Tisztességes bért kell adni, ha szükség van a közfoglalkoztatottak munkájára – mondja a szakszervezet.

A szakszervezetek véget vetnének annak, hogy 70 ezerért dolgoztatnak értelmiségieket közmunkában

(Fotó: Pixabay, CC0)

Alig hetvenezres béren foglalkoztatják a magyar értelmiség jó részét a kulturális közfoglalkoztatás keretében. Civilek, szakszervezetek és polgármesterek is javasolják a helyzet megoldását, sőt, valamennyi közmunka felszámolását a közszférában – írja a Népszava. A visszafoglalkoztatás tilalma ellenére sokan éppen azon a munkahelyen dolgoznak tovább korábbi bérük töredékéért, ahonnan átszervezésekre és összevonásokra hivatkozva kirúgták őket.

„Az egész rendszer visszalépés a feudális időkbe, hiszen a 150 év alatt kivívott munkajogi védettség nagy része nem vonatkozik a közfoglalkoztatottakra.”

- mondták felszólaló szakszervezeti vezetők a Közmunkás Mozgalom a Jövőért civil szervezet, valamint a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének alapítványa a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával szervezett konferencián.

A kulturális intézmények mellett a MÁV-nál vagy a vízügyi igazgatóságoknál a közmunkások ugyanazt a munkát végzik, mint rendes munkaviszonyban álló kollégáik.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta: ha szükség van ezeknek a dolgozóknak a munkájára, akkor a kormány emelje meg az alkalmazotti létszámkeretet és adjon tisztességes fizetést.

A feszültséget az állam is érzi, ezért márciusban arról határoztak, hogy 2020-ig 150 ezerre kell csökkenteni a közfoglalkoztatottak számát, és elő kell készíteni az állami szférában dolgozó közmunkások felvételét az intézményekhez és cégekhez. A javaslat elkészítése a belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter feladata volt. A Népszava kérdésére a Belügyminisztérium közölte: el is készítették az előterjesztést, arról azonban nem tudni, hogy a kormány tárgyalta volna a javaslatot.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

iluminati
A szakmunkások meg 50 ezerért?... tűző napon, esőben , hóban, fagyban?
Jozefina
Nemcsak az értelmiségieket, de minden magyar állampolgárt aljas szemétség ennyiért foglalkoztatni. Ezért nincs pénz a nyugdijkasszában és a TB kasszában. Nem adókedvezményt, hanem dupla adót kellene kivetni minden munkáltatóra, aki ilyen megalázó összegért foglalkoztat. A minimális megélhetési fizetésnek legalább 2-300 ezer nettó fizetésnek kellene lennie.
justhpeter
A szakszervezeteket Orbán már régen kivégezte. Csak a barátiak maradhattak, akik bármikor hajlandók voltak sztrájkot hirdetni az ellenzékben lévő fideSS mellett. Akkor kellett volna a sarkukra állni.
jancsipapa
Elég lassacskán megy a megvilágosodás . ( a milliós fizetés ,a korlátlan költségtérítés lassítja ...)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.