A néhai köztársasági elnök mellszobrát a főváros III. kerületében avatták fel. A szobor Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész alkotása.

Göncz Árpád író, műfordító, politikus, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke – aki 1990 és 2000 között volt államfő – életének 94. évében hunyt el 2015 októberében.

Felavatták Göncz Árpád mellszobrát Budapesten

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szoboravatáson Gönczöl Katalin volt ombudsman azt mondta:

a szoborhoz eljöhetnek az új generációnak azok a nemesebb lelkű képviselői, akik hitet, erőt, bátorságot akarnak meríteni a Göncz Árpád által töretlenül képviselt értékekből.

Úgy folytatta:

mostantól várjuk ide a Göncz Árpádhoz hasonló, a nemzet szolgálatára kész, szelíd, szerény, de nagyon céltudatos új politikai nemzedéket.

Hangsúlyozta:

a néhai államfő tisztelete töretlen volt a szakmai és emberi szuverenitás iránt, komolyan vette a felelősséget és a felelősségvállalást, pedig nem volt könnyű dolga, sokat támadták, még a közelebbi környezetéből is, olyanok, akik "szerették volna túltenni magukat a demokrácia játékszabályain

Felidézte a néhai államfő régi barátja, Vásárhelyi Miklós szavait, aki 2000-ben, Göncz Árpád leköszönésekor arról írt, a köz tisztes szolgálata, az ügy szeretete szíveket melengető tulajdonság, "a köztársaság legigazibb értéke". Úgy fogalmazott: adjon hitet ez a szobor, hogy "lesz még Magyarországon ilyen köztársaság".

Felavatták Göncz Árpád mellszobrát Budapesten

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bojár Gábor Széchenyi-díjas üzletember, a Graphisoft alapítója azt mondta:

egyetlen politikus népszerűsége sem közelítette meg soha Göncz Árpádét.

Ez annak a bizonyítéka – tette hozzá –, hogy a magyarok azt szeretik, ha az emberi és politikusi nagysághoz szerénység párosul. Ezért szerinte nemcsak a kormányzó pártoknak, hanem a liberális nézeteket vallóknak is magukba kell nézniük, hogy "miért nincs újabb Göncz Árpádunk".

Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta:

Göncz Árpád egykori Bécsi úti lakóhelye közelében áll a szobor, amely Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. A szobor elkészültéhez hozzájárultak civilek, magánszemélyek és a III. kerületi önkormányzat is

A megjelent több mint ötszáz ember közül sokan vittek virágot a szoborhoz.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Árpi bácsi forog a sírjában a sok gazember láttán, hogy hova süllyesztették le az országot és a népet.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
peterkelemen
Árpi bácsi forog a sírjában a sok gazember láttán, hogy hova süllyesztették le az országot és a népet.
Sámannus
Mólnár Zsolti is bekapta a fütyűlőt?
Eladott Ország
Nem vagyok a Bajszos Szarozás feltétlen híve, de mélységesen meg tudom érteni. Ugyanakkor az Árpibácsizás híve sem voltam soha, de nem is rémlik, hogy valaha bárki is – beleértve az érintetettet – kikérte volna magának, hogy a keresztnevén szólítsák. Tudod miért, te kétlábon járó megtestesítője a legalantasabb emberi tulajdonságoknak? Mert a tisztelet nem a címnek szól, hanem az embernek. Aki meg a szó legnemesebb értelmében ember, annak akkor is jár a tisztelet, ha nem követeli magának és nem büntetésekkel próbálja kierőszakolni. Ez a különbség egy Árpibácsi és egy Káderjancsi között. Ég és föld. Ez az, amit ti, öltönyös-nyakkendős selejtek soha nem fogtok megérteni. Mert nincs meg hozzá a műveltségetek, az erkölcsi tartásotok. Hatalmas, már-már történelmi esélyetek volt arra, hogy kiérdemeljétek egyenként és együttesen is a tiszteletet. Elkúrtátok ! Ezért most ilyen és hasonló módszerekkel követelitek azt, amiért keményen meg kellett volna dolgoznotok, ehhez képest elkártyáztátok a lehetőséget. Ti már soha nem lesztek urak, tekintéllyel bíró, tiszteletet érdemlő államférfiak. Azok maradtok, akik azelőtt voltatok. Mielőtt Sorostól esélyt kaptatok arra, hogy gumicsizmás tahókból, suttyó bugrisokból és szakadt senkikből valakik legyetek. Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László után nektek sikerült az államelnöki hivatalt Schmitt Pállal és Áder Jánossal sikeresen megfosztani minden tekintélyétől. Azzal, hogy a kormánynak nevezett közönséges bűnszövetkezet egyik szánalmas kirakat-nyúlványává silányítottátok.
justhpeter
@Eladott Ország: Az értékeléseddel maximálisan egyetértek. Én sem szeretném, ha ezt a most "uralkodó" primitív csürhét, vagy a magatehetetlen ellenzéket bárki együtt emlegetné Göncz Árpáddal. Ahogy haladt az idő a gengszterváltás óta, egyre csökkent annak a politikai kultúrának a mértéke, amit az akkor kezdő politikai szereplők még képviseltek. Ma már csak a nihil van.
maci0427
@peterkelemen 1990 -től kezdve eladták az országot ,"Árpibácsiról" meg az Interneten sok mindent lehet találni...! A lényeg az,hogy én nem méltatom ! Viszont olyan K. elnök sem volt,akit értékelnék...! Talán Mádl Ferenc volt az aki még egy kicsit szimpi volt és neki is van szobra szülőfalujában,a Veszprém megyei Bándon !
moiszikf
@Eladott Ország: Sok dolgot így gondolok én is, de azért hozzátenném a magamét. (Bocsesz! :-) ) "Árpi Bácsi" idején dőlt el - és tehetett volna ellene - hogy a gengszterváltás után is csak egy nagyhatalmaknak kiszolgáltatott, sor végén kullogó ország lesszünk, vagy a szuverenitást választjuk. A "Zembereket" meg lehetett szívatni, amit "Árpi Bácsi" megakadályozhatott volna. Nem tette. Ezért különösebben nem tudom tisztelni, de ahogyan írtad, kulturált ember adja meg az alapvető tiszteletet a másik embernek. Az is le volt már akkor zsírozva, h idővel a mostani suttyók jönnek. (Soros-terv, az igazi, nem a plakátos.)
U.i.: Ünnepélyesen fogadom, h nem fogom lefestékezni a szobrát! :-)
Jozefina
Végre egy olyan személy kapott szobrot, akinek az egész ország örül!
maci0427
@Jozefina: -- Honnan tudod,hogy " az egész ország örül " ??? Csak a magad személyében írjál ilyeneket ! Tovább No Comment , de olvassál azért egy kicsikét utána és másokról is ! Én üt sem méltatom ! Egyet sem 1990 óta ! Talán Mádl Ferenc nem volt megosztó...,talán...! Szerintem,de ez is szubjektív..!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.