha lép magát sodorja bajba! Mi az amit nem együtt loptak ?
Hellcat
Elég nagyban köszönhető a fidesznek, hogy szétesett a maszop most meg eljátszák, hogy jajj hát ők nem akarják, hogy megszűnjenek?
peterkelemen
Azt a kilenc százalékot tegyék át a Jobbikra és a többi is és akkor lehet beszélni ELLENFÉLRŐL. Különben halott ügy az egész. Más megoldás nincs, mert ugye a magyar nép gyáva és nem volt képes eltaposni Orbánt és bűnbandáját pedig azt kellett volna tennie az egyben a kötelessége lett volna, de a kötelességét sem végzi el. Szégyen!
papa.49
Az a gond, hogy míg a Botkával le volt vajazva a dolog most nem tudják ki jön utána, és hátha taccsra teszi őket, na ezért vannak most gondban !!!
Béla333
Már megvolt a Fidesz-MSZP "nagykoalíció" forgatókönyve, erreföl nem leamortizálja saját magát az MSZP?
A régi mutyitárs helyett nem szeretne a Fidesz újat, ezért inkább megsegíti egy kicsit.
Egyébként ez a segítség féle többet elárul a háttérben levő Fidesz-MSZP összefonódásról, mint bármi más!
Szerintem!
Klubtag
Be is lehet szarva a fidesz. Ha szétesik az MSZP, akkor már semmi sem akadályozza meg a "sokattudókat" abban, hogy végre felfedjék az elmúlt évek aljas (közös) játékait.
Béla333
@Klubtag: 14.50
Az egész országnak jót tenne egy ilyen tabula rasa!
Sokan mennének a kaptárba, de végre megtisztulna a közéletünk és elindulhatna az ország felfelé!
Desischado
Persze, hogy aggódnak, mert először is, amíg az MSZP meg van, addig eljátszhatják a "demokratikus rőt", a másik meg az, hogy akkor valamelyik ellenzéki párt, - isten ne adja hogy a jobbik - előtérbe kerülhet, és akkor a szavazók ahhoz a párthoz pártolnak, és a centrális előtérnek vége!
wagabund
a jobbik pipa...de ott toporog még az emeszpé, az lmp, a dk... korai a fidesz (ál)aggódása...

ha most épp a kávéjukat isszák, és a szivart szippantják, azért nem ártana erre a négy csapatra sandítani...a fidesz tanácsadói mindenre felkészültek, valószínű az ellenkezőjére is, de ez a nép még tartogat meglepetéseket...már csak hat hónap, és itt a ...meglepetés(például a tavasz)
papa.49
@wagabund: Régi igazság a választást kell megnyerni, nem a közvélemény kutatást...
wagabund
@papa.49: hát ez az...tegnap is összevesztek a közvélemény-kutatók...

na persze nagy pénz van a semmiben, ezért küzdenek.
sokanvagyunk
@colibri: "mi közük...?" Szerintem a közös gyökerek - az MSZMP okán...
kisrigó
@papa.49: Rossz érzéssel töltött el engem is, hogy amikor Orbán Szegeden járt, hosszan tárgyalt NÉGYSZEMKÖZT Botkával. Valakinek az volt az érve, hogy nem teheti meg, hogy a regnáló miniszterelnökkel ne tárgyaljon. Ez igaz, de NE négyszemközt! Félreértésekre ad okot, no meg a történések ennek fényében más megítélés alá esnek! Orbán gátlástalansága végtelen!
patyuka
Engem fölöttébb bosszant, hogy az MSZP korifeusai - bár szinte azt is alig tudni, kiket vehetünk akként - áldozati szerepben szenvelegve leginkább magukon kívül keresik a fiaskó okait. Holott számomra egyértelmű, hogy B. L. önjelölti bejelentkezése és az azt követő folyamat valamennyi mozzanata antidemokratikus volt. Egyenlő félnek tekintve tárgyalni kellett volna a lehetséges partnerekkel, nem pedig - pökhendin, E/1.-ben - diktálni!

