A legtöbben úgy vélik, Botka László távozása érdemben nem befolyásolja az erőviszonyokat. Az MSZP tábora két százalékpontot csökkent, és ugyanennyivel nőtt az LMP támogatottsága.

Az LMP erősödött a legtöbbet Botka visszalépésével

(Fotó: Mohai Balázs/MTI)

A Vasárnapi Hírek megbízásából készített közvélemény-kutatást a Publicus Intézet. A megkérdezettek több mint fele (56 százalék) akar kormányváltást, és negyede (28 százalék) annak örülne, ha nem lenne változás.

Kiderült az is, hogy a megkérdezettek csaknem fele (43 százalék) szerint érdemben nem befolyásolja a baloldal győzelmi esélyeit Botka László visszalépése. Azonban a válaszadók negyede (27 százalék) úgy véli, valamennyire rontja, míg 14 százalékuk szerint valamennyire javítja a távozás a baloldal esélyeit. Tízből nyolc megkérdezett (79 százalék) szerint egyébként nem a miniszterelnök-jelölt a fontos. A válaszadók kétharmada (66 százalék) úgy véli, a visszalépés a baloldali zűrzavart mutatja, és ezt egyedül az MSZP szavazók gondolják másként, több mint felük (53 százalék) nem ért ezzel egyet.

Ugyanakkor közel kétharmad (60 százalék) szerint Botka távozása érdemben nem befolyásolja az erőviszonyokat. Ebben minden vizsgált társadalmi csoport egyetért, legkevésbé a Fidesz szavazók (54 százalék), leginkább pedig az MSZP és a többi baloldali ellenzéki párt szavazói (66 és 67 százalék) gondolkodnak így. Azzal, hogy Botka még időben lépett vissza, teret adva egy új jelöltnek, akivel megerősödhet a baloldal 61 százalék ért egyet, 29 ellenében (az MSZP szavazók leginkább és a bizonytalan szavazók legkevésbé).

A megkérdezettek majdnem fele (44 százalék, 49 ellenében) szerint új jelölttel és kemény munkával van esély a Fidesz leváltására, leginkább az MSZP szavazók (89 százalék), és a többi baloldali ellenzéki párt szavazói (73 százalék) gondolják így. Ám a Jobbik szavazók körében is többségben van ez a gondolat (58 százalék), míg a bizonytalan szavazók esetében csupán tíz megkérdezettből négy (40 százalék, 49 ellenében) gondolja így.

A kormányváltást akarók kétharmada (65 százalék, 30 ellenében) is úgy gondolja, hogy az új jelölt és a kemény munka sikerre viheti a Fidesz leváltásán ügyködőket. Akik nem akarnak kormányváltást, teljesen ellentétesen gondolkodnak, és 85 százalékuk szerint erre már nincs esély.

A felmérés szerint a válaszadók fele (43 százalék, 42 ellenében) tarja valószínűnek, hogy egy baloldali együttműködésre szavazzon 2018-ban. Leginkább az MSZP és a más baloldali ellenzéki pártokra szavazók (90 és 79 százalék), illetve a Jobbik szavazók többsége (53 százalék 46 ellenében) is. A bizonytalan szavazók megosztottak a kérdésben: 39 százalék szavazna baloldali együttműködésre, 38 nem, és persze a Fidesz szavazók túlnyomó többsége is elveti (82 százalék) ezt a lehetőséget. Viszont a kormányváltást akarók kétharmada (68 százalék) szavazna egy baloldali együttműködésre, és ötödük (22 százalék) nem tartja ezt valószínűnek.

A kérdőíves vizsgálatot a Publicus Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 792 fő telefonos megkérdezésével, 2017. október 4. és 5. között készítette.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."A kérdőíves vizsgálatot a Publicus Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 792 fő telefonos megkérdezésével, 2017. október 4. és 5. között készítette."...

bocsánat, de a 792 fő télleg reprezentálja az ország felnőtt ...népességét? ráadásul telefonon?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
..."A kérdőíves vizsgálatot a Publicus Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 792 fő telefonos megkérdezésével, 2017. október 4. és 5. között készítette."...

bocsánat, de a 792 fő télleg reprezentálja az ország felnőtt ...népességét? ráadásul telefonon?
Eladott Ország
De ha sokat szarakodunk egyenként szalámiznak le mindenkit, ezek semmitől sem riadnak vissza. Ha célunk Észak-Korea beérése, ebben az esetben bátran előre! Legyünk büszke, de tudatlan, elnyomás alatt élő nemzet, melynek már se jelene, se jövője. A szakértők meg megszakértik, az elemzők elemzik és mindenki nagyon elégedett magával. Mindeközben a kormány röhög a markába és viszik, amit érnek. Milliárdokat basznak el a közös pénzből arra, hogy tovább hülyítsék a hülyéket. Mindenről hét bőrt húznak le, mindenen gazdagodnak. Nem is akárhogy. A nagy csinnadrattával előadott jótéteményeken zsírosodnak. A rászoruló gyerekek üdültetésétől kezdve a közétkeztetésen át a rokkantak autóvásárlási támogatásáig mindenen. Naplopók tömegét tartjuk el. Ezt a mocskos tróger fidesz bandát csak kollektívan az MSZP és Jobbik közös összefogásával lehet megbuktatni, itt valóban nincs jobb és baloldal.
peterkelemen
Ha Magyarországon nem lesz kormányváltás 2018-ban, akkor azzal csak nő az esélye annak, hogy vér fog folyni.
Peller Anikó
@Eladott Ország: a francot, beképzelett bernike majd egymaga lenyomja a vonát (persze csak ha be nem tiltja addig a gazdapártja), a dékát, a möszöpöt, a Bokrost, a kutyapártot, a minipártokat, meg a 300 nanopártocskát akik újfent fenik a fogukat nemi támogatásra, mint a választási malacok. cok. cok.
namihami
Ezek szerint most már van némi esélyük 2018-ban bekerülni a Parlamentbe? Vagy alakul egy új párt , Fidesz-KDNP-LMP néven?
Béla333
A DK-s barmok folyamatos mocskolódása sem elég, hogy ne erősödjön az LMP?
Húzzatok bele, több beleéléssel, nagyobb sötétséggel, egy kicsit több gonoszsággal biztos többre juttok!
Amilyen ütemben az LMP erősödik, olyan arányban csökken a DK támogatottsága!
Gyerünk DK-s fanok! Csak így tovább a sötétség útján!
JAJMÁR
Az LMP erősödött, a Szél Bernadett jelölésének köszönhetően. Hogy ennek köze lenne Botka visszalépéséhez? Á, az nem úgy van, hogy egy emeszpés szavazó csak úgy átglasszol az LMP-hez!
Vagy mégis?
Desischado
Normális összefogás kellene, de itt mindenki széthúz. Félek, így nem lesz kormányváltás!
cs.n.
@wagabund: Engem egy nappal korábban, 3-án kérdeztek, arról itt írtam is:
propeller.hu/itthon/3309755-szel-bernadett-egyre-nepszerubb-kozeliti-orbant?all#c1972445
Gondolom, gyorsan össze kellett állítani egy másik kérdéssort, aztán azzal hívogatni embereket, de csak 2 nap volt rá, azért ilyen kevés a megkérdezett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.