Akadozik a meningococcus B elleni vakcina terjesztése az országban, ugyanis egyre többen szeretnék beoltatni gyermeküket. Ezt a vakcinát a tb nem támogatja, holott ez okozza a legtöbb megbetegedést.

Akadozik az egyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni vakcina terjesztése az országban, miután ugyan csak ajánlott védőoltásról van szó, de egyre több szülő szeretné beadatni gyermekének az oltást. 

A Magyar Idők cikke szerint attól függően, hogy mekkora gyereknek adják be az oltást, attól függően két vagy négy adagot kell beadni a teljes védettség kialakításához – ez kerülhet most veszélybe az ellátás akadozása miatt.

Nincs elég vakcina agyhártyagyulladás ellen, akadozik az ellátás

Fotó: pixabay.com CCO

Mindezek mellett egyes patikákban alaposan felment a védőoltás ára, a 27-28 ezer forintos adagokért 35-40 ezer forintot is elkérnek egyes patitkákban.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a lapnak elmondta, valóban bizonytalan az ellátás az oltóanyaggal, ahogyan az is igaz, hogy azok a patikák, amelyek saját maguk szerzik be, az átlagosnál is jóval drágábban árusítják.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint az ellátás azért akadozik, mert a vakcinát gyártó GSK ugyan nagy mennyiséget hozott be az oltóanyagból, azonban azok zömmel október végi lejáratúak, épp ezért viszonylag keveset vettek belőle a forgalmazók (a védettség kialakításához szükséges oltások közt ugyanis hónapoknak kell eltelnie).

A GSK a lapnak elmondta, november elején újabb nagyobb adagot hoznak az országba, így folyamatos lesz az ellátás. Azt is hozzátették, hogy ők évek óta ugyanazon az áron értékesítik az oltóanyagot, ám mivel az nem tb-támogatott, így a végső árat mindig a patikák állapítják meg.

Hiába fertőz, nem támogatja a tb a B típus elleni vakcinát

A gennyes agyhártyagyulladásba itthon minden negyedik beteg belehal. 

A betegséget okozó meningococcus C elleni védőoltás már bekerült az oltási rendbe, kétéves korig ingyenesen megkapják a gyermekek. A C mellett a B típus okozza hazánkban a legtöbb esetet, ennek ellenére a háziorvosok eddig eredménytelenül kérték, hogy az állam biztosítsa azt is térítésmentesen - olvasható a cikkben.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.