Pedig annak ódiumát - már csak tanulságként is - valaki(k)nek fel kell vállalni, hogy - egy már-már formálódó összefogást annullálva - a 9 hónapnyi semmittevés nyomán a demokratikus ellenzéken belüli viszonyok jelenleg nemhogy átláthatóbbak és kapcsolatképesebbek lennének, de még zavarosabbak és kilátástalanabbak minden korábbinál...
papa.49
@kisrigó: Ezzel nem vagy egyedül, én akkor rögtön írtam ,,megvette,, a Botkát kilóra...
papa.49
@wagabund: Ott az számít kifizet, annak a ,,szája-íze,, szerinti az eredmény !!!
Ebben az országban már bevett szokás, ha haladni akarsz akkor hazudj, minél nagyobbat...
wagabund
@papa.49: ..."ha haladni akarsz akkor hazudj, minél nagyobbat..."...ja, aztán jön a hideg zuhany...

...csak az nem mindegy, kinek a nyakába...
Clavigo
Minek válságstáb ?? Nem elég ,,ha a Cigánypáva megint lemegy Szegedre,,,??? Oszt leqrja Botkát,,,hogy nem jól teljesítettél,,korán kiszálltál a buliból ,,nem erről volt szó ...
Nessy
Magyarázza meg valaki, hogy miért a Fidesz hív össze válságstábot az MSZP gondja miatt? Vagy náluk nagyobb a gond, Botka visszalépése miatt? Nem ez volt az egyezség? Olyannyira, hogy most aztán Szegedet is ellene fordítják?
kisrigó
@Nessy: Valóban sok kérdést felvet ez a válságstáb. Azt értem, hogy sajnos egy aljas játszmát játszik (szokás szerint!!) az orbán féle válságstáb, ugyan mivel zsarolták be Botkát, nem hiszem, hogy megtudjuk valaha is!? Városi pletyka szerint nagyon szeretne egy fideszes ügyvéd polgármester lenni. Nem fognak válogatni az eszközökben, hogy Botkát eltakarítság az útból, aztán még lézer jani is felbukkanhat! Építik az új közlekedési eszközt (vonat-villamos) , aztán megérkezik a kert alatt a sunyi róka! Ja, és már Csongrád - Csanád megye is "sínen" van! Ne legyen igazam!!
wagabund
@Clavigo: hogy minek? nos azt hitték, hogy a megbeszéltek szerint Botkával kell foglalkozniuk a tél közepéig, majd akkor buktatják...
...de változott a terv, a versenyző idő előtt feladta...és ki jelent meg üdén, frissen, tettrekészen új futócipőben? ..naná, hogy Gyurcsány...

...Őt nem lehet elgáncsolni, azt a patront már elsütötték...akkor valamit ki kell találni! nem baj ha nem igaz, -(szokás szerint)-, csak kajálja a nép... mert ez a pali erősebb, mint gondolták...

nos ezért kell a körömrágó stáb...
papa.49
@wagabund: Azt hiszem rátapintottál a lényegre ...
Béla333
Akkor most már mindenkinek világos, hogy az MSZP/DK-Fidesz bandákat összetartja a háttérben a közös mutyis múlt?
Hogy annyi mindent tudnak egymásról, a közös bűnökről, hogy akár még egymás megsegítése is belefér náluk, hogy ők, csak ők maradjanak az adott oldal vezetői.
Nils Holgersson
Igen! A marxista iskolában mind azt tanulták a komcsi ivadékok (vörös + narancs) hogy a dialektika fontos, hisz az ellentétek egysége a fejlődés mozgatórugója...
Most kiesett a vetélytárs?! Baj lesz...
Designer
Molnár Gyula! A háttered már nem vörös, csak piros(as)?! Avagy narancsosodik? Mintha...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.