130 éves jubileumát ünnepli szombaton a fővárosi villamosközlekedés, az alkalomból különleges járművek is feltűnhetnek, de lesz Dallamos Villamos is.

Nyílt nappal, különleges járművek felvonulásával és a dallamos villamossal várja az érdeklődőket szombaton, a budapesti villamosközlekedés elindulásának 130 éves jubileuma alkalmából a Budapesti Közlekedési Központ.

Mint azt a szervezet közleménye írja, 130 évvel ezelőtt, Európában elsőként indult el belvárosi villamosközlekedés Budapesten. Az egy kilométer hosszú vonal a Nyugati pályaudvar és a Király utca között épült meg 1887. novemberében.

Dallamos Villamos és sok egyéb is lesz a 130 éves fővárosi villamos jubileumán

V típusú nosztalgia villamos

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/Adorján Erdélyi-Indafotó

A jubileum jegyében szombaton több különleges villamossal is utazhatnak az érdeklődők. A Bécsi út/Vörösvári út – Bécsi út – Frankel Leó utca – Bem rakpart – Várkert rakpart – Szent Gellért rakpart – Rudas Gyógyfürdő – Döbrentei tér – Krisztina körút – Széll Kálmán tér – Szilágyi Erzsébet fasor – Budakeszi út – Szépilona kocsiszín útvonalon vonul fel a szervezők tervei szerint a 436, 611, 2624, TW6000 és a KCSV7 villamos, de kiállítják még a hóseprő villamost, valamint a 1303 KCSV5 járművet is. A Bécsi út/Vörösvári út végállomástól egymás után indulnak majd a közlekedési eszközök, amelyeken érvényes menetjeggyel vagy bérlettel lehet utazni.

Az utasokat a járművek egészen a Szépilona kocsiszínig szállítják, ahol nyílt nap keretében 10 és 15 óra között a gyermekes családok és a közlekedés iránt érdeklődők is megtalálhatják a számukra legérdekesebb programokat. A rendezvény egész nap ingyenesen látogatható, a gyermekeket többek közt BKV-s színezőkkel, makett-készítéssel, és KRESZ pályával várják, valamint lehet hógéppel is utazni, délután pedig az úgynevezett hegyipályás kocsik közül a TW6000-es és a KCSV7-es villamosok tesznek egy kört a Szépilona kocsiszín és a Márton Áron tér között.

Délután a 4-es villamos vonalán indul a dallamos villamos, az első Újbuda központtól 15 óra 25 perckor.

A nyílt nap vezetett túrái regisztrációhoz kötöttek, jelentkezni a helyszínen és a BKV honlapján is lehet.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 4.0/Adorján Erdélyi/Indafotó)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

egyvandor
Nosztalgia villamos nosztalgiázó vakolatú épület előtt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.