Akár több mint 30 ezer forint pluszpénz is juthat az átlagnyugdíjasoknak novemberben, ha bejönnek a kormány számításai.

A nyugdíjprémiumnak és a nyugdíjkorrekciónak köszönhető a prémium, aminek kifizetését legutóbb Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter erősítette meg.

„A gazdaság jól teljesít, a közös sikerből és teljesítményből pedig a nyugdíjasoknak is részesülniük kell”– indokolt Lázár, de pontos számokról nem beszélt.

Jelenleg a gazdasági adatok értékelését végzi a nemzetgazdasági tárca, ezt követően derül ki mennyi lesz az annyi.

A kormány még mindig 4 százalék feletti GDP-növekedéssel kalkulál az idei évre, míg a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb előrejelzése csak 3,6 százalékot vár. Ez jelentős különbségeket eredményez a nyugdíjasok számára:

ha például 4,1 százalékos GDP-növekedés után fizetik a prémiumot, akkor 12 ezer forintot kapnak, ha pedig a jegybank számai szerint fizetnének, akkor alig kétezer forint járna fejenként. A 12 ezer forintos nyugdíjprémium szinte biztosan borítékolható, mivel idén 24 milliárd forintot csoportosított át a kormány erre a célra a 2 millió nyugdíjas számára.

A nyugdíjkorrekciónál is az idősek javára kedvezhetnek, a kormány ugyanis még legutóbb is 3 százalékos infláció­val számolt, míg a Központi Statisztikai Hivatal és a jegybank szerint is 2,4 százalékos volt a pénzromlás mértéke. Az előbbi esetben egy 120 ezer forintos átlagnyugdíjas 20 ezer forintot kaphat kézhez a Blikk számításai szerint, az utóbbi esetben csak 12 ezret.

Mindenképp kapnak pluszpénzt a nyugdíjasok novemberben, de nagy kérdés, hogy mennyit

(Fotó: Pixabay, CC0)

És itt még nincs vége: a tavaly tízezer forintnyi Erzsébet-utalvány után idén elképzelhető, hogy ennél nagyobb összeg ütheti a markukat.

– A gazdasági eredményekből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell, ezt törvény szavatolja. A kormány nyilván tisztában van azzal, hogy az elégedetlenség csökkenését hozhatják a kifizetések – értékelte Kiszelly Zoltán politológus.

A nyugdíjprémiumot a következő, nem túl egyszerű módon kell kiszámolni a jogszabály szerint: a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséből ki kell vonni 3,5 százalékot, az így kapott összeget össze kell szorozni a novemberi nyugellátás 25 százalékával, de legfeljebb húszezer forinttal. Ez azt jelenti, hogy 4,1 százalékos GDP-növekedés esetén 12 ezer forint lenne a prémium a nyugdíjasok többségének.

(Blikk)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
"A nyugdíjkorrekciónál is az idősek javára kedvezhetnek,"
Elmennek ám a jó francba!
Ez a pénz januártól járna de a szándékosan alábecsült infláció miatt nem lett kifizetve.
Ezek a tolvajok ha mást nem,akkor a novemberi kifizetésig elhunyt jogosultak pénzét símán megspórolták, tehát ez az összeg az ellopható kategóriába került.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Ugye a ,,böske,, nem számít bele a nyugdíjba, így az éveleji emelésnél SE KELL FIGYELEMBE VENNI !!!
Fütyisz hogy rohadna rátok a bőrötök !!!
magyarbakancs
Selmeczi Gabriella meg védte a nyugdíjasokat ezért kapnak két valamit.
egyet a házsóba ,hogy el ne felejtsük mi van a kezünkbe.
egy nagy ló legnemesebb szerve.
Fradigege
@Nessy: Ez egy mindig aktuális fogás lesz. Én is leszek nyugdíjas(remélem nem kapok agyvérzést ezektől). Akkor, majd nekem is elhúzzák a mézesmadzagot az orrom alatt. Ez egy választási trükk. Csak a nyuggerek a pajzs. Ha olyan krv király a gazdaság akkor svéd asztal van reggelire a traumatológián. Vagy az összes kórházban. Itt bukinak a gyíkok. Innen s látszik, hogy fulldoklunk. Ha nem lennének az eu-s pénzek, akkor -1,78% lenne a GDP.
"-Láttjátok! Annyira buli a gazdaság, DIKKKK! Hogy gyorsan mehet a nyuggere
knek 30 ezer."
Nettó or bruttó? Általánosan, az egyik majd lát 2-3 ezret, és a max a 30 ezer.
Nessy
@Fradigege: Akinek ötszáz - hatszázezer a nyugdíja, az bizony a tízezerrel szemben majd hatvanezret kap. A "prémium" egy formán tizenkétezer.
evacica
A szavazatom nem eladó Viktor! A pénzt meg nem te adod, az a mi pénzünk,meg az is amit ti vágtok Lőrinc baráttal zsebre!
nyanya001
A nyomorultakat megvehetik - sajnos -
mocskos aljas bűnöző banda !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.