A legeredményesebb önkéntes nyugdíjpénztári alap több mint 13 százalékot hozott idén, de más, sok részvényt tartó portfólióval is 5-10 százalékot lehet keresni – írja keddi számában a Világgazdaság.

Az önkéntes nyugdíjpénztáriak alapjai közül az Allianzé lett a nyertes, az intézmény kockázatvállaló portfóliója több mint 13 százalékos hozamot ért el szeptember végéig – írta a VG.

Ebben az alapban nagyon magas a részvények aránya, és elsősorban azoknak ajánlják, akik legkevesebb 20 év múlva mennek nyugdíjba.

Ez a lakossági befektetés ismét nagyon szépen jövedelmezett

Hasonlók az arányok a második legjobban teljesítő nyugdíjalapnál, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár dinamikus portfóliójánál, amelyet 16-35 éves ügyfeleknek ajánlanak, 90 százalék körüli részvényhányaddal. Ennek az alapnak egyébként csaknem 10 százalékot nőtt az árfolyama január óta.

A jellemzően legalább 40 százalékban részvényeket tartó növekedési portfóliók hozama 5,6-9,55 százalék között volt kilenc hónap után, a legeredményesebben az OTP-nél kezelték a vagyont, de a többi növekedési alap is megverte az állampapírokat.

Az önkéntes pénztáraknál azonban e magas kockázatú alapok viszonylak kicsik, a legtöbb tag az úgynevezett kiegyensúlyozott alapokban tartja a pénzét.

Utóbbiak az elmúlt években szépen hoztak, az idén viszont már nem veszik fel a versenyt a növekedési alapokkal, az év eleje óta 4,1-6,8 százalék között "szedtek magukra". A legjobban a Honvéd és az OTP nyugdíjpénztár kiegyensúlyozott alapjai teljesítettek, hozamuk megközelítette a 6,8 százalékot.

A többi nagy pénztári alap közül az MKB kiegyensúlyozott portfóliója 6 százalék fölötti, az Aegoné és az Allianzé 5 százalékot meghaladó hozamot ért el – ismertette a lap.

(MTI/hvg.hu/Világgazdaság)

Cikk- és címlapkép

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
solidedge
Egy évre lekötöttem a pénzemet a postánál Kincstári Takarékjegy Plusz kötvénybe. A fix kamat 2,25 % volt, amikor megkaptam 1,69 % lett belőle. Így lehet fényes nappal rabolni úgy, hogy a hajuk szála sem görbül. Nem messze állunk attól, hogy amikor bemegyek a pénzemért a biztonsági őrrel rúgatnak ki, hogy nincs ott semmiféle pénzem.
Hellcat
@KisGenyo2: Hát amióta a fidesz lenyúlta a manyup pénzeket én évről évre látom a hírt, hogy szárnyalnak a manyup pénztárak és kurva jól járt aki nem dőlt be a fidesz fenyegetésének (amit aztán be sem váltott).
Sámannus
Ha ez ilyen jól fial az államnál is akkor lehet emelni tíz százalékkal is a nyugdíjat lézer jankóéknak is. Mit három százalékolnak itt?
anka
@Hellcat: - nem hallottál róla?! - a dakota magánszámláján van!

Ha ilyen szépen fial a nyugdíjmegtakarítás, majd megint lenyúlják! - indokot találnak rá..., és törvénybe iktatják!
Hellcat
@anka: Ha jól emlékszem anno azt kiabálta a fidesz, hogy "Eltőzsdézik!!" Aztán mikor befolyt a manyup pénz az állami kasszába vettek belőle MOL részvényt amin egyből 33% ot buktak. "Szakértő kormány"
anka
@Hellcat: - az is lehet, hogy duma..., mert lenyúlták! - de arról is szó volt, hogy az államadósságot fogják fizetni belőle. - de az azóta is inkább nő mint csökkenne!
Szerintem szakértő' qrmány a pénz eltüntetésében! - ilyen rohadt tolvaj banda még nem volt, az biztos!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.