Simicskó István honvédelmi miniszter szerint a tartalékosok toborzása erősíti a társadalmi kohéziót, a területvédelmi egységek pedig hatékonyabban észlelhetik, ha egy területen gyanús alakok mozognak.

A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere erősíti azt a társadalmi kohéziót, amely az illegális bevándorlás elleni védekezésben is fontos – mondta a honvédelmi miniszter hétfő reggel az M1 aktuális csatorna műsorában.

Simicskó: az illegális bevándorlás elleni védekezéshez fontos társadalmi kohéziót erősíti a tartalékosok toborzása

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Simicskó István kitért arra is, hogy az új alapon, területvédelmi elven szerveződő rendszerben hatékonyabban észlelhetik, ha egy területen gyanús emberek jelennek meg, akár terrorista szándékkal.

A honvédelmi miniszter azt mondta: a kormányban azt vállalta, hogy év végéig ezer új tartalékosa lesz a honvédségnek. Már több mint ezren regisztráltak is. A múlt héten Hajdúhadházon háromszáz, majd Hajmáskéren további háromszáz tartalékos katona le is tette esküjét.

Céljuk, hogy 2026-ra a 30 ezres létszámú Magyar Honvédség mögött mintegy 20 ezer tartalékosból erő álljon – szögezte le a miniszter.

Simicskó István a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt is elmondta: szeretnék, ha Magyarország fontos bázis lenne a tartalékos katonák toborzásában, ezért pályáznak a NATO tartalékos erőinek európai parancsnoksági címére is.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Czeglédi Zsolt)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.