Egymillió ember eshet ki 2030-ig a járulékfizetői körből, ami igen érzékenyen érinti a magyar nyugdíjrendszert. Tetézi a dolgot, hogy a Ratkó-korszakban – 1952-56 között – születettek most fognak nyugdíjba menni, ez szintén közel egymillió embert tesz ki – olvasható az atv.hu-n.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint, bár a nyugdíj nem szűnik meg, mégis az öngondoskodás az egyetlen út, hogy a fiatalok kiegészíthessék a jövőbeli, várhatóan a mostaninál is alacsonyabb összeget.

Nyugdíjkatasztrófa: 2030-ra durva helyzet alakulhat ki

A jelenlegi modern nyugdíjrendszerekben a bevételt két tényező határozza meg: hányan vagyunk járulékfizetők és, hogy átlagosan mennyi járulékot fizetünk, illetve a munkáltató mennyi tb-hozzájárulást fizet.

Mindkét elem súlyos veszélyben van Magyarországon. A járulékfizetők száma két okból drámaian csökkent kevés gyermek születik, és csak 2030-ig számolva 5-600 ezer emberrel több megy el nyugdíjba, mint ahány gyerek beér a munkaerőpiacra. Ez 5-600 ezer emberrel kevesebb járulékfizetőt jelent. Egy másik: 5-600 ezer ember pedig nincs itthon.

(atv.hu)

Cikk- és címlapkép: Youtube

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Hatvanöt felett a magyarság exponenciális mértékben adja vissza lelkét a teremtőjének, én inkább attól tartanék hogy azok kerülnek a járulékfizetők helyébe akik csak igénybe veszik a járadékokat, de járulékot nem fizetnek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
A megoldás roppant egyszerű..először is az összeharácsolt fideszes vagyonokat elkobozni,visszatenni a nyugdíjalapba...és miután szabadultak a börtönből..minimál öregségi nyugdíjat folyósítani nekik!!!
wagabund
@1magyar: sok ember meglepőnek tartja ezt az állításod, pedig a nyugodt öregséget az államnak kell biztosítania, hiszen ez a több millió inaktív, már megpihenő réteg még mindig a társadalom egyik tartópillére...ha másért nem, hát elmegy szavazni...na meg fogyaszt is, ezzel áfát is fizet keményen...
...persze ha kicsi a nyugdíj(nem az állam hibájából) az már feszültségforrás...
wagabund
@Pálinkás Pál: mint tudjuk, ezek a (mérhetetlen mértékű) nagy vagyonok már rég valami békés mediterrán helyen kastély formájában be vannak betonozva...

mi meg csak nézünk.
1magyar
@wagabund: Azokat is el lehet ott adni és visszatenni a pénzt az államkasszába!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.